Uczta kinomana- prośba o dobry film.
Autor |
Wiadomość |
Barney
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 4:55 pm Posty: 15694 Lokalizacja: Gdynia
wyznanie: katolik
|
 Re: Uczta kinomana- prośba o dobry film.
Makbet w kinach (o ile jeszcze grają). Dobra ekranizacja, nie przegadana, budząca refleksję. Choć 0 jak to w Makbecie - krew się leje wiadrami.
So lut 13, 2016 1:59 pm |
|
 |
exeter
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): N gru 30, 2012 9:38 am Posty: 3264 Lokalizacja: Centralna Polska
|
"System," w oryginale - "Child 44".  Stalinowska Rosja i łowy na seryjnego zabójcę dzieci - ciary chodzą po plecach. A największym potworem okazuje się być nie tyle morderca dzieci, co tytułowy system stworzony przez bolszewików i Stalina.
|
Pn lut 29, 2016 11:03 pm |
|
 |
Derayes
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pt lip 26, 2013 4:24 pm Posty: 4214 Lokalizacja: Szwecja
|
Ehm, czytałem recenzje i wynika z nich że zbrodniczy stalinowski system ukazano nie takim jakim był w istocie, a są na to wszak liczne świadectwa, ino w wersji jak- się- otóż- komuś- z -USA- wydaje- że- mogło- byc, czyli w wersji upiększonej, by tak rzec, 'dohumanizowanej'. Czyli szkoda czasu na Holyłódzkie bajki.
_________________ 'Bo góry mogą ustąpić i pagórki się zachwiać Ale miłość moja nigdy nie odstąpi od Ciebie Mówi Pan'
|
Wt mar 01, 2016 10:24 am |
|
 |
exeter
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): N gru 30, 2012 9:38 am Posty: 3264 Lokalizacja: Centralna Polska
|
Derayes,
to nie jest film z Hollywood, choć w międzynarodowym składzie znalazło się miejsce także dla Amerykanów. Masz rację, że raczej nie można w filmie wiernie oddać klimatu piekła stalinowskiej Rosji i żaden aktor w 100% nie odtworzy charakteru enkawudzisty, ale ten film osiąga to w stopniu wystarczającym, by widzem wstrząsnąć i go przerazić. Recenzja z FilmWebu dobrze opisuje ten mroczny klimat:
Nietrudno sobie wyobrazić, jak wyglądałby ten film, gdyby podpisał się pod nim nieodżałowany Aleksiej Bałabanow ("Ładunek 200") albo nasz Wojciech Smarzowski. Przelaną wódką można by upoić uczestników kilku "Wesel", rubinowa posoka lałaby się jak w szpitalu frontowym, a z nieskończonymi pokładami brudu nie poradziłaby sobie nawet perfekcyjna pani domu. Espinosa nie raczy nas na szczęście podobnymi atrakcjami – alkohol spożywa się tu powściągliwie, przemoc jest stonowana, zaś przystojni bohaterowie mają zadbane włosy i równo przyszyte guziki w mundurach. Mimo to ze skąpanego w szarościach ekranu bije mieszanina grozy i beznadziei. Reżyser wiarygodnie portretuje społeczeństwo doświadczone wojenną pożogą i wielkim głodem na Ukrainie. W tym świecie zaludnionym przez tchórzy, paranoików, konformistów i zbrodniarzy Demidow jawi się niczym ostatni sprawiedliwy z czarnych kryminałów. Jego heroiczne dążenie do odkrycia prawdy podszyte jest tragizmem. Ufundowany na kłamstwie i terrorze ustrój nie pozwoli sobie przecież na kompromitację.
Polecam.
Jeszcze dodam - świetna rola Noomi Rapace, aktorki znanej choćby z roli Lisbet Salander w ekranizacji Millenium Larssona
|
Wt mar 01, 2016 7:00 pm |
|
 |
Derayes
Niesamowity Gaduła
|
Moze jedymie taki pozytyw ze dzieciarnia z domow gdzie niczego sie nie uczy obejrzy w owej upiekszonej, lajtowej wersji system bedacy najwieksza kompromitacja lewicy w dziejach swiata. Jak dotychczas. Ja wole ksiazki i filmy dokumentalne na ten temat.
_________________ 'Bo góry mogą ustąpić i pagórki się zachwiać Ale miłość moja nigdy nie odstąpi od Ciebie Mówi Pan'
|
Cz mar 03, 2016 9:08 am |
|
 |
watchman
Niesamowity Gaduła
wyznanie: nie chcę podawać
|
|
Śr kwi 13, 2016 5:03 pm |
|
 |
siniset silmät
Milczek
wyznanie: nie chcę podawać
|
Barney napisał(a): Makbet w kinach (o ile jeszcze grają). Dobra ekranizacja, nie przegadana, budząca refleksję. Choć 0 jak to w Makbecie - krew się leje wiadrami. Dzięki temu wpisowi, a dokładniej, dzięki wzmiance krwi wylewanej wiadrami, uświadomiłem sobie właśnie, że „Makbet”, którego mam na dysku, to wcale nie „Hamlet”, jak sobie wmówiłem – a to jakoś cały czas studziło mój zapał do obejrzenia filmu – trzeba zatem będzie obejrzeć.
_________________ Bellum, sacrum bellum.
|
N maja 15, 2016 10:45 pm |
|
 |
Maria-Magdalena
|
|
Wt lip 19, 2016 9:36 pm |
|
 |
jakubik
Zagadywacz
Dołączył(a): Pt mar 18, 2016 7:37 pm Posty: 71 Lokalizacja: Polska / Niemcy
|
Polecam film "Siedem". Dobra mieszanka thrillera z kryminałem.
|
Pn sie 01, 2016 5:23 pm |
|
 |
mareta
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn cze 13, 2011 6:22 pm Posty: 3438 Lokalizacja: podkarpackie
|
Oglądałam ostatnio film "80 milionów" i robiłam w gacie ze strachu, chociaż wiedziałam coś nie coś, jak naprawdę było. Polecam, jeżeli ktoś wczoraj nie mógł. Dużo chamskiego języka, ale przez to postać ubeka zyskuje. Ogólnie dobry, polski film.
_________________ Błogosławieni czystego serca, albowiem oni Boga oglądać będą
|
So wrz 03, 2016 9:14 am |
|
 |
Adam M.
Niesamowity Gaduła
|
"Judge" z plejada swietnych aktorow, problemami porozumienia miedzy ludzmi i czlonkami tej samej rodziny. Poza tym specjalnie mnie interesujacy problem starosci, brania odpowiedzialnosci za swoje czyny i ostatecznych wyborow w obliczu smierci.
|
So wrz 03, 2016 8:53 pm |
|
 |
Derayes
Niesamowity Gaduła
|
|
Pn wrz 05, 2016 11:10 am |
|
 |
Stary Kiemlicz
Gaduła
|
Jurij Norsztejn - Bajka nad bajkami (ZSRR 1979) https://www.youtube.com/watch?v=4aeuyJ-wrIYW 1984 film uznany najlepszą animacją wszech czasów.
|
Pn wrz 05, 2016 4:12 pm |
|
 |
Brandeisbluesky
Niesamowity Gaduła
|
Vision (2009), reż. Margarethe von Trotta http://www.imdb.com/title/tt0995850/https://www.youtube.com/watch?v=Yl0wQGs7zv0Film przedstawia życie św. Hildegardy z Bingen. Zwrócił on moją uwagę na to, że w czasach św. Hildegardy przy powitaniu/pożegnaniu całowano się w usta bez względu na płeć. W obecnych czasach tylko raz widziałam coś takiego w rodzinie, gdy żegnano chłopaka, gdy ten udawał się na służbę do wojska i było to dość dawno temu. Może ktoś coś więcej mógłby napisać o historii tego gestu witania/żegnania się? Czy to właśnie tak wyglądało też za czasów Jezusa, i jak to się stało, że obecnie całujemy się co najwyżej w policzki, i to tylko w pewnych krajach, np. w Polsce?
|
Pn paź 03, 2016 3:20 pm |
|
 |
Brandeisbluesky
Niesamowity Gaduła
|
Film Full of Grace/Łaski pełna (2015) (klik) w reżyserii Andrew Hyatt'a Strona Filmu http://fullofgracefilm.com/Wywiad EWTN z producentem filmu T.J. Berden'em https://www.youtube.com/watch?v=JlYFIrRVi4YFilm to przepiękna, niemal mistyczna refleksja nad problemami młodej rozrastającej się wspólnoty chrześcijańskiej pod przewodnictwem św. Piotra, rozterkach św. Piotra dotyczących jego kierowniczej roli w sterowaniu tworzącego się Kościoła, oraz znaczeniu Maryi w rozpalaniu i podtrzymywaniu wiary w Jezusa. Film jest polecany przez ks. Piotra Glasa (patrz https://youtu.be/HqWxVP8uynI?t=1105)
|
Cz paź 20, 2016 5:15 pm |
|
|