Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Autor |
Wiadomość |
Jaśminowa
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): N sie 16, 2015 4:02 pm Posty: 2644 Lokalizacja: Północ
wyznanie: katolik
|
 Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Każda podpowiedź mile widziana.Może nie tylko ja skorzystam 
|
Cz sie 20, 2015 10:45 pm |
|
 |
Brandeisbluesky
Niesamowity Gaduła
|
Yarpen, Twój przepis na ziemniaki jest b. dobry. Moja bratowa tak je przygotowuje. Gdzie nauczyłeś się gotować? Lubisz eksperymetnować w kuchni? Jaśminowa, Dobrze myślisz.  Postaram się skorzystać z Waszych wskazówek  Udanego spotkania.
|
Pt sie 21, 2015 3:52 pm |
|
 |
Brandeisbluesky
Niesamowity Gaduła
|
Sansevieria napisał(a): Brandi - nie ma nalewek dobrych na wszystko  wczoraj obierałam i kroiłam jabłka do suszenia. Mam dobre nawyki żywieniowe i stosuję je zamiast chipsów. Jak chcesz pogadać o kuchni to może w innym wątku, chyba takowy gdzieś istnieje. Sansevieria, Oczywiście, widzę wartość w prostowaniu żartów. Jeszcze większą wartość widzę w pożytecznym zajęciu, do którego oddaliłaś się z forum. Krojone i suszone jabłka były coroczną tradycją kulinarną w moim domu. Moi dziadkowie mieli spory sad a w nim parę jabłoni. Jabłka suszyło się pod koniec wakacji, na słońcu. Całe dnie spędzałam na czyszczeniu i krojeniu jabłek, jak i na innych domowych czynnościach. Praca uszlachetnia i bywa, że wzbogaca. Obecnie marzą mi się cząstki jabłek wysuszone na chrupko. Takie widuję w daniach z sałatach. Spróbuję, zatem, wysuszyć jabłka w piekarniku. A jakie są Twoje doświadczenia? Czy Twoje suszone jabłka są chrupkie? Jeśli tak, to jaka jest Twoja metoda?
|
Pt sie 21, 2015 4:32 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Cz sty 14, 2010 12:50 pm Posty: 19224 Lokalizacja: Rzeczpostpolita Polska
|
Brandeisbluesky napisał(a): Yarpen, Twój przepis na ziemniaki jest b. dobry. Moja bratowa tak je przygotowuje. Gdzie nauczyłeś się gotować? W domu. Wyznaję też przekonanie, że gotować każdy może, o ile trzyma się przepisu.  Cytuj: Lubisz eksperymetnować w kuchni? Czasami.
|
Pt sie 21, 2015 7:36 pm |
|
 |
Brandeisbluesky
Niesamowity Gaduła
|
Yarpen Zirgin napisał(a): Brandeisbluesky napisał(a): Yarpen, Twój przepis na ziemniaki jest b. dobry. Moja bratowa tak je przygotowuje. Gdzie nauczyłeś się gotować? W domu. Wyznaję też przekonanie, że gotować każdy może, o ile trzyma się przepisu.  . Z kolei w mojej rodzinie podkreśla się znaczenie świeżych, jakościowcyh, naturalnych składników.  Mąż trzyma się przpisów bardzo skrupulatnie, ale gotuje rzadko.  Ja, natomiast, pozwlam sobie na odstępstwa od receptur i bardziej opieram się na intuicji.
|
Pt sie 21, 2015 7:56 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Cz sty 14, 2010 12:50 pm Posty: 19224 Lokalizacja: Rzeczpostpolita Polska
|
Brandeisbluesky napisał(a): Yarpen Zirgin napisał(a): Brandeisbluesky napisał(a): Yarpen, Twój przepis na ziemniaki jest b. dobry. Moja bratowa tak je przygotowuje. Gdzie nauczyłeś się gotować? W domu. Wyznaję też przekonanie, że gotować każdy może, o ile trzyma się przepisu.  . Z kolei w mojej rodzinie podkreśla się znaczenie świeżych, jakościowcyh, naturalnych składników. Ja też je doceniam, ale wiem, że są ludzie, którzy mają tendencję do robienia z nich rzeczy niejadalnych. Dla nich przepis i twarde trzymanie się tego, co w nim zapisano, jest bezwzględnie konieczne. Cytuj: Mąż trzyma się przpisów bardzo skrupulatnie, ale gotuje rzadko.  Ja, natomiast, pozwlam sobie na odstępstwa od receptur i bardziej opieram się na intuicji. Też bym tak chciał, ale... to wymaga pamięci, której, niestety, nie posiadam.
|
Pt sie 21, 2015 7:59 pm |
|
 |
Brandeisbluesky
Niesamowity Gaduła
|
Yarpen Zirgin napisał(a): Też bym tak chciał, ale... to wymaga pamięci, której, niestety, nie posiadam. Pewnie masz dobrą krótką pamięć  , tylko... o tym nie pamiętasz 
|
Pt sie 21, 2015 8:09 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
|
Brandeisbluesky napisał(a): Yarpen Zirgin napisał(a): Też bym tak chciał, ale... to wymaga pamięci, której, niestety, nie posiadam. Pewnie masz dobrą krótką pamięć  , tylko... o tym nie pamiętasz  Posiadam kiepską pamięć i, niestety, o tym pamiętam. Nie jest to zabawne, kiedy np. po chwili zapominasz imię właśnie przedstawionej osoby.
|
Pt sie 21, 2015 8:11 pm |
|
 |
Brandeisbluesky
Niesamowity Gaduła
|
Będę o tym pamiętać, i nie będę miała tego Tobie za złe w przyszłości. W końcu oglądałam 'Gdzie jest Nemo?' i teraz jestem już zaznajomiona z tego typu problemami. A o czym pisaliśmy? 
|
Pt sie 21, 2015 8:29 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
|
O tym, że gotować każdy może, ale niektórzy wyłącznie pod warunkiem, iż będą się ściśle trzymać przepisu. 
|
Pt sie 21, 2015 8:34 pm |
|
 |
Brandeisbluesky
Niesamowity Gaduła
|
Widzisz, jednak nie jest tak źle 
|
Pt sie 21, 2015 8:38 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
|
Trudno nie pamiętać czegoś, co jest zapisane i można sprawdzić.
|
Pt sie 21, 2015 8:40 pm |
|
 |
Brandeisbluesky
Niesamowity Gaduła
|
No i masz metodę na zapamiętywanie imion - zapisać je, a obok niego napisać z czym osoba się kojrzay. Tutaj na FD pomagają awatary/ikonki 
|
Pt sie 21, 2015 8:46 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
|
Brandeisbluesky napisał(a): No i masz metodę na zapamiętywanie imion - zapisać je, a obok niego napisać z czym osoba się kojrzay. Tutaj na FD pomagają awatary/ikonki  Fajna. Tylko, że potem trzeba pamiętać gdzie jest ta karteczka. 
|
Pt sie 21, 2015 8:52 pm |
|
 |
Jaśminowa
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): N sie 16, 2015 4:02 pm Posty: 2644 Lokalizacja: Północ
|
Fajna. Tylko, że potem trzeba pamiętać gdzie jest ta karteczka.  [/quote] Ja z kolei mam problem z zapamiętaniem, gdzie leży długopis, żeby zapisać coś szybko:) Pamiętam, zdarzenia z wczesnego dziecińswa, a nie pamiętam czesto, co jadlam wczoraj na obiad:)
|
Pt sie 21, 2015 9:19 pm |
|
|