Rozważania biblijne (wydzielony)
Autor |
Wiadomość |
Esjot
Gaduła
wyznanie: katolik
|
 Re: Rozważania biblijne (wydzielony)
Gregor
Czy Kościół katolicki od czasów Chrystusa aż do Reformacji mylił się? Czy to oznacza, że aż do Reformacji ta planeta nie nosiła prawdziwych wyznawców Chrystusa, a reformatorzy z Lutrem i Kalwinem na czele oświecili ludzi i stali się bezpośrednimi spadkobiercami nauczania Jezusa i Apostołów?
|
N kwi 28, 2019 8:24 pm |
|
 |
Gregor
Niesamowity Gaduła
wyznanie: chrześcijanin, inne (trynitarny i biblijny)
|
Dociekliwy napisał(a): Czy Kościół katolicki od czasów Chrystusa aż do Reformacji mylił się? Czy to oznacza, że aż do Reformacji ta planeta nie nosiła prawdziwych wyznawców Chrystusa, a reformatorzy z Lutrem i Kalwinem na czele oświecili ludzi i stali się bezpośrednimi spadkobiercami nauczania Jezusa i Apostołów? Uściślij proszę termin 'katolicki'. Czy chodzi Ci o: - Kościół powszechny - kościół rzymskokatolicki
|
N kwi 28, 2019 10:34 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Cz sty 14, 2010 12:50 pm Posty: 19247 Lokalizacja: Rzeczpostpolita Polska
|
Brakująca Ci wiedza, niedouczony protestancie, którą powinieneś przyswoić: Kościół katolickiKościół łaciński (rzymskokatolicki)
|
N kwi 28, 2019 10:38 pm |
|
 |
Gregor
Niesamowity Gaduła
wyznanie: chrześcijanin, inne (trynitarny i biblijny)
|
Yarpen Zirgin napisał(a): Brakująca Ci wiedza, niedouczony protestancie, którą powinieneś przyswoić: Kościół katolicki Kościół łaciński (rzymskokatolicki) Lepiej być "niedouczonym" w tej kwestii niż twierdzić jak Ty, o istnieniu i przekazywaniu ustnie rzekomej nauki apostolskiej do dziś, której nie jesteś w stanie przytoczyć. 
|
N kwi 28, 2019 10:59 pm |
|
 |
Jockey
Czuwa nad wszystkim
Dołączył(a): Śr cze 05, 2002 9:54 pm Posty: 12103 Lokalizacja: Polska
|
Gregor napisał(a): Yarpen Zirgin napisał(a): Brakująca Ci wiedza, niedouczony protestancie, którą powinieneś przyswoić: Kościół katolicki Kościół łaciński (rzymskokatolicki) Lepiej być "niedouczonym" w tej kwestii niż twierdzić jak Ty, o istnieniu i przekazywaniu ustnie rzekomej nauki apostolskiej do dziś, której nie jesteś w stanie przytoczyć.  I jak to Gregor ignorant dalej idzie w zaparte i nic nie przyswaja.
_________________ Znalezione w sieci: "Dystans 2 m jest po to aby niektórzy spadli z ziemii. Przecież wszyscy się nie zmieszczą"
|
Pn kwi 29, 2019 6:54 am |
|
 |
Maxik
Dyskutant
wyznanie: nie chcę podawać
|
Gregor napisał(a): Yarpen Zirgin napisał(a): Brakująca Ci wiedza, niedouczony protestancie, którą powinieneś przyswoić: Kościół katolicki Kościół łaciński (rzymskokatolicki) Lepiej być "niedouczonym" w tej kwestii niż twierdzić jak Ty, o istnieniu i przekazywaniu ustnie rzekomej nauki apostolskiej do dziś, której nie jesteś w stanie przytoczyć.  A jak mawiają: brak dowodu nie jest dowodem  . Reasumując: jedynym i niepodważalnym źródłem wiary jest tylko Pismo 
|
Pn kwi 29, 2019 7:14 am |
|
 |
feelek
Gaduła
Dołączył(a): Wt wrz 25, 2018 9:59 am Posty: 918 Lokalizacja: Białystok
|
Maxik napisał(a): Reasumując: jedynym i niepodważalnym źródłem wiary jest tylko Pismo  Ale jakie Pismo? Bo nie wiem, czy wiesz, ale pism świętych to po świecie nie brakuje.
|
Pn kwi 29, 2019 9:20 am |
|
 |
Maxik
Dyskutant
|
feelek napisał(a): Maxik napisał(a): Reasumując: jedynym i niepodważalnym źródłem wiary jest tylko Pismo  Ale jakie Pismo? Bo nie wiem, czy wiesz, ale pism świętych to po świecie nie brakuje. A słyszałeś może o Biblii?
|
Pn kwi 29, 2019 9:41 am |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Cz sty 14, 2010 12:50 pm Posty: 19247 Lokalizacja: Rzeczpostpolita Polska
|
Każdy słyszał. Skąd jednak wiesz, że to właśnie w Biblii znajdziesz nauczanie objawione przez Boga, a nie np. w Koranie?
|
Pn kwi 29, 2019 9:45 am |
|
 |
Maxik
Dyskutant
|
Yarpen Zirgin napisał(a): Każdy słyszał. Skąd jednak wiesz, że to właśnie w Biblii znajdziesz nauczanie objawione przez Boga, a nie np. w Koranie? Syntecznie: Księga faktów historycznych, wypełnionych proroctw, potwierdzona archeologią, wewnętrznie spójna, praktyczna w życiu codziennym, dająca nadzieję i odkupienie = prawda = natchnienie = Bóg.
|
Pn kwi 29, 2019 10:29 am |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
|
Bełkocik, który ma ukryć fakt, że przejąłeś Pismo Święte od innych ludzi, a sam nigdy niczego takiego nie sprawdzałeś ani nie zastanawiałeś się nad tym, które księgi należy uznać za spisane z natchnienia Ducha Świetego.
|
Pn kwi 29, 2019 10:35 am |
|
 |
feelek
Gaduła
|
Maxik napisał(a): Yarpen Zirgin napisał(a): Skąd jednak wiesz, że to właśnie w Biblii znajdziesz nauczanie objawione przez Boga, a nie np. w Koranie? Syntecznie: Księga faktów historycznych, wypełnionych proroctw, potwierdzona archeologią, wewnętrznie spójna, praktyczna w życiu codziennym, dająca nadzieję i odkupienie = prawda = natchnienie = Bóg. A czytałeś Dzienniczek św. Siostry Faustyny Kowalskiej?
|
Pn kwi 29, 2019 12:24 pm |
|
 |
Maxik
Dyskutant
|
Yarpen Zirgin napisał(a): Bełkocik, który ma ukryć fakt, że przejąłeś Pismo Święte od innych ludzi, a sam nigdy niczego takiego nie sprawdzałeś ani nie zastanawiałeś się nad tym, które księgi należy uznać za spisane z natchnienia Ducha Świetego. Moj wywód dotyczył skutków, a nie przyczyn. Natomiast kwestię przejęcia Pisma od innych ludzi mamy wyjaśnioną. Co w takim razie mam tłumaczyć? Oczekujesz jakiejś afirmacji ludzi Kościoła? feelek napisał(a): A czytałeś Dzienniczek św. Siostry Faustyny Kowalskiej? Szczerze mówiąc nie interesują mnie tego typu źródła.
|
Pn kwi 29, 2019 1:41 pm |
|
 |
feelek
Gaduła
|
Maxik napisał(a): Szczerze mówiąc nie interesują mnie tego typu źródła. A dlaczego nie? Jest to książka, która zawiera fakty historyczne, wypełnione proroctwa, nawet nie wymaga potwierdzenia archeologią, jest wewnętrznie spójna, praktyczna w życiu codziennym, dająca nadzieję i odkupienie.
|
Pn kwi 29, 2019 1:56 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
|
Maxik napisał(a): Yarpen Zirgin napisał(a): Bełkocik, który ma ukryć fakt, że przejąłeś Pismo Święte od innych ludzi, a sam nigdy niczego takiego nie sprawdzałeś ani nie zastanawiałeś się nad tym, które księgi należy uznać za spisane z natchnienia Ducha Świetego. Moj wywód dotyczył skutków, a nie przyczyn. Natomiast kwestię przejęcia Pisma od innych ludzi mamy wyjaśnioną. Co w takim razie mam tłumaczyć? Oczekujesz jakiejś afirmacji ludzi Kościoła? Oczekuję, że skończysz z udawaniem Greka i wyjawił skąd wiesz, że akurat Biblia zawiera nauczanie objawione przez Boga, a nie Koran.
|
Pn kwi 29, 2019 1:59 pm |
|
|