Dlaczego jestem ateistą ?
Autor |
Wiadomość |
Viridiana
Gaduła
wyznanie: katolik
|
 Re: Dlaczego jestem ateistą ?
mociek3212 napisał(a): Zwalasz winę na: grzech, szatan, gdy jest to oparte na wierze w dodatku bardzo niepewnej.
Założyłeś temat pt. "Dlaczego jestem ateistą?". Dlatego też zakładam, że skoro wspominasz o problemie zła na świecie, to stanowi on dla ciebie argument przeciwko istnieniu Boga. Wobec czego postanowiłam się do tego odnieść w ten sposób. mociek3212 napisał(a): I znowu "nie poznałam księdza, który odrzucał z powodu wyglądu", tak więc to musi być prawda bo ty miałaś takie doświadczenia ?
Wiem, że są księża, którzy są zdecydowanie dalecy od tego, jacy powinni być. Ale poznanie takich, którzy są dobrymi kapłanami, nie jest bardzo trudne moim zdaniem. mociek3212 napisał(a): Czy kiedykolwiek weszłaś w skórę kogoś innego i współodczuwałaś, zbierałaś z nim doświadczenia ?
Odnośnie jakiej sytuacji? mociek3212 napisał(a): Miernik piękna jest taki sam u każdej kobiety
Jako kobieta nie zgadzam się z tym. mociek3212 napisał(a): każdy z nas jest podatny na błędy poznawcze
I dlatego dobrze, że w dyskusji możemy je odsłaniać. mociek3212 napisał(a): Jeszcze większą głupotą/błędem poznawczym jest mówienie: "to wina szatana", gdy jest on jedynie fantazją, wierzeniem, czymś bardzo niepewnym.
Dla Ciebie może być fantazją, czymś niepewnym. Dla mnie wierzącej w realnego i żywego Boga to jest logiczne. mociek3212 napisał(a): "Poza tym, jak jest ładny, ale totalnie nieodpowiedzialny i egoistyczny" tym zdaniem potwierdziłaś że liczy się ładny wygląd
Nie. W sensie ładny wygląd może mieć znaczenie tylko jeżeli kogoś nie znamy albo nie liczy się dla nas charakter. mociek3212 napisał(a): we wcześniejszym próbujesz manipulować przytaczając jakiś magiczny miernik piękna (nauka się kłania, mit legł w gruzach, brzydki dla każdej kobiety będzie brzydki).
Ej, ale nie mów do mnie tak, jakbyś mnie traktował jako kogoś niedouczonego. Nie zapoznałam się jeszcze z linkami, które tu podrzucałeś, brakuje mi trochę czasu. Poza tym, jak to mówią, miłość jest ślepa, jak się zakocha w niezbyt urodziwym, to jednak chociaż czysto fizycznie może nadal nie będzie dla niej bardzo przystojny, to jednak patrząc przez pryzmat swojej miłości piękno w nim dla niej będzie, tylko niewidzialne. mociek3212 napisał(a): I znowu by zmanipulować
Czemu od razu mi przypisujesz złe intencje? mociek3212 napisał(a): Nie jest i nigdy nie będzie bo nie jest to naturalne, tak samo brzydota nie jest dla ludzi atrakcyjna -> i takie są wnioski z obserwacji świata, ty próbujesz wmówić że wcale nie, że transeksualizm jest w porządku dla większości.
Błędnie odczytujesz moje intencje. Nie chodzi mi o to, by udowadniać, że wszyscy są jacyś, tylko, że istnieje mniejszość, o której też należy pamiętać i świat nie w każdym zakątku jest taki zły. mociek3212 napisał(a): "Chrześcijaństwo i zgoda na niewolnictwo? Pomyłka, mocium panie.  " Pomijam fakt że nie pisałem o chrześcijanach tylko o ludziach Wybacz pomyłkę - biorąc pod uwagę, że jesteśmy w temacie "Dlaczego jestem ateistą?" w dziale "Chrześcijaństwo, ateizm, religie, filozofie" jednak cały czas szukam powiązań z religią. mociek3212 napisał(a): ale oczywiście że tak, chrześcijanie mają lub mieli większość, ba chrześcijaństwo jeszcze nie dawno decydowało o wszystkim, a jakoś niewolnictwo było, panowie z ogromną ilością m2 ziemi, złota byli i się na to godzono. Mówić to każdy może, prawdziwe intencje są w działaniu lub braku działania, to jest ważniejsze niż nieskończona ilość słów.
No cóż, to już kwestia tego, że wiara u niektórych jest tylko teoretyczna. mociek3212 napisał(a): "Brzmi jak dobry materiał na teorię spiskową.  " Wszystko co niezgodne z twoją wizją świata jest teorią spiskową ? Co z tego że porównanie jest na miejscu bo odnosi się do tego świata, i nie jest wytworem wyobraźni. Nie, dla mnie materiałem na teorię spiskową jest to, żeby w Biblii doszukiwać się jakiś genetyczno - biologicznych powiązań, które prowadzą do dziwnych interpretacji.
|
Śr kwi 10, 2019 1:01 pm |
|
 |
jim
Zagadywacz
|
mociek3212 napisał(a): Tę "dyskusję" można ciągnąć w nieskończoność, używacie masę chwytów erystycznych, aż nie dobrze się robi wymieniając myśli z wami. Serio, wrzucasz listę "rzeczy przez które jestem ateistą" na katolickie forum i dziwisz się, że ludzie dyskutują i pokazują Ci, że te powody nie są ani szczególnie logiczne ani rozsądne. Spodziewałeś się, że wszyscy zamilkną przerażeni po Twoim mocarnym ataku na podstawy naszej wiary? 
|
Śr kwi 10, 2019 1:02 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Cz sty 14, 2010 12:50 pm Posty: 19203 Lokalizacja: Rzeczpostpolita Polska
|
Pomijam bzdety, zajmę się tym, co się odnosi do tego, co napisałem: mociek3212 napisał(a): "Dla mnie jest to jak przyznanie, że powtarzasz cudze tezy, o których nie masz większego pojęcia." Co ty człowieku wypisujesz za brednie (...) To jest logiczny wniosek wynikając z faktu, że zamiast odpowiedzieć na posta i wskazać to, o co prosiłem, tudzież odpowiedzieć na moje wypowiedzi, zacząłeś tworzyć manifest dlaczego nie będziesz kontynuował rozmowy. To zaś, jak zauważyłem w różnych dyskusjach, najczęściej jest spowodowane brakiem argumentów lub dowodów potwierdzających tezy osoby, która taki manifest tworzy. 
|
Śr kwi 10, 2019 1:11 pm |
|
 |
PeterW
Czuwa nad wszystkim
|
Przestraszył się, że jego wiara zostanie zachwiana 
_________________ "Bo myśli moje nie są myślami waszymi, ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana." Iz 55
|
Śr kwi 10, 2019 1:14 pm |
|
 |
mociek3212
Milczek
|
Nie, moja wiara nie zostanie zachwiana, ja po prostu skończyłem dyskusję  ___________________________________________________________ Yarpen Zirgin napisał(a): Pomijam bzdety, zajmę się tym, co się odnosi do tego, co napisałem: mociek3212 napisał(a): "Dla mnie jest to jak przyznanie, że powtarzasz cudze tezy, o których nie masz większego pojęcia." Co ty człowieku wypisujesz za brednie (...) To jest logiczny wniosek wynikając z faktu, że zamiast odpowiedzieć na posta i wskazać to, o co prosiłem, tudzież odpowiedzieć na moje wypowiedzi, zacząłeś tworzyć manifest dlaczego nie będziesz kontynuował rozmowy. To zaś, jak zauważyłem w różnych dyskusjach, najczęściej jest spowodowane brakiem argumentów lub dowodów potwierdzających tezy osoby, która taki manifest tworzy.  i vice versa, normalną dyskusję bez emocji to ja toczę z ludźmi których znam, tu jest wylewanie jadu, a mój się wylał dopiero pod koniec, polecam przeanalizować swoje i innych posty, taka "kulturalna" agresja, a emocje psuje.
Ostatnio edytowano Śr kwi 10, 2019 1:42 pm przez merss, łącznie edytowano 1 raz
scalenie dwóch postów
|
Śr kwi 10, 2019 1:28 pm |
|
 |
przepraszam
Gaduła
|
Wszelkie fora to "toksyczne odpady umysłów". Sam nawet się sobie dziwię, że wchodzę w te bagna. Ale jestem trochę masochistą. Zobaczysz, że jak cię to wciągnie, to nie będziesz mógł bez tego żyć.
|
Śr kwi 10, 2019 1:56 pm |
|
 |
PeterW
Czuwa nad wszystkim
|
A Ty się już przypadkiem nie żegnałeś/aś z nami czule? 
_________________ "Bo myśli moje nie są myślami waszymi, ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana." Iz 55
|
Śr kwi 10, 2019 2:01 pm |
|
 |
mociek3212
Milczek
|
przepraszam napisał(a): Wszelkie fora to "toksyczne odpady umysłów". Sam nawet się sobie dziwię, że wchodzę w te bagna. Ale jestem trochę masochistą. Zobaczysz, że jak cię to wciągnie, to nie będziesz mógł bez tego żyć. To i tak nic w porównaniu z turkami, ich toksyczność przerasta wszystko inne. Ja wolę w tym nie uczestniczyć bo czasem na taki atak grupowy człowiek może różnie zareagować, słowo za dużo i pozew sądowy, no może za powiedzenie jesteś samotny, masz cechy narcystyczne nie będą ścigać ale kto wie co może się w emocjach wymsknąć. Wolę wyjść na słońce i być w dobrych emocjach, niż użerać się z katolikami na pokaz.
|
Śr kwi 10, 2019 2:03 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Cz sty 14, 2010 12:50 pm Posty: 19203 Lokalizacja: Rzeczpostpolita Polska
|
To po co obaj siedzicie na tym forum?
|
Śr kwi 10, 2019 2:04 pm |
|
 |
Barney
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 4:55 pm Posty: 15509 Lokalizacja: Gdynia
|
@mociek3212 - jesli chcesz porozmawiać o np. Koperniku, Galileuszu czy Giordano Bruno, to zapraszam do tego co napisalem tutaj http://analizy.biz/marek1962/heliocentryzm.pdfAle, jak rozumiem, jest to sprawa poboczna. Czytając sceptyków w tym wątku mam wrażenie, że Wasze wypowiedzi w zasadzie nie mają ateizmu jako głównego tematu (wbrew pozorom). Sprawiają one wrażenie, jakbyście mieli w pierwszym rzędzie żal do tego, jaki ten świat jest. Czy się mylę?
Śr kwi 10, 2019 2:11 pm |
|
 |
przepraszam
Gaduła
|
Ja to nie mogę się wam katolikom nadziwić. Widzicie co się dzieje w świecie, nie jesteście chyba ślepi. I z uporem maniaka twierdzicie, że stworzył to wszystko "dobry Bóg".
|
Śr kwi 10, 2019 2:34 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
|
Ależ nie wszystko. Zło, które tutaj się dzieje, nie jest dziełem Boga. Jest dziełem ludzi.
|
Śr kwi 10, 2019 2:57 pm |
|
 |
Esjot
Gaduła
|
przepraszam napisał(a): Ja to nie mogę się wam katolikom nadziwić. Widzicie co się dzieje w świecie, nie jesteście chyba ślepi. I z uporem maniaka twierdzicie, że stworzył to wszystko "dobry Bóg". Zrozum, że gdyby było tak jak chcesz, to nie byłaby Ziemia tylko Niebo  To jak jest, nie jest winą Boga tylko człowieka. Człowiek ma wolną wolę. Sam tak wybrał i wziął owoc. Był zakaz. Wystarczyło przestrzegać zasad. Nie zrobisz tego - będzie dobrze jak do tej pory. Zrobisz to - będzie źle.
|
Śr kwi 10, 2019 3:37 pm |
|
 |
Irbisol
Niesamowity Gaduła
|
Ja jestem ateistą, bo to naturalne. Podobnie jestem akrasnoludkistą. Wy też?
_________________ "Człowiek bez religii jest jak ryba bez roweru"
|
Śr kwi 10, 2019 3:44 pm |
|
 |
Esjot
Gaduła
|
A ja nie jestem ateistą, ponieważ: - wierzę w Ostateczną Sprawiedliwość - straciłem dużo bliskich mi osób i nie chcę wierzyć w to, że już ich więcej nie spotkam - nie może być tak, że chłopaki w Katyniu dostali kulkę w głowę i na tym zakończyło się ich życie - podobno człowiek przestaje być ateistą po śmierci własnej matki - życie dzieci na Wołyniu nie mogło zakończyć się z językiem przebitym gwoździem do stołu - nie chodzi w tym wszystkim o katolicyzm, bo wiara w Boga nie musi wiązać się z religią (religie są tylko ludzkimi usiłowaniami wyjaśnienia Boga) - nie chcę wykluczać istnienia Boga, bo nie wiem czy istnieje czy nie - po prostu wierzę - rozsądniejszy od ateizmu jest agnostycyzm, który nie wyklucza istnienia Boga (agnostyk nie wyklucza Jego istnienia i uważa, że człowiek nigdy nie udowodni tego, czy Bóg istnieje czy też nie; udowodnienie istnienia Boga sprawiłoby, że przestałaby istnieć wiara w Niego) - agnostyk uczciwie odpowie, że nie wie czy Bóg istnieje i nie zastanawia się nad tym, czy w Niego wierzyć czy nie (agnostyk nie wie czy wierzy w Boga, bo nie obchodzi go to zagadnienie i nie zastanawia się nad tym).
|
Śr kwi 10, 2019 4:05 pm |
|
|