Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 09, 2026 6:24 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2636 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 172, 173, 174, 175, 176
 UWAGI DO OBSŁUGI FORUM V 
Autor Wiadomość
Dyskutant
Dyskutant

wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: UWAGI DO OBSŁUGI FORUM V
TS7 napisał(a):
pod przykrywką mówienia o nieokreślonej osobie
Albowiem nie odnoszę się do osoby, tylko do tresci, do zagadnienie. Dlatego też, że nie dyskutuję z konkretną osobą, ale dyskutuję na temat.

So sie 01, 2026 12:00 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Rozmawiając powinniśmy widzieć osobę, chociażby dlatego, by nie popełniać błędów. Dyskusja to zaawansowana forma rozmowy na jakiś temat. Zaawansowana, bo wymaga przygotowania intelektualnego adwersarza. Do niego powinniśmy też dostosować język, by rozumiał nasz przekaz. W rozmowach filozoficznych ustala się na początku znaczenie niektórych pojęć, jeśli rozmawiający prezentują różne szkoły filozoficzne. Podobnie z innowiercami: powinnam rozumieć, że protestanci rozumieją wiele pojęć inaczej i z czego to wynika. Inaczej gada baba do obrazu...
W rozmowę anagażowane są emocje (one dają napęd do rozmowy), więc kierowane jest to do osoby. Może nie odczytujesz swych emocji, ale są widoczne. Tylko aleksytymicy mają z tym problem. Gdyby nie emocje to nie byłoby tego wpisu.
Czasem piszemy ogólne komentarze. Wówczas są bezosobowe, bo piszemy ogólnie na jakiś temat.
Rozmowa powinna mieć charakter dialogiczny, inaczej lekceważymy adwersarza, bo czytamy monolog dialogiczny.

So sie 01, 2026 12:15 pm
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
Dziękuję za uwagi. Ale pisząc na otwartym forum zwracam się do wszystkich dyskutantów. Odpowiadając na jakiś konkretny post, też odpisuję publicznie, czyli ten post jest adresowany do wszystkich dyskutantów.
Nie chcę publicznie uskuteczniać prywatnych pogaduszek.
Widzę konkretne osoby i szanuję je, ale nie dyskutuję z nimi, tylko z ich poglądami, ze stawianymi przez nie tezami.
Zwykle negatywnie są odbierane posty kierowane ad personam. Dlatego ich unikam. Bardziej interesują mnie poruszane tematy, niż to jakie są i kim są poszczególni dyskutanci.
Dlatego odpowiadając na Twój post, z całym szacunkiem do Ciebie, odnoszę się do zagadnienia, a nie do Ciebie. Jeśli Cię to rani, to przepraszam. Zważ, że nie mam zamiaru przekonywać Ciebie do moich racji, jeno usiłuję wyjaśnić moje podejście.

So sie 01, 2026 12:25 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Andy,

Tu chodzi właśnie o kwestie najbardziej elementarne. Kwestie, które wyglądają jak przeciwko najbardziej elementarnej nauce Chrystusa.

Nie jest to też kwestia napięć, bo tutaj sobie radzę. Kwestia jest wykorzystywania narzędzi moderatorskich w sposób w mojej opinii niesprawiedliwy.

Ja nie mówię, że rezygnuję totalnie, ale zapowiadam, że jeżeli będzie się dalej tak do mnie odnosił Jockey, to ja stawiam granice i nie będę z Nim toczył bojów w jego królestwie. Jeżeli zaś będzie mi odmawiał prawa głosu w tym co dla mnie jest najbardziej istotne, to po prostu utracę sens pisania.

Nie każdy Andy, kto redukuje ogólnie uczestnictwo w danej grupie, jest ze szkła i porcelany. Czasami człowiek stawia pewne granice i rezygnuje. Całkiem albo częściowo. Stawianie granic jest dobre. Jeżeli tych granic nie będzie stawiał i nie wyrażał sprzeciwu, to daje przykład, że to jest normalne, żeby sprawy tak się miały. Czyli niejako daje poparcie na to co postrzega jako zło.

Jeżeli dociera człowiek do punktu, że już nie widać szansy na to, że którakolwiek strona zmieni zdanie w jakimkolwiek ważnym temacie, a nawet nie da się pogadać o tym co dane słowo oznacza, a pojawiają się kłamstwa i oszczerstwa, to nie ma co przeciągać tych dyskusji latami.

+++

Merss,

Zacytuję Andeja:
„Nie wierzysz całemu światu naukowemu. To ślepy upór.” – kłamstwo i oszczerstwo
„Głosisz niczym nie poparte twierdzenia.” - oszczerstwo
„Prosiłem o wykazanie czasu w tym, co nazywasz niematerialnym. I nic. Cisza.” - kłamstwo
„W zakresie świata materialnego twierdzisz coś przeciwnego nauce.” - kłamstwo
„A w dziedzinie świata niematerialnego coś, co nie ma żadnych podstaw.” – kłamstwo

Napisałem się i na nic. Strata czasu. Cała wiadomość pełna nieprawd i oszczerstw. Albo nieprzeczytane, albo niezrozumiane. Woli brak, jest ocena.

Problemem jest dokładnie to, że niemożliwe jest z niektórymi właśnie ustalenie znaczenie pojęć. Ja chcę dokładnie to robić, ale regularnie mi jest to odmawiane. Niektóre osoby tylko w kółko jak zacięta płyta powtarzają to co uważają. Nie ma tam dyskusji. Jest monolog.

Sam cytowałem św. Edith Stein z Jej książki "Byt Skończony, a Byt Wieczny":

Obrazek

Właśnie to cały czas chcę robić. Ustalić znaczenie pojęć. I dokładnie już ten etap rozmowy jest mi uniemożliwiany. Nieraz z co najmniej uszczypliwościami. Wobec tego niemożliwa jest rozmowa. Bo nie da się przejść nawet tak elementarnej fazy jak ustalenie znaczenia pojęć.

Jeżeli zaś sposób w jaki mówię jest niemożliwy do zrozumienia, a jest to mój naturalny sposób wyrażania myśli rozumowych, no to rozmowa staje się niemożliwa. Tak jak Polak z Chińczykiem (bez znajomości wzajemnych języków) nie porozmawia o filozofii ani teologii. Mogę na migi kupić chleb czy załatwić inne elementarne sprawy z Chińczykami, ale to tyle. Jest granica porozumienia. I jeżeli nie ma woli lub możliwości by się wzajemnie nauczyć swoich języków, to komunikacja jest zerwana. Jest bezsensowna. Nie znam podręczników do tej mowy, nie wiem gdzie kupić słownik. Do tego nie mam w zwyczaju brać udział w stylach rozmowy, gdzie ktoś próbuje robić ze mnie głupa. Daremny jest udział w takich rozmowach.

Także jak najbardziej mam emocje względem tej sytuacji, ale możesz przeceniać ich intensywność. Zwyczajnie nie wiem jak mam z niektórymi rozmawiać. Zdaje się, że nie posiadam takiej umiejętności by nie kończyło się to traktowaniem z brakiem szacunku, oszczerstwami, czerwonym tekstem itp. To nie ma sensu. Czy piszę krótko, czy długo, czy cytuję autorytety, wszystko jedno. Bez widzialnych efektów. Wkładam starania, ale ja nie potrafię pisać inaczej. Nie mam nawet możliwości się nauczyć, bo nie da się przejść nawet przez fazę ustalania znaczenia pojęć. Więc stoję w Pekinie, bez słownika, bez rozmówek i się poddaję, bo nie znam Mandaryńskiego ani Kantońskiego. Za dużo energii poznawczej i czasu to pochłania jak na nikłe lub żadne lub negatywne efekty widzialne.

Nie widzę woli porozumienia, za to są zachowania, którym stawiam granice.

So sie 01, 2026 1:16 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Postaraj się reagować natychmiast, gdy dostrzegasz np oszczerstwo. Powiedz o tym adwersarzowi. Niejasności najlepiej wyjaśniać od razu. Kierujesz do mnie wpis a ja koncentruję się na postach z mojego działu. Nie czytam wszystkich. W innych działach czytam to co mnie interesuje i skupiam się na treści. [ciach...mój błąd]
Edit
Sprawa granic to szeroki temat.

So sie 01, 2026 1:57 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
TS7 napisał(a):
Jockey,

W odniesieniu do rozmowy na temat „wątpliwości” w wierze i Andeja.

Ja wiem, że masz podobną opinię w tym temacie do Andeja, co dopiero wyraziłeś, a temat może budzić bardzo silne emocje. Życzę Wam obu najsilniejszej wiary nadprzyrodzonej jaka jest możliwa, ale uznaję, że należy mówić o tym czym ona jest (przynajmniej też) językiem Watykańskim, a nie potocznym, jakie ma wymagania minimalne, a co jest rozwinięciem jej. Jest problem z używanym językiem, co może niektórych ludzi czytających wprowadzać w bardzo poważny błąd i zamieszanie.

Na tym forum powszechnie praktykowane jest wyrażanie swojej opinii o drugiej osobie, tak w trakcie, jak i przed zakończeniem dyskusji. Tym bardziej o metodach jakimi druga osoba prowadzi dyskusję. Więc zgodnie z cywilizowaną sprawiedliwością, ja również powinienem mieć ku temu prawo, dla ostrzeżenia osób nieświadomych, wyrazić bratnie pouczenie gdzie uznaję. Bratnie pouczenie jest przykazaniem prosto z Biblii. Ostrzeganie osób nieświadomych o tym kim jest nowy uczestnik grupy również uznaję za czyn moralnie dobry.

Jeżeli zaś „w cywilizowanym świecie należy dać polemiście szansę na odniesienie się do twoich wpisów” jak piszesz, to daj taką szansę takim osobom jak Przeemek. Dajesz Przeemkowi szansę? Ponieważ ja oceniam, że pod wieloma względami (niekoniecznie objętości) rozmowa z Andejem jest podobna. Zdaję sobie sprawę, że Twoja opinia w tym względzie może być przeciwna. Ja jednak moim zdaniem mam prawo wyrazić opinię moją. Ta Twoja opinia o dawaniu każdemu szansy na odnoszenie nie jest zgodna z Biblią.

Jak bowiem sam cytowałeś fragment Biblii, Śr sty 24, 2018 11:18 pm:
„Tytus 3
10 Sekciarza po jednym lub po drugim upomnieniu wystrzegaj się, wiedząc, że człowiek taki jest przewrotny i grzeszny, przy czym sam na siebie wydaje wyrok.„

Albo wypowiedź Twoja z N lip 18, 2021 10:37 pm:
„Nie przekonasz ich tak samo jak nie przekonasz sekciarza do tego, że sekta go oszukuje. Szkoda czasu.”

Taka dyskusja jest nieskończona. Wiadomo ile to trwa, jakie padają wypaczenia treści, których ilość tylko rośnie wraz z długością dyskusji, padają oszczerstwa wprost lub nie wprost pod przykrywką mówienia o nieokreślonej osobie np. (którą to technikę stosuje Andej i która jest ogólnie akceptowana na drugim forum). Dla mnie takie dyskusje nie mają już sensu. Nie widzę sensu brać udziału w takich gierkach. Na drugim forum można było dość jasno domyślić się którą stronę trzymał moderator. Możesz to wprowadzić i tutaj. Jak pojawi się taka atmosfera, że nie będę mógł wyrażać swojej opinii na równi z innymi użytkownikami to mogę zrezygnować z uczestnictwa także tego forum, ponieważ nie widzę sensu by wyrażanie swojej opinii wiązało się z ciągłym stawianiem się w kontrze przeciwko moderatorowi, gdy będę chciał zwrócić uwagę, że ktoś głosi moim zdaniem (a niezgodnie ze zdaniem moderatora) nauki niezgodne z nauczaniem Kościoła. Albo, że ta osoba stosuje metody dyskusji niecywilizowane, erystykę, manipulacje moim tekstem, oszczerstwa, itp. Nie ma dla mnie sensu walka z moderacją.

Czemu mnie nie dziwi brak logicznego myślenia u ciebie?
Zwróciłem ci tylko uwagę, że jak nie chcesz z kimkolwiek rozmawiać to po prostu napisz nie będę tego ciągnął albo jakoś podobnie a nie, że robisz połajankę. Zawsze jak do kogoś coś piszesz polemicznie to masz obowiązek dać szansę na ripostę.
Tutaj na forum stosujemy pewne zasady i tutaj nie ugrasz tak jak na innych forach ci się udawało.

So sie 01, 2026 8:36 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Logika jest. Klasyczna. Twoja nie wiem jaka jest.
Nie jesteś konsekwentny w swoich zasadach, dlatego nie ściemniaj już
jaki to jesteś zasadniczy. Wybiórczo, gdzie Ci pasuje.
Nie rób ze mnie głupa, bo dobrze widzę co odstawiasz.
Tolerujesz zachowania niektórych, a do mnie się dolepiłeś.
Wyskakujesz już któryś raz jak filip z konopii i od razu z czerwieni.
I będziesz mi mówił, że jestem niecywilizowany.
Figa, a nie byś z Przeemkiem według swoich rzekomych zasad pogadał.
Naucz się po ludzku z szacunkiem odzywać.
Nie zależy mi, jak masz się tak bezczelnie zachowywać, nie muszę
przebywać w Twoim królestwie.
Ciebie obowiązują prawa Boskie i z nich będziesz rozliczany.
Także Pełnej Łaski życzę i możesz banować w każdej chwili.
Ale przestań już udawać jaki to jesteś zasadowy, bo jeszcze kto Ci uwierzy.

So sie 01, 2026 8:55 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Uważaj bo możesz się przekonać.
Dopóki będziesz przestrzegał regulaminu nic ci nie grozi.

So sie 01, 2026 9:13 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
(ciach koniec offtopu. Masz pytania lub sugestie to pisz. Nie będę tolerował takich wpisów -J)

So sie 01, 2026 9:33 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Dlaczego system wymaga logowania niemal co chwilę?
Mam na myśli sytuację, kiedy zostawiam forum na 2- 3 godz. a kiedy wracam on już woła " zaloguj się" To sprawa forum, czy mojego starego oprogramowania?

Cz sie 06, 2026 3:57 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
mareta napisał(a):
Dlaczego system wymaga logowania niemal co chwilę?
Mam na myśli sytuację, kiedy zostawiam forum na 2- 3 godz. a kiedy wracam on już woła " zaloguj się" To sprawa forum, czy mojego starego oprogramowania?

z telefonu?bo mi wydaje się że coś takiego było gdy używałem smartfona.

Cz sie 06, 2026 4:00 pm
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2636 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 172, 173, 174, 175, 176