Autor |
Wiadomość |
nat.ka
Zagadywacz
wyznanie: katolik
|
 Re: Kącik samotnych serc
mniszek_pospolity napisał(a): No to jesteśmy umówieni na jutro, na 18.00  Ma być jakaś konkretna forma modlitwy (koronka, różaniec?), czy mamy dowolność? Będę pamiętał i na pewno się pomodlę,  Tak, jesteśmy umówieni. Jutro, godzina 18:00  Co do modlitwy, to jeszcze o tym nie myślałam, ale teraz myślę, że różaniec święty nigdy nie jest złym pomysłem. Możesz też modlić się własnymi słowami, jeśli tylko zechcesz. Najważniejsza jest oczywiście wiara Fajnie, że dołączysz mniszek_pospolity napisał(a): Poczekajmy w takim razie na kolejnych chętnych i... do modlitwy  Czas zanurzyć się w rozmowie z Bogiem, bo od samego pisania "nic się nie zmieni". Zatem do jutra (w duchowej łączności). Do jutra - w duchowej łączności 
|
Pn mar 30, 2020 10:10 pm |
|
 |
sachol
Niesamowity Gaduła
|
nat.ka napisał(a): mniszek_pospolity napisał(a): No to jesteśmy umówieni na jutro, na 18.00  Ma być jakaś konkretna forma modlitwy (koronka, różaniec?), czy mamy dowolność? Będę pamiętał i na pewno się pomodlę,  Tak, jesteśmy umówieni. Jutro, godzina 18:00  Co do modlitwy, to jeszcze o tym nie myślałam, ale teraz myślę, że różaniec święty nigdy nie jest złym pomysłem. Możesz też modlić się własnymi słowami, jeśli tylko zechcesz. Najważniejsza jest oczywiście wiara Fajnie, że dołączysz mniszek_pospolity napisał(a): Poczekajmy w takim razie na kolejnych chętnych i... do modlitwy  Czas zanurzyć się w rozmowie z Bogiem, bo od samego pisania "nic się nie zmieni". Zatem do jutra (w duchowej łączności). Do jutra - w duchowej łączności  Ja wam nadal proponuje barsziej realną łączność oprócz tej modlitwy. Pogadajcie sobie ze sobą  ale to raczej powinno od mniszka wyjść wkońcu to on jest mężczyną:)
|
Wt mar 31, 2020 7:41 am |
|
 |
PeterW
Czuwa nad wszystkim
|
Ale chyba to na priva.. 
_________________ "Bo myśli moje nie są myślami waszymi, ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana." Iz 55
|
Wt mar 31, 2020 8:36 am |
|
 |
Brandeisbluesky
Niesamowity Gaduła
|
PeterW napisał(a): Ale chyba to na priva..  
|
Wt mar 31, 2020 3:59 pm |
|
 |
nat.ka
Zagadywacz
|
Dobra, dobra, nie podniecajcie się tak  My tutaj staramy się wsłuchać w Boży głos 
|
Śr kwi 01, 2020 12:56 pm |
|
 |
sachol
Niesamowity Gaduła
|
https://youtu.be/8V1XjYB0K_wKsiaďz o kryzysie podejmowania decyzji, o leku przed powołaniem i odpowiedzialnością i odsuwaniu drcyzji o powołaniu z różnych przyczyn. Polecam https://youtu.be/2srVhU-MNB4
|
Śr kwi 01, 2020 8:51 pm |
|
 |
nat.ka
Zagadywacz
|
sachol napisał(a): https://youtu.be/8V1XjYB0K_w Ksiaďz o kryzysie podejmowania decyzji, o leku przed powołaniem i odpowiedzialnością i odsuwaniu drcyzji o powołaniu z różnych przyczyn. Polecam https://youtu.be/2srVhU-MNB4Dzięki sachol 
|
Cz kwi 02, 2020 8:08 pm |
|
 |
mniszek_pospolity
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): So mar 30, 2019 12:55 pm Posty: 2626 Lokalizacja: Lublin
|
Cytuj: Ja wam nadal proponuje barsziej realną łączność oprócz tej modlitwy. Pogadajcie sobie ze sobą  ale to raczej powinno od mniszka wyjść wkońcu to on jest mężczyną:) A skąd wiesz, że Twoje propozycje już się nie realizują?  I co z tego, że mniszek jest mężczyzną, teraz mamy równouprawnienie dzięki za link i może skupmy się na głównym temacie, bo coś nam to serial typu "M jak miłość" zaczyna przypominać...albo jakaś opera mydlana z Ameryki Południowej typu "Paloma" albo "Fiorella"... lub "Zbuntowany anioł" 
_________________ "Cierpliwość jest codzienną formą miłości." - Benedykt XVI
|
Pt kwi 03, 2020 4:03 pm |
|
 |
nat.ka
Zagadywacz
|
mniszek_pospolity napisał(a): i może skupmy się na głównym temacie, bo coś nam to serial typu "M jak miłość" zaczyna przypominać...albo jakaś opera mydlana z Ameryki Południowej typu "Paloma" albo "Fiorella"... lub "Zbuntowany anioł"  Haha ;D jestem za! Chociaż możliwe, że temat już się tak z lekka wyczerpał ;P
|
Pt kwi 03, 2020 10:23 pm |
|
 |
sachol
Niesamowity Gaduła
|
https://youtu.be/Td6wif1rcbwWg. O. Szustaka 99,9 osob ma powolanie do małżeństwa. Wg niego jeśli ktoś nie ma dogłebnego pragnienia pójścia za Panem Jezusem to wtedy jest sie w tych 99.9 % majacych powołanie do małzeństwa. A to ze ktoś nikogo nie może znaleźć nie oznacza braku powołania do małżeństwa. Warto posłuchać całość dla zainteresowanych.
|
So kwi 04, 2020 8:26 am |
|
 |
mniszek_pospolity
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): So mar 30, 2019 12:55 pm Posty: 2626 Lokalizacja: Lublin
|
przepraszam, że tu, ale na.tka - opróżnij sobie skrzynkę odbiorczą, bo wysłac nic do Ciebie nie mogę (dzisiaj), są "do wysłania" i... nadal nie są wysłane (to chyba dział techniczny) ;d
sachol, dzięki, posłucham w wolnym czasie. No cóż, o. Szustak ma taką opinię, ale nie wiem na ile ona jest "prawdziwa" ; w sensie, że pomija tu powołanie do samotności (gdzie to zmieścić?, 99.9,małżeństwo reszta (też mało) duchowni... ' i jakaś taka luka nam powstaje...
_________________ "Cierpliwość jest codzienną formą miłości." - Benedykt XVI
|
N kwi 05, 2020 8:01 pm |
|
 |
sachol
Niesamowity Gaduła
|
Cytuj: w sensie, że pomija tu powołanie do samotności (gdzie to zmieścić?, 99.9,małżeństwo reszta (też mało) duchowni... ' i jakaś taka luka nam powstaje... Nie pomiją. Ja nie streszczałam całego filmiku o. Szustaka a właściwie trzech bo na tyle podzielił ten temay.
|
N kwi 05, 2020 9:18 pm |
|
 |
nat.ka
Zagadywacz
|
mniszek_pospolity napisał(a): przepraszam, że tu, ale na.tka - opróżnij sobie skrzynkę odbiorczą, bo wysłac nic do Ciebie nie mogę (dzisiaj), są "do wysłania" i... nadal nie są wysłane (to chyba dział techniczny) ;d Wybacz, ale nie wchodziłam na forum przez jakiś czas, więc nie widziałam wcześniej tego postu  Na szczęście sprawa już jest rozwiązana . sachol napisał(a): Wg. O. Szustaka 99,9 osob ma powolanie do małżeństwa. Wg niego jeśli ktoś nie ma dogłebnego pragnienia pójścia za Panem Jezusem to wtedy jest sie w tych 99.9 % majacych powołanie do małzeństwa. A to ze ktoś nikogo nie może znaleźć nie oznacza braku powołania do małżeństwa. Warto posłuchać całość dla zainteresowanych. Wszystkie 3 filmiki o różnych trzech powołaniach już mam zaliczone, dziękuję! 
|
So kwi 11, 2020 9:52 pm |
|
 |
sachol
Niesamowity Gaduła
|
Cytuj: Wszystkie 3 filmiki o różnych trzech powołaniach już mam zaliczone, dziękuję!  Pomogło?:)
|
N kwi 12, 2020 5:25 pm |
|
 |
Sanata
Zagadywacz
|
Sądze, ze ta chec bycia w zwiazku i dazenia do niego i poczucie samotnosc w jakiejs czesci jest podyktowana presja spoleczna. Babcie i ciagle ciagle dopytuja mloda osobe kiedy chlopak/dziewczyna. Jak to kiefys slusznie ktos napisal najpierw ludzie pytaja cie kiedy slub, potem kiedy dziecko, a potem kiedy drugie. Mysle, ze ja ulegalam tej presji w jakiejs czesci. Pamietam jak mialam 20 lat I myslalam sobie, ze to juz ostatni dzwonek i musze na gwal szukac meza. Mialam lek przed staropanienstwem. Ale teraz nie postrzegam singielstwo juz jako czegos wstydliwego, dobrze jest wylamywac z ram z spolecznych. Znacznie lepiej pod tym wzgledem jest mysle w miastach, gdzie jest sie bardziej anonimowym. Trzeba sobie uswiadomic, ze drugi czlowiek nie da nam szczescia, szczescie moze dac nam tylko Bog. Gdyby tak bylo to wszyscy w malzenstwie byliby szczesliwi, a zycie pokazuje nam, ze tak nie jest. Z tym sie wiaze tez to, ze u nas w Polsce jest parcie na mlode macierzystwo, sadze, ze to jest kwestia kulturowa, bo np wloszki na ogol po 35 roku zycie rodza pierwsze dziecko z tego co slyszalam.
|
Pn kwi 13, 2020 3:55 pm |
|
|