Autor |
Wiadomość |
Gregor
Niesamowity Gaduła
wyznanie: chrześcijanin, inne (trynitarny i biblijny)
|
 Re: Przemilczany pomijany..
sahcim napisał(a): To twoja zwykła wymówka gdy brakuje ci już argumentów... Żadna wymówka tylko fakt, a argumenty z Pisma Ci podawałem, ale ich nie przyjmujesz i tyle, a je nie zgadzam sie z twoja argumentacją.
|
N gru 31, 2017 2:32 pm |
|
 |
sahcim
Niesamowity Gaduła
wyznanie: katolik
|
Gregor napisał(a): sahcim napisał(a): To twoja zwykła wymówka gdy brakuje ci już argumentów... Żadna wymówka tylko fakt, a argumenty z Pisma Ci podawałem, ale ich nie przyjmujesz i tyle, a je nie zgadzam sie z twoja argumentacją. Twoje argumenty są takie, że ubzdurałeś sobie, że słowo „wzbudzenie” oznacza stworzenie, to są te twoje fakty...
_________________ Postaw, Panie, straż moim ustom i wartę przy bramie warg moich! Mojego serca nie skłaniaj do złego słowa...
|
N gru 31, 2017 2:42 pm |
|
 |
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
sahcim napisał(a): Twoje argumenty są takie, że ubzdurałeś sobie, że słowo „wzbudzenie” oznacza stworzenie, to są te twoje fakty... Tak czytam nauczanie Ap. Pawła - jest bardzo jasne w tym względzie.
|
N gru 31, 2017 2:53 pm |
|
 |
Barney
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 4:55 pm Posty: 15789 Lokalizacja: Gdynia
|
Gregor napisał(a): Barney napisał(a): Czego to ludzie nie wymyślą po odejściu z Kościoła! Wystarczy czytać to co jest napisane bez filtra kościelnej nauki. Przytaczasz fragmenty lecz głębszej nad nimi refleksji brak. Szkoda, że pomijasz inne, które właśnie wyjaśniają kwestię nowych ciał: [I Kor.15.47-49]: 47. Pierwszy człowiek jest z prochu ziemi, ziemski; drugi człowiek jest z nieba. 48. Jaki był ziemski człowiek, tacy są i ziemscy ludzie; jaki jest niebieski człowiek, tacy są i niebiescy. 49. Przeto jak nosiliśmy obraz ziemskiego człowieka, tak będziemy też nosili obraz niebieskiego człowieka.[I Kor.15.44]: Sieje się ciało cielesne, bywa wzbudzone ciało duchowe. Jeżeli jest ciało cielesne, to jest także ciało duchowe.To ciało nie jest już z prochu ziemi. Jest to ciało doskonałe, a o pochodzeniu doskonałych rzeczy czytamy [Jak.1.17]: Wszelki datek dobry i wszelki dar doskonały zstępuje z góry od Ojca światłości; u niego nie ma żadnej odmiany ani nawet chwilowego zaćmienia.I to również dotyczy nowych ciał: będą nowymi duchowymi ciałami z nieba od Boga, a nie z prochu ziemi. Nic z powyższych cytatów nie poświadcza Twojej interpretacji. Ciało niebieskie to nic innego, jak przemienione ciało doczesne - tak jak było u Chrystusa. Powtórnie Ci cytuję: Flp 3:20-21 "Nasza bowiem ojczyzna jest w niebie. Stamtąd też jako Zbawcy wyczekujemy Pana Jezusa Chrystusa, który przekształci nasze ciało poniżone w podobne do swego chwalebnego ciała tą mocą, jaką może On także wszystko, co jest, sobie podporządkować."Cytuj: Barney napisał(a): Paweł zapomniał napisać, że po drodze wpadniemy do szatni, żeby zamienić ciało doczesne na duchowe? Ap. Paweł napisał jak to się stanie, tylko Ty zwyczajnie nie doczytałeś [I Kor.15.52]: W jednej chwili, w oka mgnieniu, na odgłos trąby ostatecznej;bo trąba zabrzmi i umarli wzbudzeni zostaną jako nie skażeni, a my zostaniemy przemienieni. Katolicka ignorancja jest czasem męcząca. [/quote] "my zostaniemy przemienieni"I kto tu nie doczytał? 
N gru 31, 2017 4:31 pm |
|
 |
lajkonik.2
Gaduła
|
pete.... napisał(a): Ojcowie Kosciola formujac zasady naszej wiary, nie wzieli pod uwagę wszystkich ksiąg I apokryfòw. Chodzi mi glòwnie o ksiege Henocha I wątek upadlych aniolow, które pomijamy i lekceważymy- u nas w katolicyzmie, a silnie podkreslany jest w np. wsrod protestanckich ewangelikow w USA. Także wzmianka w Ksiedze Rodzaju o " synach bożych zstępujacych na ziemie( kosmici?, djabły upadli aniołowie?) , którym podobaly sie ludzkie kobiety I płodzili z nimi dzieci (hybrydy genetyczne?),. Jak osoba duchowa taka jak Anioł może płodzić dzieci z człowiekiem? Przecież to nonsens. Pan Jezus wyraźnie powiedział: (30) Przy zmartwychwstaniu bowiem nie będą się ani żenić, ani za mąż wychodzić, lecz będą jak aniołowie Boży w niebie.(Ew. Mateusza 22:30) Przejdźmy teraz do Olbrzymów. Jak domu nie da się zacząć budować od pierwszego piętra, tak samo tekstu nie da się czytać wyrywając z niego zdania. Więcej na ten temat pod podanym linkiem można się dowiedzieć. Miłej lektury. http://www.mateusz.pl/ksiazki/js-pn/js-pn_13.htm
|
N gru 31, 2017 4:31 pm |
|
 |
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
Barney napisał(a): Nic z powyższych cytatów nie poświadcza Twojej interpretacji. Ciało niebieskie to nic innego, jak przemienione ciało doczesne - tak jak było u Chrystusa. Wg mnie mamy jasno wyjaśniony termin 'przemienienie' [[I Kor.15.47]: 47. Pierwszy człowiek jest z prochu ziemi, ziemski; drugi człowiek jest z nieba.Z nieba nie pochodzi nic co ziemskie również ciało duchowe. Barney napisał(a): "my zostaniemy przemienieni" I kto tu nie doczytał? No własnie? Zacytowałem całą wypowiedź [I Kor.15.52]: W jednej chwili, w oka mgnieniu, na odgłos trąby ostatecznej;bo trąba zabrzmi i umarli wzbudzeni zostaną jako nie skażeni, a my zostaniemy przemienieni. Nie będzie czasu na ,jak to stwierdziłeś, szatnię. 
|
So sty 06, 2018 3:21 am |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Cz sty 14, 2010 12:50 pm Posty: 19674 Lokalizacja: Rzeczpostpolita Polska
|
Według Ciebie Bóg nie może "w oka mgnieniu" przemienić ciał doczesnych w ciała chwalebne?
|
So sty 06, 2018 8:24 am |
|
 |
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
Yarpen Zirgin napisał(a): Według Ciebie Bóg nie może "w oka mgnieniu" przemienić ciał doczesnych w ciała chwalebne? Uczyni z ciałami to co napisał Ap.Paweł. Ciała ziemskie są z prochu i przemijające. Nowe otrzymamy z nieba i będą to ciała duchowe - wieczne. Tak czytam nauczanie Ap. Pawła. Ty możesz inaczej.
|
So sty 06, 2018 5:43 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Cz sty 14, 2010 12:50 pm Posty: 19674 Lokalizacja: Rzeczpostpolita Polska
|
Gregor napisał(a): Yarpen Zirgin napisał(a): Według Ciebie Bóg nie może "w oka mgnieniu" przemienić ciał doczesnych w ciała chwalebne? Uczyni z ciałami to co napisał Ap.Paweł. Ciała ziemskie są z prochu i przemijające. Nowe otrzymamy z nieba i będą to ciała duchowe - wieczne. Tak czytam nauczanie Ap. Pawła. Ty możesz inaczej. Św. Paweł napisał, że Chrystus przekształci* nasze ciała na wzór swojego chwalebnego Ciała (por. Flp 3,20-21), a nie że je stworzy ab novo. To kto tu głosi inaczej, niż przekazali Apostołowie? *BW - "przemieni".
|
So sty 06, 2018 5:49 pm |
|
 |
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
Yarpen Zirgin napisał(a): Św. Paweł napisał, że Chrystus przekształci* nasze ciała na wzór swojego chwalebnego Ciała (por. Flp 3,20-21), a nie że je stworzy ab novo. To kto tu głosi inaczej, niż przekazali Apostołowie? Polecam, przeczytaj całe nauczanie Ap. Pawła na ten temat, zamiast podawać jeden werset [I Kor.15.35-54], [II.Kor.5.1-4].
|
So sty 06, 2018 7:20 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
|
Gregor napisał(a): Yarpen Zirgin napisał(a): Św. Paweł napisał, że Chrystus przekształci* nasze ciała na wzór swojego chwalebnego Ciała (por. Flp 3,20-21), a nie że je stworzy ab novo. To kto tu głosi inaczej, niż przekazali Apostołowie? Polecam, przeczytaj całe nauczanie Ap. Pawła na ten temat, zamiast podawać jeden werset [I Kor.15.35-54], [II.Kor.5.1-4]. Zapewniam Cię, że przeczytałem całe nauczanie św. Pawła i nie znalazłem tam stwierdzenia, że Bóg stworzy nasze ciała "ab novo". Nawet w tym, co przywołałeś, tego nie ma, a 1 Kor 15,51-52 zwyczajnie zaprzecza Twoim tezom, bo mówi o... odmienieniu* naszych ciał w czasie powrotu Chrystusa. Jakim cudem znalazłeś tam nauczanie o ponownym "stworzeniu" ciał zbawionych ludzi Bóg raczy wiedzieć. *BW - "przemienieni".
|
So sty 06, 2018 7:27 pm |
|
 |
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
Yarpen Zirgin napisał(a): Zapewniam Cię, że przeczytałem całe nauczanie św. Pawła i nie znalazłem tam stwierdzenia, że Bóg stworzy nasze ciała "ab novo" No cóż, ja tak odczytuję poniższe wersety. [I Kor.15.44]: 44 Sieje się ciało cielesne, bywa wzbudzone ciało duchowe. Jeżeli jest ciało cielesne, to jest także ciało duchowe. Ciało duchowe nie jest z prochu ziemi - to zupełnie coś innego. [I Kor.15.44]: 47. Pierwszy człowiek jest z prochu ziemi, ziemski; drugi człowiek jest z nieba.Z nieba pochodzić będzie nowe ciało i nie ma ono nic wspólnego z prochem ziemi. Yarpen Zirgin napisał(a): Jakim cudem znalazłeś tam nauczanie o ponownym "stworzeniu" ciał zbawionych ludzi Bóg raczy wiedzieć Tak On wie i ja wiem - i to wystarczy.
|
So sty 06, 2018 8:03 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
|
Gregor napisał(a): Yarpen Zirgin napisał(a): Zapewniam Cię, że przeczytałem całe nauczanie św. Pawła i nie znalazłem tam stwierdzenia, że Bóg stworzy nasze ciała "ab novo" No cóż, ja tak odczytuję poniższe wersety. [I Kor.15.44]: 44 Sieje się ciało cielesne, bywa wzbudzone ciało duchowe. Jeżeli jest ciało cielesne, to jest także ciało duchowe. Wzbudzone, a nie "stworzone". Zaś kilka wersów dalej jak wół stoi: 1 Kor 15,51-52 51. Oto ogłaszam wam tajemnicę: nie wszyscy pomrzemy, lecz wszyscy będziemy odmienieni. 52. W jednym momencie, w mgnieniu oka, na dźwięk ostatniej trąby - zabrzmi bowiem trąba - umarli powstaną nienaruszeni, a my będziemy odmienieni.Nie "stworzeni na nowo", jak to sobie wymyśliłeś, ale odmienieni.  Cytuj: Yarpen Zirgin napisał(a): Jakim cudem znalazłeś tam nauczanie o ponownym "stworzeniu" ciał zbawionych ludzi Bóg raczy wiedzieć Tak On wie i ja wiem - i to wystarczy. Ja też już wiem: Wymyśliłeś sobie, że to jest tam zapisane. 
|
So sty 06, 2018 8:33 pm |
|
 |
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
Yarpen Zirgin napisał(a): Wzbudzone, a nie "stworzone". Zaś kilka wersów dalej jak wół stoi: 1 Kor 15,51-52 51. Oto ogłaszam wam tajemnicę: nie wszyscy pomrzemy, lecz wszyscy będziemy odmienieni. 52. W jednym momencie, w mgnieniu oka, na dźwięk ostatniej trąby - zabrzmi bowiem trąba - umarli powstaną nienaruszeni, a my będziemy odmienieni. Nie "stworzeni na nowo", jak to sobie wymyśliłeś, ale odmienieni. Słowo "odmienieni" ma wiele znaczeń (synonimów),m.in: zamiana, odrębna postać. Poza tym pomijasz fakt, że w miejsce ciała ziemskiego powstanie ciało duchowe. To co duchowe nie pochodzi z materii/prochu ziemi, lecz od Boga i na to zwracał uwagę Ap.Paweł. Ale uważaj jak chcesz. Yarpen Zirgin napisał(a): Ja też już wiem: Wymyśliłeś sobie, że to jest tam zapisane. Brawo - wygrałeś lutownicę za myślenie. 
|
N sty 07, 2018 1:31 am |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
|
Gregor napisał(a): Yarpen Zirgin napisał(a): Wzbudzone, a nie "stworzone". Zaś kilka wersów dalej jak wół stoi: 1 Kor 15,51-52 51. Oto ogłaszam wam tajemnicę: nie wszyscy pomrzemy, lecz wszyscy będziemy odmienieni. 52. W jednym momencie, w mgnieniu oka, na dźwięk ostatniej trąby - zabrzmi bowiem trąba - umarli powstaną nienaruszeni, a my będziemy odmienieni. Nie "stworzeni na nowo", jak to sobie wymyśliłeś, ale odmienieni. Słowo "odmienieni" ma wiele znaczeń (synonimów),m.in: zamiana, odrębna postać. Słowo "odmienić" ma konkretne znaczenie i nie jest nim "stworzyć na nowo". Przykro mi, ale z lepszym uporem głosisz nauczanie inne niż to, które przekazali nam Apostołowie. Cytuj: Poza tym pomijasz fakt, że w miejsce ciała ziemskiego powstanie ciało duchowe. Proponuję, abyś douczył się nieco na temat tego, co w I wieku rozumiano pod tymi pojęciami.
|
N sty 07, 2018 8:41 am |
|
|