Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 09, 2026 5:54 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Na ile człowiek ma wolną wolę? 
Autor Wiadomość
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Na ile człowiek ma wolną wolę?
Dieta ŻP może powodować spadek masy ciala, ale kwestią priorytetową jest racjonalne odżywianie się. Skoro już się przedstawiłeś wiekowo (oględnie) to powiem tylko, że pogarsza się przyswajalność wielu składników pokarmowych, więc należy o tym pamiętać; przede wszystkim ograniczyć węglowodany i pamiętać o ruchu oraz o pełnowartościowym białku. >90% ludzi wchodzi w efekt jojo, więc sprawą zasadniczą jest to, by nie traktować odchudzania jako etapu, ale zmianę stylu życia. Wiem, że to mogą być banały, ale wolę należy sobie podporządkować, by słuchała mnie a nie podszeptów ciała nauczonego nawyków. Poza tym nie mam bladego pojęcia o jaką masę ciała chodzi. Kilka dni temu koleżanka poinformowała mnie, że jedzie na post Daniela. Ona martwi się, że potrafi zjeść 1/3 babki. Odpowiedziałam jej, że zawsze miała zwyczaj, że po imprezie wchodziła w głodówki, ale o tym nie mówiła. Przy zjadaniu 1/3 babki to byś wyglądała jak pączuś a nie miała 52kg przy 167cm wzrostu skomentowałam. Jest tak zafiksowana na swej figurze, że mając anemię jedzie na taki post.

N lip 26, 2026 9:51 am
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
merss napisał(a):
Dieta ŻP może powodować spadek masy ciala, ale kwestią priorytetową jest racjonalne odżywianie się.
Racja. Albowiem zapominanie o dostarczaniu organizmowi potrzebnego budulca, składników jest łamaniem V przykazania.
Moim celem jest zmniejszenie wagi do poziomu zgodnego ze średnim BMI dla człowieka dorosłego, czyli do dolnej granicy przypisanej do wieku.
Chciałbym się mieścić w spodnie, które nosiłem 5 lat temu. Bo szkoda wyrzucić, a do trumny nie zmieszczą się wszystkie ciuchy.
A co do ruchu, to rano ok. godzinna gimnastyka (połowa z różańcem w ręce), a ciągu dnia ok. 6 km spacer z psem.
Efekt jo-jo, gdy z człowieka robi się jajo jest bolesny. Bo człek robi się w jajo przybierając kształt jaja. Miałem koleżankę w pracy, która nie jadła obiady, ale 2 kg lody wcinała bez problemu za jednym posiedzeniem.

N lip 26, 2026 10:26 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Też jestem otyły, wazę 95 kg ale otyłość nie jest największym problemem mojego życia. Są myśli że może otyłość wzieła się z rozciągniętego żołądka - jak przychodziłem do pracy wazyłem mało, potem "kolega" zapraszał mnie na obiadki wmuszając we mnie dużo jedzenia, może żołądek się rozciągnął.
Ale waga nie jest problemem, gorsze są leki dotyczące przyszłości, starości, gdy nie bęðę miał pieniędzy na opłacenie mieszkania, gdy będę starym , niedołężnym. Może nie będą chcieli nawet mi wynajmować mieszkania.
Z tego myśli że potrzebuję dużo pieniędzy, aby mieć własne mieszkanie,a razie potrzeby byłaby to kwota za opiekę. Ale te pieniądze są nierealne. Na razie cieszę się pracą którą wykonuje, a przyszłość jawi się niepewnie.

N lip 26, 2026 10:29 am
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
Andy72 napisał(a):
Też jestem otyły, wazę 95 kg ale otyłość nie jest największym problemem mojego życia. Są myśli że może otyłość wzieła się z rozciągniętego żołądka - jak przychodziłem do pracy wazyłem mało, potem "kolega" zapraszał mnie na obiadki wmuszając we mnie dużo jedzenia, może żołądek się rozciągnął.
Ale waga nie jest problemem, gorsze są leki dotyczące przyszłości, starości, gdy nie bęðę miał pieniędzy na opłacenie mieszkania, gdy będę starym , niedołężnym. Może nie będą chcieli nawet mi wynajmować mieszkania.
Z tego myśli że potrzebuję dużo pieniędzy, aby mieć własne mieszkanie,a razie potrzeby byłaby to kwota za opiekę. Ale te pieniądze są nierealne. Na razie cieszę się pracą którą wykonuje, a przyszłość jawi się niepewnie.

1 lipca ważyłem 94,6, teraz 5 kg mniej. Bez zauważalnej utraty kondycji.
Wydaje mi się, że każdy myślący człowiek ma lęki. Jako emeryt nie mam wpływu na status materialny, zatem problem odpada. Ale panicznie boję się niedołężności. Tego, że będę zdany na czyjąś obsługę. Boję się bólu. I boję się letargu, dlatego zadysponowałem, że albo sekcja, albo kremacja.
Ale człowiek może tak starować swoją wolą, aby pozbyć się lęków? Nawet za pomocą farmakologii. Wydaje mi się, że to nierealne. Zawsze zostanie obawa. Obawa o zbawienie. Którą codziennie trzeba pokonywać staraniem, walką z grzecheami i słabościami. Jestem dziś po spowiedzi. To uspokaja.

N lip 26, 2026 10:44 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Andej napisał(a):
merss napisał(a):
Dieta ŻP może powodować spadek masy ciala, ale kwestią priorytetową jest racjonalne odżywianie się.
Racja. Albowiem zapominanie o dostarczaniu organizmowi potrzebnego budulca, składników jest łamaniem V przykazania.

A co do ruchu, to rano ok. godzinna gimnastyka (połowa z różańcem w ręce), a ciągu dnia ok. 6 km spacer z psem.
.

Uważam, że nie tyle zapominanie jest łamaniem V przykazania, ile umyślne działanie przeciwne, np zjadanie liścia sałaty przez szczupłą nastolatkę zamiast pełnowartościowego śniadania.
Ruch to kluczowa sprawa, podziwiam. Niestety łatwiej wyznawać pewną zasadę niż ją zastosować. Dla mnie to mega trudne, bo jestem gimnastyczny...... leń. :P Potrafię poskromić łakomstwo, ale bez ruchu to nie działa i nie ma efektów.

Wt lip 28, 2026 10:14 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Andej napisał(a):
Andy72 napisał(a):
Ponad rok temu wytrzymywałem nawet 102 dni, a od roku zero wolnej woli.
To świadczy, że można.
Kojarzy mi się to z papierosami. Wielokrotnie je rzucałem. Teraz 2,5 roku nie palę. Ale przez ponad rok codziennie myślałem o papierosach. Tym bardziej, że żona paliła i papierosy zawsze były w domu. A gdy ktoś palił w pobliżu z błogością wdychałem ten zapach. do walki.
Każdy nałóg, przyzwyczajenie można zwalczyć. Potrzebna silna motywacja. Teraz, gdy dowiedziałem się ile kosztują lekarstwa na odchudzanie zawziąłem się. Radykalnie zacząłem działać. Dieta ŻP, czyli żryj pół. W ciągu miesiąca 5 kg. Mam nadzieję, że wytrzymam.

Ostatnio przeczytałam, że jako ludzie, coraz bardziej uzależniamy się od ekranu - smartfona, tableta i czego tam jeszcze. Cos w tym jest. Godzinę temu zamierzałam się położyć, a mimo to klikam.

Wt lip 28, 2026 10:21 pm
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
mareta napisał(a):
Ostatnio przeczytałam, że jako ludzie, coraz bardziej uzależniamy się od ekranu - smartfona, tableta i czego tam jeszcze. Cos w tym jest. Godzinę temu zamierzałam się położyć, a mimo to klikam.

Bo to jest okno na świat. Coraz częściej zamknięci w 4 ścianach potrzebujemy wirtualnego wyjścia na świat. Kontaktu z ludźmi, do których trudno wyjść w realu. Podróży na koniec świata, bez wydawania pieniędzy.
Ale trzeba narzucać sobie jakieś normy. Tylko że internet, to narkotyk.
Gdyby tak jeszcze via internet dałoby się rozmawiać z tymi, którzy już odeszli, a których kochamy.
Nie mogę się zdobyć na wyznaczenie godzin, poza którymi nie będę patrzyć w internety.

Śr lip 29, 2026 7:29 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Andej napisał(a):
dałoby się rozmawiać z tymi, którzy już odeszli, a których kochamy.
.

Cierpliwości, trzeba mieć nadzieje na Niebo a tam spotkamy nie tylko tych którzy nas poprzedzili ale i zaloge forum, z ktora będziemy wspominac stare ciezkie czasy 2026. Oczywiscie najwazniejszy jest Bog, ale i obcowanie swietych jest tak wazne ze jest w Credo.

Śr lip 29, 2026 8:24 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
+++
Tomasz z Akwinu

Według Filozofa (Arystotelesa?), dusza rządzi ciałem w sposób despotyczny, tak jak pan niewolnikiem, który nie ma prawa sprzeciwić się mu.

Według Filozofa (Arystotelesa?), rozum rozkazuje pożądaniu w sposób polityczny, tak jak zwierzchnik ludziom wolnym, którzy mają prawo sprzeciwić się mu w niektórych sprawach.

Stąd także św. Augustyn uczy, że umysł niekiedy wychodzi naprzód, uczucie zaś
czasem opóźnia się, a czasem w ogóle nie występuje, do tego stopnia, że uczucia i
namiętności niekiedy stanowią przeszkodę w używaniu rozumu
+++

Obrazek

Fragmenty książki, może komuś się przyda.

===
Jean-Paul Doutreloux
Muskulatura i rozciąganie (2007)

Włókno mięśniowe odpowiada na bodziec zgodnie z zasadą „wszystko albo nic”. Znaczy to, że jeśli bodziec jest podprogowy, to stymulacja jest zbyt słaba, żeby wywołać potencjalną reakcję na poziomie mięśnia i skurcz nie następuje. Jeżeli jednak intensywność bodźca jest progowa lub wyższa, stymulacja jest wystarczająco silna do sprowokowania potencjalnego działania i wtedy pojawia się maksymalny skurcz włókna mięśniowego (włókno wykorzystuje maksimum swoich możliwości).

Odnawianie się cykli skurczów jest niezbędne, ponieważ jeden ruch ślizgowy filamentów skraca sarkomer jedynie o 1 proc. Oznacza to, że miofibryla złożona z serii ułożonych w jednej linii sarkomerów i w konsekwencji również całe włókno mięśniowe skracają się tak samo o 1 proc. Tymczasem pojedynczy skurcz mięśniowy może spowodować skrócenie się włókien mięśniowych aż do 50 proc. W takim wypadku konieczne jest powtarzanie się cykli przemieszczania filamentów miozyny i aktyny. Liczba cykli zależy przede wszystkim od częstotliwości pojawiania się potencjałów czynnościowych (pobudzających), które wysyłane są z centralnego układu nerwowego, programującego wartość osiąganej siły i wykonywanej pracy mięśniowej.

W 1966 roku Zatsiorsky wspomniał, że u profesjonalnego zawodnika podnoszącego ciężary synchronizuje się 80 proc. jednostek motorycznych, natomiast u osoby początkującej jedynie 20 proc.

Klasycznie wyróżniamy trzy główne drogi metaboliczne resyntezy ATP:
1) beztlenową bezmleczanową
Czas trwania: poniżej 20-30 sekund
duża siła, krótki czas
2) beztlenową mleczanową
maksymalna intensywność przez 1-3 minut
gdy zgromadzi się 60-70g kwasu mlekowego, glikoliza zostaje zatrzymana
3) tlenową
wydajność największa
czas zanim się uruchomi ok. 2 minuty
moc najsłabsza (3-5 razy mniejsza niż beztlenowa mleczanowa)

Odnosząc się do wyżej opisanej zasady, Zatsiorsky (1966) dodał, że aby czterokrotnie zwiększyć liczbę zsynchronizowanych jednostek motorycznych, należy stworzyć warunki, w których napięcie mięśnia będzie przekraczało 80 proc. maksymalnego napięcia, jakie ten mięsień może znieść, przez:
1) maksymalne obciążenia, wzrastające wraz z poziomem siły ćwiczącego;
2) mniejsze obciążenia, zawsze do zmęczenia;
3) maksymalna prędkość

Hettinger zauważył, że w dniu treningu siła wzrasta o 97 proc., nazajutrz jest większa tylko o 39 proc., a siedem dni później jedynie 0,9 proc. Wynika z tego, że po dwóch tygodniach nie zauważamy najmniejszego śladu wykonanej wcześniej pracy. W szczególności częstotliwość zajęć wf. w szkole nie jest wystarczająca, aby uczniowie mogli efektywnie doskonalić swoje zdolności fizyczne.
Poziom systematycznie osiągany i doskonalony przez lata zmniejsza się dużo wolniej, niż pokazują to wyżej podane statystyki. Jednakże w przypadku całkowitego spoczynku mięsień może stracić nawet 30 proc. swojej siły w ciągu tygodnia.

Metody treningu (jest 5):
1) Praca dynamiczna pozytywna lub koncentryczna
Zatsiorsky, mówiąc o synchronizacji jednostek motorycznych, podkreślał (podobnie jak Delorme i Watkins), że największy wzrost siły można uzyskać wykonując 3 serie liczące po 6 powtórzeń maksymalnych. Jednakże nie należy przy tym zapominać, że organizm nie powinien być przyzwyczajany do jednego typu pracy i do takiego samego obciążenia, dlatego też – chcąc zaangażować do pracy jak największą liczbę jednostek motorycznych – trzeba systematycznie zwiększać opory maksymalne.
2) Praca dynamiczna negatywna lub ekscentryczna
Zapewnia efektywniejsze zwiększanie siły mięśniowej (Korgi, 1975). Schodzenie po linie. Ćwiczenia wzmacniające mięśnie grzbietu wykonywane na drążku, dają najlepsze efekty wtedy, gdy realizujemy je w sposób ekscentryczny, czyli najpierw stajemy na ławce treningowej lub na krześle, a następnie opuszczamy ciało w dół.
Przy mniejszym zużyciu energii powoduje wzrost napięć mięśniowych o 30-40 proc. większy niż przy pozostałych typach pracy (Hollmann i Hettinger, 1980). Jednakże ból mięśni pojawiający się po pracy ekscentrycznej jest sześć razy większy od tego w następstwie pozostałych reżimów skurczów mięśniowych. Ból pojawia się zazwyczaj po 24-48 godzinach od treningu i jest spowodowany uszkodzeniem tkanki łącznej. Jednak stopniowe, wolne robienie postępów oraz dobre zaplanowanie sesji treningowych łączących w sobie różne rodzaje pracy pozwala uniknąć kontuzji i ograniczyć ból.
3) Praca polimetryczna (ekscentryczna i koncentryczna)
Dla osób dorosłych z dużym doświadczeniem treningowym.
4) Praca izometryczna (statyczna)
Podczas pracy izometrycznej rośnie napięcie w mięśniu bez zmiany długości jego włókien. Nawet jeśli efekt tego rodzaju pracy jest odczuwany przez osoby nieaktywne fizycznie lub trenujące od niedawna, nie musi to wcale oznaczać, że rośnie siła ich mięśni.
Tętnicze ciśnienie krwi stale rośnie. Ucisk naczyń krwionośnych przez mięśnie. Spadek ciśnienie może nastąpić na skutek silnego wydychania powietrza, które powoduje redukcję objętości krwi płynącej w kierunku serca. Może to powodować lekki zawrót głowy, który utrudnia wykonywanie czynności motorycznych, wymagających dużej precyzji ruchu.
5) Praca izokinetyczna (ze stałą prędkością)
Głównie pływacy.

Rozkład glukozy (układ krwionośny, mięśniowy i wątrobowy) pozwala na kontynuację wysiłku przez kilka dalszych godzin. Udział tłuszczu w tym procesie następuje 30-40 minut później, zależnie od poziomu trudności treningu.

Po wykonaniu klasycznego treningu muskulatury, niezakończonego ćwiczeniami rozciągającymi, zakres ruchomości mięśni zmniejsza się o 5-13 proc. Tymczasem zastosowanie mniej więcej 90-minutowego stretchingu ponownie zwiększa tę ruchomość o 5-13 proc. (…)
===

Śr lip 29, 2026 9:19 am
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
TS7 napisał(a):
Stąd także św. Augustyn uczy, że umysł niekiedy wychodzi naprzód, uczucie zaś czasem opóźnia się, a czasem w ogóle nie występuje, do tego stopnia, że uczucia i namiętności niekiedy stanowią przeszkodę w używaniu rozumu
Uczucia i namiętności zawsze blokują działanie rozumu. Zniekształcają je. W szczególności namiętności i emocje. Trzeba je wyrzucać. Aby rozum działał, trzeba się wyciszyć.

Śr lip 29, 2026 10:11 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Andej napisał(a):
mareta napisał(a):

Bo to jest okno na świat. Coraz częściej zamknięci w 4 ścianach potrzebujemy wirtualnego wyjścia na świat. Kontaktu z ludźmi, do których trudno wyjść w realu. Podróży na koniec świata, bez wydawania pieniędzy.
Ale trzeba narzucać sobie jakieś normy. Tylko że internet, to narkotyk.
Gdyby tak jeszcze via internet dałoby się rozmawiać z tymi, którzy już odeszli, a których kochamy.
Nie mogę się zdobyć na wyznaczenie godzin, poza którymi nie będę patrzyć w internety.

Wszystko to prawda. Co do mnie- dyskusja z kimś, nawet na błahe tematy mobilizuje mnie do szukania odpowiedzi np w Biblii.
Audiobooki według mnie się nie liczą, ale może się mylę? Jednak słuchając robię dziesiątki innych rzeczy w domu, a dodatkowo podczas słuchania pracuje moja wyobraźnia, więc i szare komórki.
Podpowiedz ile dziennie internetu sobie wyznaczamy.

Śr lip 29, 2026 7:47 pm
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3