Rozmowy z Bogiem - Neale Donald Walsch
Autor |
Wiadomość |
BenHor
Milczek
wyznanie: katolik
|
 Rozmowy z Bogiem - Neale Donald Walsch
Witam wszystkich serdecznie, Ostatnio przeczytałem bardzo ciekawą książkę o Bogu "Rozmowy z Bogiem". Czy ktoś z Was czytał tą książkę, jeżeli tak, jakie macie odczucia i co sądzicie o zawartych w niej treściach. Zapraszam do dyskusji na ten temat.
|
Śr lis 07, 2018 8:39 pm |
|
 |
Brandeisbluesky
Niesamowity Gaduła
|
 Re: Rozmowy z Bogiem - Neale Donald Walsch
BenHor, Tytuł brzmi zachęcająco  , jednak jeśli jakiś autor pisze tekst stosując tzw. "pismo automatyczne," to u chrześcijanina powinna się zapalić czerwona lampka: https://www.dyskusje.katolik.pl/viewtopic.php?p=1009855#p1009855. Przypomina mi się, że Vassula Ryden w ten sposób pisała, a to w niczym jej nie pomogło.
|
Cz lis 08, 2018 4:47 am |
|
 |
Barney
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 4:55 pm Posty: 15687 Lokalizacja: Gdynia
|
Rzeczywiście, pismo autoatyczneto typowa praktyka okultystyczna.
Cz lis 08, 2018 11:46 am |
|
 |
BenHor
Milczek
|
To ja Ci polecam obejrzeć film autobiograficzny o brazylijskim medium Chico Xavierze, który miał podobne zdolności. Człowiek ten pomagał całe życie ludziom, a pieniądze ze "swoich" książek rozdał biednym. Link do filmu. https://www.youtube.com/watch?v=ZIMQg7Ue05k
|
Cz lis 08, 2018 12:06 pm |
|
 |
Jockey
Czuwa nad wszystkim
Dołączył(a): Śr cze 05, 2002 9:54 pm Posty: 12281 Lokalizacja: Polska
|
Co nie zmienia faktu, ze pismo automatyczne jest powiązane z okultyzmem. Czyli mamy domenę diabelska.
_________________ Znalezione w sieci: "Dystans 2 m jest po to aby niektórzy spadli z ziemii. Przecież wszyscy się nie zmieszczą"
|
Cz lis 08, 2018 1:08 pm |
|
 |
BenHor
Milczek
|
Jockey napisał(a): Co nie zmienia faktu, ze pismo automatyczne jest powiązane z okultyzmem. Czyli mamy domenę diabelska. Przeczytaj sobie pierwszy rozdział. Ten człowiek nie jest okultystą, ani nie ma nic wspólnego z okultyzmem.
|
Cz lis 08, 2018 1:12 pm |
|
 |
Brandeisbluesky
Niesamowity Gaduła
|
BenHor napisał(a): To ja Ci polecam obejrzeć film autobiograficzny o brazylijskim medium Chico Xavierze, który miał podobne zdolności. Człowiek ten pomagał całe życie ludziom, a pieniądze ze "swoich" książek rozdał biednym. Link do filmu. https://www.youtube.com/watch?v=ZIMQg7Ue05kSłyszałam o nim parę lat temu. Myślę, że czyjeś dobre uczynki nie nadają zaraz (automatycznie) pozytywnej wartości tym uczynkom, czy działaniom, które stoją pod znakiem zapytania 
|
Cz lis 08, 2018 1:13 pm |
|
 |
BenHor
Milczek
|
Brandeisbluesky napisał(a): BenHor napisał(a): To ja Ci polecam obejrzeć film autobiograficzny o brazylijskim medium Chico Xavierze, który miał podobne zdolności. Człowiek ten pomagał całe życie ludziom, a pieniądze ze "swoich" książek rozdał biednym. Link do filmu. https://www.youtube.com/watch?v=ZIMQg7Ue05kSłyszałam o nim parę lat temu. Myślę, że czyjeś dobre uczynki nie nadają zaraz pozytywnej wartości tym uczynkom, czy działaniom, które stoją pod znakiem zapytania  Ja tym przykładem filmu pokazuję Ci, że pismo automatyczne nie jest diabelską sztuczką jak tu niektórzy mniemają. 
|
Cz lis 08, 2018 1:18 pm |
|
 |
Brandeisbluesky
Niesamowity Gaduła
|
To streść film w 4 zdaniach 
|
Cz lis 08, 2018 1:27 pm |
|
 |
BenHor
Milczek
|
Brandeisbluesky napisał(a): To streść film w 4 zdaniach  No wiesz co ? Trzymaj poziom  Film trzeba samemu obejrzeć, nie mogę opowiadać o Twoich uczuciach po obejrzeniu filmu. Proponuje obejrzeć i później dyskutować dalej.
|
Cz lis 08, 2018 1:32 pm |
|
 |
Jockey
Czuwa nad wszystkim
Dołączył(a): Śr cze 05, 2002 9:54 pm Posty: 12281 Lokalizacja: Polska
|
BenHor napisał(a): Jockey napisał(a): Co nie zmienia faktu, ze pismo automatyczne jest powiązane z okultyzmem. Czyli mamy domenę diabelska. Przeczytaj sobie pierwszy rozdział. Ten człowiek nie jest okultystą, ani nie ma nic wspólnego z okultyzmem. Diabel podszywa się pod rożne byty anielskie żeby zwodzić. Cytuj: Pismo automatyczne jest jedną z form mediumizmu, polegająca na zapisywaniu przez daną osobę, ręcznie lub na maszynie, informacji pochodzących ze źródeł innych niż jej świadomy umysł. Pismo automatycznie cieszyło się wielką popularnością w szczytowym okresie rozwoju spirytyzmu w XIX wieku, do naszych czasów przetrwało w nieco zmienionej formie jako rozpowszechniony w kręgach ruchu Nev Age przez channeling.
Większość żyjących zarówno w ubiegłym, jak i obecnym wieku mediów uważa, iż pismo automatyczne umożliwia porozumiewanie się z bytami bezcielesnymi, zazwyczaj z duszami zmarłych ludzi. Krytycy, albo odrzucają tego rodzaju sugestie jako kompletne bzdury, albo postuulują, że posługując się pismem automatycznym medium jest po prostu kanałem przekazującym informacje płynące z jej własnej podświadomości. Kolejną tezą wyjaśniającą to zjawisko jest teoria, głosząca, że medium nieświadomie odbiera informację dzięki postrzeganiu pozazmysłowemu.
Podczas prawidzwej sesji pisma automatycznego medium nie zdaje sobie zazwyczaj sprawy z tego, co pisze. Czasami odczuwa ,,mrowienie" w dłoniach lub ramionach. Najczęściej pisanie w sposób automatyczny przebiega szybciej niż normalnie. W niektórych przypadkach charakter pisma odpowiada charakterowi pisma osoby zmarłej, z którą medium nawiązało kontakt. Do najciekawszych należą zapisy dokonane pismem automatycznym lub pod wpływem natchnia które zawiera treści wykraczające poza wiedzę, czy też zdolności, jakimi dysponuje medium. http://www.archiwum-tajemnic.pl/nev-age ... yczne.html
_________________ Znalezione w sieci: "Dystans 2 m jest po to aby niektórzy spadli z ziemii. Przecież wszyscy się nie zmieszczą"
|
Cz lis 08, 2018 1:35 pm |
|
 |
BenHor
Milczek
|
Diabel podszywa się pod rożne byty anielskie żeby zwodzić.
To Twoja opinia, szanuję ją, jednak w podanej definicji, nie ma nic o diabłach.
W takim bądź razie, w jakiej formie wg Ciebie Bóg miałby przemówić, żebyś uznał, że przekaz jest prawdziwy ?
|
Cz lis 08, 2018 4:18 pm |
|
 |
Brandeisbluesky
Niesamowity Gaduła
|
BenHor napisał(a): Brandeisbluesky napisał(a): To streść film w 4 zdaniach  No wiesz co ? Trzymaj poziom  Film trzeba samemu obejrzeć, nie mogę opowiadać o Twoich uczuciach po obejrzeniu filmu. Proponuje obejrzeć i później dyskutować dalej. Po tym, co przeczytałam kiedyś o Chico, jestem negatywnie nastawiona. Wydaje mi się, że po prostu szkoda czasu. Kontaktował się z duchami zmarłych, a takie praktyki mają ustaloną złą renomę w Kościele. Spirytyzm, pisząc delikatnie, to wpuszczanie ludzi w maliny.
|
Cz lis 08, 2018 5:48 pm |
|
 |
BenHor
Milczek
|
Brandeisbluesky napisał(a): BenHor napisał(a): Brandeisbluesky napisał(a): To streść film w 4 zdaniach  No wiesz co ? Trzymaj poziom  Film trzeba samemu obejrzeć, nie mogę opowiadać o Twoich uczuciach po obejrzeniu filmu. Proponuje obejrzeć i później dyskutować dalej. Po tym, co przeczytałam kiedyś o Chico, jestem negatywnie nastawiona. Wydaje mi się, że po prostu szkoda czasu. Kontaktował się z duchami zmarłych, a takie praktyki mają ustaloną złą renomę w Kościele. Spirytyzm, pisząc delikatnie, to wpuszczanie ludzi w maliny. To ma być rzeczowa dyskusja  gdzieś, coś kiedyś czytałam, słyszałam. Wiesz przecież o tym, że kiedyś palono takich na stosie, a dziś Kościół za to przeprasza.
|
Cz lis 08, 2018 6:08 pm |
|
 |
Barney
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 4:55 pm Posty: 15687 Lokalizacja: Gdynia
|
BenHor napisał(a): Jockey napisał(a): Co nie zmienia faktu, ze pismo automatyczne jest powiązane z okultyzmem. Czyli mamy domenę diabelska. Przeczytaj sobie pierwszy rozdział. Ten człowiek nie jest okultystą, ani nie ma nic wspólnego z okultyzmem. Jeśli uprawia praktyki okultystyczne to jest okultystą. Cytuj: Ja tym przykładem filmu pokazuję Ci, że pismo automatyczne nie jest diabelską sztuczką jak tu niektórzy mniemają.  Żaden film nie sprawi, że praktyki spirytystyczne staną się nie-spirytystyczne. Sam zresztą nie ukrywał spirytyzmu. Sam nie wiem czy to bardziej zabobon czy spirytyzm, ale w obu wypadkach trzymajcie się z daleka od takich spraw i takich ludzi.
Cz lis 08, 2018 6:18 pm |
|
|