Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt gru 11, 2018 6:28 pm



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 497 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 34  Następna strona
 Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;) 
Autor Wiadomość
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): Pt cze 27, 2014 12:47 pm
Posty: 5553
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik w pełnej łączności z papieżem
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Napój na zimne dni:

Do gorącego naparu z herbaty Earl Grey (1 łyżeczka herbaty + szklanka wrzątku) należy dodać:

szczyptę cynamonu,
szczyptę mielonych goździków,
szczyptę karadamonu,
łyżeczkę miodu, i
3 łyżki śmietanki kremowej.

Ewentualnie można dodać szczyptę mielonego imbiru i odrobinę mielonego czarnego pieprzu, ale ja z tego rezygnuję.


Pt gru 02, 2016 4:40 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): Śr mar 02, 2016 5:53 pm
Posty: 1366
Płeć: mężczyzna
wyznanie: bezwyznaniowiec
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Po co tyle smietany ?
Troche mleka zlamie smak a kalorii mniej.


Pt gru 02, 2016 5:07 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): Pt cze 27, 2014 12:47 pm
Posty: 5553
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik w pełnej łączności z papieżem
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
OK. Sprawdzę, czy smakuje równie dobrze :)

Próbowałam podrobić Tazo chai classic klik. Moja smakuje lepiej.


Pt gru 02, 2016 5:15 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): Pt cze 27, 2014 12:47 pm
Posty: 5553
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik w pełnej łączności z papieżem
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Na Święta: https://youtu.be/7qMYXodOe2A?t=60

Obrazek


Cz gru 08, 2016 9:24 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N sie 16, 2015 4:02 pm
Posty: 2555
Lokalizacja: Kaszuby
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik w pełnej łączności z papieżem
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Brandi, choinka jest przepiękna, ale wolê unikać nutelli, ze względu na skład tegoż przysmaku. Myślę, że nutellę śmiało można zastąpić kremem czekoladowym własnej roboty, krem z suszonych daktyli czy orzechowy. Myślę że wówczas wypiek byłby bardziej wartościowy pod względem odżywczym.
A tutaj przepis na gwiazdę z farszem kapuściano grzybowym : http://smacznapyza.blogspot.com/2011/12 ... i.html?m=1 chociaż jest to róża wigilijna, bardziej przypomina gwiazdę


Cz gru 08, 2016 11:18 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): Pt cze 27, 2014 12:47 pm
Posty: 5553
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik w pełnej łączności z papieżem
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Jasminowa,
Dobra uwaga :). W Nutelli orzechow jak na lekarstwo ;) Pewnie mielony mak zrobiony na slodko z bakaliami moglby tez ja zastapic. Dziekuje za Twoj przepis. Roza kapusciana na pewno jest smaczna :)


Pt gru 09, 2016 12:34 am
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): Pt cze 27, 2014 12:47 pm
Posty: 5553
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik w pełnej łączności z papieżem
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Czy ktoś może wie, co konkretnie jedzą mnisi z Góry Athos? Podobno są bardzo zdrowi :)


Pt gru 30, 2016 8:24 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): So lis 16, 2013 8:53 pm
Posty: 1318
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik w pełnej łączności z papieżem
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Forumowe kucharki i kucharze - helpunku!
Przegladam przepisy na piernik, każdy zachwala swój. A czy Wy znacie dobry, najlepiej sprawdzony przepis na piernik i krem do niego? Dość powszechny - jesli nie najbardziej - jest piernik staropolski z kremem orzechowym, rzeczywiście przepis dość oldskulowy ale w istocie jest on wart zachodu czy bardziej popularny? Przepisy podają różne czasookresy leżakowania - od 2 do 6 tygodni bodajże - czy długość istotnie rzutuje na jakość ciasta? Czy przy ok. 3 tygodniach będzie on dobry? Jakich przypraw do piernika używacie - gotowe czy domowe mieszanki. Jesli to ostatnie to jaka jest receptura? Jakim kremem przekładacie, a jeśli nie kremem to czym? Są jakieś triki związane z piernikiem albo coś w tym rodzaju? Lubię piec ciasta ale w mojej rodzinie nie piecze się piernika samodzielnie, stąd i ja nie mam żadnych doświadczeń z piernikiem. A zależy mi by upiec w tym roku,


Pt lis 10, 2017 6:01 pm
Zobacz profil
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt maja 06, 2011 2:22 pm
Posty: 11852
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik w pełnej łączności z papieżem
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
To zależy jaki lubisz piernik; taki prawdziwy czy lekki jak baba. Ja piekę lekki w prodiżu i przekładam powidłami śliwkowymi wlasnej roboty (nie mają prawie cukru) a na to krem. Dwie warstwy. Polewam czekoladą. Po tygodniu smakuje nam najlepiej.

Ten z ciasta leżakowanego trzy tygodnie jakoś nie byłam zadowolona. To są jednak osobiste upodobania.


Pt lis 10, 2017 6:08 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): So lis 16, 2013 8:53 pm
Posty: 1318
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik w pełnej łączności z papieżem
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Ja to lubię każdy :) Z jednej strony chciałabym upieć taki klasyczny, "mocny" w smaku nie wiem jednak czy to byłoby rozsądne, bo w końcu nie tylko mnie ma smakować. A myślę że taki bardzo tradycyjny może spotkać się z pewnym niezrozumieniem. No chyba że będzie to jakość ktora sama się broni :)
Prodiż to mniej więcej wielkość tortownicy? I w jakiej mniej więcej temperaturze on piecze? Czy możesz podać przepis na krem i ciasto? I jaką przyprawę używasz?
merss napisał(a):
Dwie warstwy.

Znaczy się ciasto przekrawasz na trzy blaty?


Pt lis 10, 2017 6:23 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): Pt cze 27, 2014 12:47 pm
Posty: 5553
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik w pełnej łączności z papieżem
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Moja bratowa poleca ten: http://www.mojewypieki.com/przepis/piernik-staropolski


Pt lis 10, 2017 6:37 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): So lis 16, 2013 8:53 pm
Posty: 1318
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik w pełnej łączności z papieżem
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
A czy bratowa wspominała coś o leżakowaniu ciasta? Bo według tego przepisu ciasto powinno odstać 4\5-6 tygodni - a moje dojrzewałoby do trzech - choc juz przy 2 ma być równie dobre. Ale skoro rownie dobre ma byc po 2 jak przy 6 to jaki sens ma to dlugotrwałe leżakowanie?


Ostatnio edytowano Pt lis 10, 2017 6:45 pm przez bergamotka, łącznie edytowano 1 raz



Pt lis 10, 2017 6:42 pm
Zobacz profil
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt maja 06, 2011 2:22 pm
Posty: 11852
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik w pełnej łączności z papieżem
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Piernik z bakaliami
• 5 jaj
• kostka Palmy lub zamiennika
• 1 szklanka cukru (taka trochę oszukana)
• 1 słoik miodu lub gęstego dżemu (na święta robię z prawdziwym miodem z warunków ekologicznych, na niedzielę z dżemem lub sztucznym miodem)
• 3 szklanki mąki (typu luksusowa lub wrocławska)
• 1/2 szklanki śmietany
• 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (czasem daję po połowie sody i amoniaku)
• 2 łyżki ciemnego kakao
• przyprawa do pierników (najlepsze są ciemne, ale nie zawsze mam dostęp)
• bakalie wg upodobania
Krem robię cytrynowy, jak do tortu. Rozprowadzam go po warstwie powideł. Kroję piernik na trzy części. Mój prodiż ma wielkość średniej tortownicy. Ma spiralę od dołu i góry, więc górę podłączam ok. 10' później niż dół. Piekę ok. godziny. Pilnuję, czy nie ma zakalca, w prodiżu to sprawdzę przez otworki.
Ze względu na kakao jest on bardzo ciemny.


Pt lis 10, 2017 6:43 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): Pt cze 27, 2014 12:47 pm
Posty: 5553
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik w pełnej łączności z papieżem
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
bergamotka napisał(a):
A czy bratowa wspominała coś o leżakowaniu ciasta? Bo według tego przepisu ciasto powinno odstać 4\5-6 tygodni, a moje dojrzewałoby do trzech.



Tak. Zaraz powiedziła, że trzeba zacząć robić w listopadzie na Boże Narodzenie ;), i że ten jej samkuje najbardziej. Ma praktykę z wieloma ciastami. Chyba nie pomogłam :buja:

Cytuj:
jaki sens ma to dlugotrwałe leżakowanie?


Piernik pewnie "łapie moc" :buja:


Pt lis 10, 2017 6:45 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): So lis 16, 2013 8:53 pm
Posty: 1318
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik w pełnej łączności z papieżem
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Brandeisbluesky napisał(a):
Chyba nie pomogłam

Faktycznie to nie była dobra wiadomość, chlip, chlip... Ale kolejne Święta Bożego Narodzenia już za rok, i kolejna szansa będzie przede mną :)


Pt lis 10, 2017 7:05 pm
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 497 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 34  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL