Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sty 16, 2021 10:50 am



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 557 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 38  Następna strona
 Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;) 
Autor Wiadomość
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Zupa z dyni.
1l rosołu
Dynia

Dynię obraną i pokrojoną w kostkę przesmażam z cebulką i duszę w małej ilości wody. Dodaję tez kurkumę oprócz imbiru. A ponieważ przywiozłam Z Ziemi Św. szafran to też wylądaował w garnku.
Całość łaczę z niedużą ilością rosołu i miksuję. wychodzi zupa-krem
Daję też śmietanę kremówkę - ile komu potrzeba :)

Podaję z czosnkowymi grzankami własnej produkcji.
Bułka wrocławska masło utarte z czosnkiem + piekarnik.


Ale dzis Ciasto z cukinii
4 szkl mąki
3 szkl startej cukinii
3 szkl cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki przyprawy do piernika
4 całe jaja
1 szkl oleju
2 łyzki kakao

Jaja utrzec z cukrem + makę z proszkiem do pieczenia + kakao + przyprawę piernikową + cukinie i olej. Dokładnie wymieszać.

Przełożyć na blachę piec ok 1 godziny.


Ostatnio edytowano Śr paź 15, 2014 5:26 pm przez merss, łącznie edytowano 1 raz

modyfikacja 'kolorowanki'



Śr paź 15, 2014 4:03 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): Pn lis 22, 2004 11:10 pm
Posty: 1218
Lokalizacja: Białystok
Płeć: mężczyzna
wyznanie: chrześcijanin, inne (trynitarny i biblijny)
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Dla miłośników kuchni regionalnej - trochę przepisów z Podlasia :)
https://www.youtube.com/channel/UCB4fcF ... Q/featured

_________________
http://www.ksiega-starcow.blogspot.com
http://www.orthphoto.net


Wt paź 21, 2014 7:09 pm
Zobacz profil WWW
Gaduła
Gaduła

Dołączył(a): Pt paź 12, 2012 11:52 am
Posty: 680
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Dam wam dwa przepisy na ciasta. Ja nie umiem piec, i mam tendencję psuć ciasta :P raczej wolę gotować. Ale te są bardzo fajne, efektownie wyglądają :P i chyba nie da się ich zepsuć.
1. GRUSZOTKA (korzystajcie, jest jeszcze pełno polskich gruszek na bazarach)
przepis na mniejszą blaszkę, taką około 25x30 cm albo na małą tortowniczkę
w nawiasie ja zawsze podaję wskazania dla posiadaczek thermomixa, ponieważ ja w nim robię wszystko co się da:) ale oczywiście każde ciasto można zrobić mikserem czy zwykłym robotem.

potrzebne składniki:
8 średniej wielkości gruszek
cukier, mąka, mąka ziemniaczana
cukier waniliowy, proszek do pieczenia
4 jajka
1 opakowanie śmietanki 30% do ubijania (500 ml) – śmietankę dobrze schłodzić w lodówce!
Żelatyna
może być tabliczka czekolady do starcia na wierzch ciasta lub można udekorować galaretką

1. Przygotować biszkopt wg przepisu:
-4 białka ubić na sztywno (TM: motylek/obr 3 /ok 3 min)
-dodać 4 żółtka i 200 gr cukru, ubijać (TM jak wyżej 2 min)
-dodać: 120 gr mąki tortowej (6 czubatych łyżek), 120 gr mąki ziemniaczanej (5 średnich łyżek), cukier waniliowy, czubatą łyżeczkę proszku , wymieszać (TM: 30sek/obr 2)
Przelać do blaszki, piec w nagrzanym do 160 st piekarniku około 40-45 minut

* biszkopt nie opada, jeśli posmaruje się tłuszczem tylko spód blaszki, boki mają się „chwycić”- potem odkroimy nożem

2. Podczas, gdy biszkopt się piecze, obieramy gruszki, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki i gotujemy w syropie (200 ml wody + 100 gr cukru= 5 czubatych łyżek)
(TM: varoma/ 15 min/ obr wsteczne/ mieszanie „łyżką”).
Oczywiście jeśli nie gotujemy w TM musimy mieszać.
Po ugotowaniu odcedzamy gruszki i zachowujemy syrop (!) - rozpuszczamy w nim 5 czubatych łyżeczek żelatyny. Możemy zostawić parę kawałków gruszek do pokrojenia w plasterki, gdybyśmy chciały położyć na wierzch i zalać galaretką, ale ja tak nie robię. Miękkie, ugotowane gruszki miksujemy na marmoladę (TM: 5 sek/obr5), pozostawiamy wszystko aby wystygło.

3. schłodzoną śmietankę ubijamy. (TM ; motylek/ obr 3 czas- 3-4 min, aż się ubije), do śmietanki dodajemy schłodzoną marmoladę gruszkową i syrop z żelatyną. Wylewamy masę śmietankową na biszkopt (ja wylewam na taki nie przekrojony, wtedy nie wsiąka )i odstawiamy do lodówki żeby stężało. Najlepsze jest drugiego dnia.
Jeśli śmietanka dobrze się nie ubije, ciasto też będzie pycha, nie martwcie się:) sprawdziłam. Grunt zrzepis na mniejszą blaszkę, taką około 25x30 cm albo na małą tortowniczkę


I drugi, przepis na............. TORT. Odkąd go poznałam, ja nie umiejąca piec piekę sama torty urodzinowe i to najlepsze na świecie!

Najłatwiejszy tort którego nie da się zepsuć, pyszny i lekki:)

1. Niezawodny przepis na biszkopt (ta ilość to torcik na tortownicę ok 26 cm średnicy, wtedy wychodzą 3 blaty- połowa z tego to biszkopcik na keksówkę)
skład:
10 jajek
200 gr mąki pszennej
80gr mąki ziemniaczanej
280 gr cukru
szczypta soli
ubić białka na bardzo sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli (TM: motylek, obr 4 ok 6-7 minut zwykle)
dodawać cukier nadal ubijając (TM: obr 4 / ok 2 min)
zmniejszyć obroty, dodać żółtka po jednym (TM obr 3 1-2 min)
dodać obie mąki, wymieszać (TM obr1 ok 40 sekund)
Tortownicy niczym nie smarować (!). Dno wyłożyć kólkiem wyciętym z papieru do pieczenia. Biszkopt ma się „złapać” brzegów (wtedy nie opadnie). Piec w 170 st (piekarnik wcześniej nagrzany) około 40-45 minut. Po upieczeniu (sprawdzić zapałką) rzucić biszkoptem (serio, tak jest w oryginalnym przepisie, tak robię i nigdy go nie zepsułam!) tzn upuścić na podłogę z wysokości ok pól metra (można dwa razy), potem znów wsadzić do piekarnika i przy uchylonych drzwiczkach niech wystygnie.

Biszkopt zupełnie wystudzony odcinamy nożem od brzegów, przecinamy na 3 blaty. Można nasączyć albo likierem (np. pomarańczowym) a jeśli dla dzieci o napojem typu sprite czy lemoniada.

Masa mascarpone
skład:
2 jajka
140 gr cukru pudru
1000 gr serka mascarpone (4 takie z biedronki po 250 będą idealne i wyjdą najtaniej:))

ucieramy żółtka z cukrem, w oryginalnym przepisie na TM jest to podgrzewane (60 st/ ok 3 minuty/ motylek/ obr 3). Dodajemy serek, ucieramy (TM 40 sek/obr 3)
i tyle. Mamy cały garnek pysznej lekkiej masy do tortu, nią smarujemy, na wierzch można polewę, można owoce i tężejącą galaretkę.
PYCHA:)

A co tam, dam wam jeszcze ciasto marchewkowe na długie jesienne wieczory :) (a potem założymy temat o odchudzaniu)
Ciasto marchewkowe z orzechami, łatwe i pycha!
składniki:
50 gramów wloskich orzechów
30 dkg marchewki, obranej
4 jajka
250 gr cukru
szczypta soli
300 gr mąki pszennej
proszek, soda, cynamon (po łyżeczce)
150 gr oleju

Zmiksować orzechy lub zmielić drobno (TM: 3s/obr5)
Rozdrobnić w robocie marchew lub zetrzeć drobno (TM 8s/obr5)
dodać orzechy i pozostałe składniki, wymieszać w robocie na jednolite ciasto (TM 30s/ obr 5)
Przełożyć do natłuszczonej blaszki prostokątnej (25 x45 ok) piec ok 45 minut, posypać cukrem pudrem

Pyszne, pachnące cynamonem i orzechami , trochę jak piernik, świetne na święta:) i bardzo łatwe.

_________________
Ania


Cz paź 23, 2014 1:47 pm
Zobacz profil
Gaduła
Gaduła

Dołączył(a): Pt paź 12, 2012 11:52 am
Posty: 680
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
pisaliście wcześniej o marynatach. Ja również staram się unikać glutaminianu i benzoesanu sodu, o ponieważ my jesteśmy zdecydowanie mięsożerni tudzież grillujący w sezonie, ja robię często sama różne marynaty, ale wyłącznie naturalnie. Generalnie, napewno dobre mięso wyjdzie jeśli damy do marynaty:
-trochę oliwy
-trochę miodu jeśli ktoś lubi
-lub inna wersja, na pikantnie można trochę musztardy lub pikantnego ketchupu (są na rynku bez konserwantów)
koniecznie czosnek zgnieciony, ja wogóle używam dużo czosnku
sól, pieprz
majeranek- świetnie pasuje do wielu mięs , dla mnie szczególnie do wieprzowiny lub indyka, bardzo lubimy też wątróbkę drobiową z sosem paprykowym na pikantnie i z majerankiem:)
Jeśli chodzi o maggi, wogóle nie używam, robię sama vegetę w domu.

_________________
Ania


Cz paź 23, 2014 2:00 pm
Zobacz profil
Gaduła
Gaduła
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn cze 17, 2013 8:54 pm
Posty: 808
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Nektariusz napisał(a):
Dla miłośników kuchni regionalnej - trochę przepisów z Podlasia :)
https://www.youtube.com/channel/UCB4fcF ... Q/featured


Nektariuszu , przymierzam się do rosołku i odważnie wrzucę suszonego kozaczka. ;)
Jedynie jestem zaskoczona tym, że pani która rosołek gotowała wkładała mięsko do wrzątku :roll: . To dla mnie nowość . Ja do tej pory zaczynałam od zimnej wody.
A co do kulebiaczków to mniam :wink:

Kropeczko , ja się waham czy rzucić tym biszkoptem czy nie . No boje się :( a jak się nie uda? .

_________________
Zostań z nami, gdyż ma się ku wieczorowi ... (Łk24,29)


Pt paź 24, 2014 7:36 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): N mar 30, 2014 8:35 pm
Posty: 3895
Lokalizacja: polkowice
Płeć: mężczyzna
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Tak w kwestii zupy z dyni, można obecnie kupić typową dynię na zupę (Hokkaido) nie trzeba jej obierać gotuje się razem ze skórką.
Druga sugestia to zrobić rosołek na kaczuszce, moim zdaniem lepiej się komponuje. :-D


Pt paź 24, 2014 7:55 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz sty 14, 2010 12:50 pm
Posty: 19197
Lokalizacja: Rzeczpostpolita Polska
Płeć: mężczyzna
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
róża8 napisał(a):
Jedynie jestem zaskoczona tym, że pani która rosołek gotowała wkładała mięsko do wrzątku :roll: . To dla mnie nowość . Ja do tej pory zaczynałam od zimnej wody.

I bardzo słusznie. Nie gotuje się rosołu inaczej.


Pt paź 24, 2014 9:48 pm
Zobacz profil
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Ciasto Capuccino

Ciasto kokosowe
5 białek
20 dkg wiórek kokosowych
15 djg cukru (ok 1 szkl)

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodac wiórki. Masę przełożyć na blachę wyłożonę pergaminem i wysmaroawną .

Ciasto ciemne
2 budynie czekoladowe
5 jaj
2 łyżki mąki
1 szkl cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę + żółtka + mąkę z proszkiem do pieczenia + budynie i wymieszać delikatnie .

Krem
5 żółtek (zostały z ciasta kokosowego)
1 budyń jasny
2 łyżki mąki
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
8 łyżek cukru
2 łyżki spirytusu
2 szkl mleka
2 kostki masła (1 kostaka = 250 g.)

Jedną szklanke wlać do garnaka, wsypać cukier. Drugą szkalnkę mleka wlać do żółtek + mąkę + budyń + kawę i zmiksować. Całość wlać do gotującego się mleka. Ugotować , wystudzić . Utrzeć z masłem na końcu dodać spirytus ( 2 łyżki).

Ciemne ciasto przekroić na pół (jak tort). Położyć krem, na to położyc ciasto kokosowe, krem i drugą połowę ciemnego ciasta.
Całość polać polewą czekoladowa i posypać wiórakmi.

Przepis na polewę.
1 kostka margaryny
ok 1 szkl cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody.

Całośc rozpuścić w rondelu i mieszać do konsystencji polewy.


Różo, już od jakiegoś czasu chciałam Ci przesłać ten przepis.

Nie wiem czy piekłaś placek z cukinią. Mam nadzieję że wydrążyłaś pestki...raczej ziarenka.

Za pierwszym razem mi nie wyszło. Dopiero za drugim :?
Jest niezłe...ni to piernik ni murzynek...ale słodkie i podzielne...tak na większa rodzinę.

Piekłaś kiedyś zebrę?

A do Nektariusza mam pytanie - czy masz przepis na szyszki z prażonego ryżu i irysków?

Twoja czekolada jest jak czekolada mojej Mamy...smaki dzieciństawa.

Pozdrawiam zacne, kulinarne grono.
M-M


So paź 25, 2014 10:55 pm
Gaduła
Gaduła

Dołączył(a): Pt paź 12, 2012 11:52 am
Posty: 680
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Ciasto cappucino brzmi pysznie:) muszę się do niego zmobilizować, właśnie zapisuję przepis:)

_________________
Ania


Pn paź 27, 2014 2:03 pm
Zobacz profil
Gaduła
Gaduła

Dołączył(a): N paź 26, 2014 6:37 pm
Posty: 679
Płeć: kobieta
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Gdy zalezy nam na miesie, mniej na wywarze to wrzucamy do wrzatku. Bialko na zewnatrz sie scina, mniej substancji przechodzi do roztworu, ale mieso jest lepsze.
Gdy zalezy nam na rosole wrzucamy do zimnej wody i gotujemy powoli.
Rosol nie powinien sie zagotowac, bo zmetnieje. Temperatura wystarczy ok, 80 stopni.
Polecam miete - rosol ma lepszy smak.

_________________
- Ale za to przepiliśmy dziesiątaka. Choć za Karła, za brodatego, ale piliśmy.


N lis 09, 2014 5:58 pm
Zobacz profil
Gaduła
Gaduła
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn cze 17, 2013 8:54 pm
Posty: 808
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Obrazek

Dziś upiekłam różyczki , jak przystało w karnawale .
W środek włożyłam własnoręcznie robioną konfiturę z płatków róży.
Zapraszam na wirtualny karnawał. :-)

Wreszcie się udało z tym zdjęciem :PPPP

_________________
Zostań z nami, gdyż ma się ku wieczorowi ... (Łk24,29)


Śr lut 11, 2015 1:34 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): Pt cze 27, 2014 12:47 pm
Posty: 7451
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Mniam, mniam ;) Widzę, że i winko czeka. Gratuluję sukcesów kulinarnych i artystycznych :) Kompozycja bardzo apetyczna.


Śr lut 11, 2015 5:20 pm
Zobacz profil
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Różo, co za wspaniałe słodkości! Pewnie wszystko znikło już z talerzyka...:)


Śr lut 11, 2015 9:03 pm
Gaduła
Gaduła
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn cze 17, 2013 8:54 pm
Posty: 808
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Dzięki dziewczyny :-)
A może coś macie na Świąteczny stół , jakiś przepisik ?

_________________
Zostań z nami, gdyż ma się ku wieczorowi ... (Łk24,29)


Wt mar 24, 2015 11:07 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): Pt cze 27, 2014 12:47 pm
Posty: 7451
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Pani Walewska
Bardzo smaczne ciasto, jednak wymagające dużo czasu na przygotowanie. Piekłam je do tej pory tylko jeden raz. Polecam je na szczególne okazje :)

Obrazek


N lip 19, 2015 2:53 pm
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 557 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 38  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL