|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Quinque
|
Takie pytanie mam bo nigdzie nie znalazłem odpowiedzi - dlaczego katolicy nie poszczą w Środę i Piątek(prawosławni tak czynią) jak nakazuje Didache. A tylko w piątek?
|
Pn gru 17, 2018 10:14 pm |
|
 |
Jockey
Czuwa nad wszystkim
Dołączył(a): Śr cze 05, 2002 9:54 pm Posty: 12272 Lokalizacja: Polska
wyznanie: katolik
|
 Re: Post
A,dlaczego mieliby pościć w każda środę i piątek? Piątek na pamiątkę śmierci Jezusa a środa dlaczego? Wiem dlaczego prawosławni ale według katolików zdrada Judasza miała miejsce w czwartek a nie w środę.
_________________ Znalezione w sieci: "Dystans 2 m jest po to aby niektórzy spadli z ziemii. Przecież wszyscy się nie zmieszczą"
|
Pn gru 17, 2018 10:42 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Cz sty 14, 2010 12:50 pm Posty: 19403 Lokalizacja: Rzeczpostpolita Polska
|
Quinque napisał(a): Takie pytanie mam bo nigdzie nie znalazłem odpowiedzi - dlaczego katolicy nie poszczą w Środę i Piątek(prawosławni tak czynią) jak nakazuje Didache. A tylko w piątek? Ponieważ Didache nie jest tekstem dogmatycznym i przepisy postne zostały zmienione. 
|
Pn gru 17, 2018 10:48 pm |
|
 |
merss
Czuwa nad wszystkim
|
Post obowiązuje tylko w dwa dni w roku, w piątki obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnch - nie wszystkich katolików, ale tam, gdzie mamy do czynienia z takimi przepisami Kościoła lokalnego.
|
Pn gru 17, 2018 11:16 pm |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|