Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lip 27, 2021 10:55 pm



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Mam problem z... 
Autor Wiadomość
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): So lis 16, 2013 8:53 pm
Posty: 2369
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: UWAGI DO OBSŁUGI FORUM V
Jeszcze się upewnię - czyli jak już otworzyłam to czarne okienko i tam się wpisały różne komendy to ja to zamykam i uruchamiam komputer ponownie?
Bo u mnie przed południem forum nie wczytywało się nawet na telefonie - wczoraj i owszem - po południu zaczęło ale tylko na komputerze.


Pt maja 28, 2021 8:50 pm
Zobacz profil
Gaduła
Gaduła

Dołączył(a): So lut 27, 2021 8:04 pm
Posty: 586
Płeć: mężczyzna
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: UWAGI DO OBSŁUGI FORUM V
Tak, trzeba otworzyć to czarne okienko (Wiersz Poleceń, czasami nazywany "cmd") jako administrator. Skopiować z forum 4 linijki, które podałem wyżej i wkleić je w czarne okienko.
Tam się wykona kilka operacji (to się wykonuje natychmiastowo), a po ostatniej powinien pokazać się komunikat, że do ukończenia resetu (pewnych ustawień sieciowych) konieczny jest reset (komputera). Tak więc, jeśli widzimy ten komunikat to restartujemy komputer.


Pt maja 28, 2021 8:56 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): So lis 16, 2013 8:53 pm
Posty: 2369
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: UWAGI DO OBSŁUGI FORUM V
No więc właśnie te operacje się wykonały natychmiastowo. Zatem ja mam te cztery linijki wkleić na początku, czy po prostu znowu to okienko otworzyć i postarać się je wkleić zanim te automatyczne komendy się uaktywnią. A może te cztery linki wkleja się na końcu? Sorry, widzisz sam że ja niespecjalnie bystra w komputery jestem :)


Pt maja 28, 2021 9:02 pm
Zobacz profil
Gaduła
Gaduła

Dołączył(a): So lut 27, 2021 8:04 pm
Posty: 586
Płeć: mężczyzna
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: UWAGI DO OBSŁUGI FORUM V
OK, rozumiem, to po kolei. Jeśli uruchomimy w trybie administratora Wiersz Poleceń, widzimy czarne puste okienko z migającym kursorem, to znaczy, że jest on gotowy do przyjmowania komend.
Komendy można podawać różnie. Można po prostu napisać je na klawiaturze i każdą komendę zakończyć enterem. To jest żmudne i prosi się o błędy.
Najprościej jest skopiować poniższy tekst:

ipconfig /flushdns
nbtstat –r
netsh int ip reset
netsh winsock reset

I wkleić w czarne okienko. Wtedy ten Wiersz Poleceń automatycznie wykona wszystkie polecenia, które do niego wrzuciliśmy. Pojawią się różne napisy, można je czytać jak kogoś interesuje, ale nie trzeba. Już nic więcej nie musimy robić. Teraz pozostaje tylko zgodnie z komunikatem na dole okienka (u mnie brzmi on "Restart the computer to complete this action.", ale on zależy od wersji językowej systemu) zrestartować komputer.


Pt maja 28, 2021 9:12 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): So lis 16, 2013 8:53 pm
Posty: 2369
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: UWAGI DO OBSŁUGI FORUM V
No ale ja sobie pobrałam ten programik "ratunku" - bo nie wiem gdzie jest ten wiersz poleceń. Czyli robię wariant drugi. Uruchamiam jako administrator, wyskakuje okno i niemal automatycznie się wykonują różne operacje zakończone
Sucessfully reset the Winsock Catalog.
You must restart the computer in order to complete the reset.
Zrestartuj komputer
bla bla bla
Press any key to continue . . ."

___________________________

Jako że on coś zrobił z sukcesem :) to uznałam że koniec sprawy, ale ty podałeś że trzeba te linijki wkleić i teraz zastanawiam się po prostu jak i gdzie.


Ostatnio edytowano Pt maja 28, 2021 9:31 pm przez merss, łącznie edytowano 1 raz

scalenie dwóch postów



Pt maja 28, 2021 9:18 pm
Zobacz profil
Gaduła
Gaduła

Dołączył(a): So lut 27, 2021 8:04 pm
Posty: 586
Płeć: mężczyzna
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: UWAGI DO OBSŁUGI FORUM V
Przepraszam, źle wywnioskowałem, że chodziło o pierwsze podejście.

W takim razie wszystko zrobione. Teraz tylko trzeba ręcznie zrestartować komputer.

Tam jest napisane "Zrestartuj komputer", a pod spodem jest "Press any key to continue . . .". Może on troszkę myli. To jest standardowy komunikat, kiedy się pauzuje skrypt (pauza na końcu jest tylko po to, aby każdy mógł sobie przeczytać, czy wszystko się wykonało jak należy).


Pt maja 28, 2021 9:25 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): So lis 16, 2013 8:53 pm
Posty: 2369
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Mam problem z...
Reasumując i dziękując Iustusowi za cierpliwość powiem tak. Metoda "na ratunku" :lol: jest banalna, teraz forum śmiga na Firefoxie, Edge i Chrome. Jeśli to nie przypadek to polecam :) Nie wiem jak długo będzie to funkcjonować, to się okaże. Pewien dyskomfort powoduje fakt, iż ten programik przy próbie otwierania jest blokowany jako nieznany, jest zatem jakaś niepewność czy on jest bezpieczny. Na kompie firmowym bym nie zaryzykowała, ale na prywatnym to cóż - w ostateczności brat poratuje i sformatuje i reinstaluje i będzie jak nowy :)


Pt maja 28, 2021 9:34 pm
Zobacz profil
Gaduła
Gaduła

Dołączył(a): So lut 27, 2021 8:04 pm
Posty: 586
Płeć: mężczyzna
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Mam problem z...
Świetnie, że kooperacja się udała. Może wyjaśnię wątpliwości odnośnie tego "programiku". Tak, jest niedogodnością, że przy jego uruchamianiu (jako administrator) system operacyjny nas ostrzega. Nie robi tego, bo wykrył tam coś strasznego. To jest standardowe pytanie, gdy uruchamiamy program w takim trybie. Można to zmienić, ale takie ustawienia są domyślne i mało kto je zmienia.
Ten programik to tak naprawdę skrypt, to znaczy, że jest zapisany otwartym tekstem zrozumiałym dla człowieka. Nie ma w nim nic do ukrycia, można go otworzyć w notatniku i zobaczyć, czy on tam ukradkiem nie niszczy nam komputera. Jeśli ktoś ma wątpliwości, to każdą linijkę można poszukać w Internecie i sprawdzić, co ona dokładnie robi. W dużym skrócie: resetuje pewne ustawienia sieciowe, zapamiętane adresy DNS, IP, połączenia, etc. To żadna strata, bo to wszystko odtwarza się samo, gdy wchodzimy na dowolną stronę czy włączamy program łączący się z siecią.


Pt maja 28, 2021 9:49 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): So lis 16, 2013 8:53 pm
Posty: 2369
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Mam problem z...
Dobrze wiedzieć. Jeszcze raz - dziękuję :)


Pt maja 28, 2021 10:00 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): Pt cze 27, 2014 12:47 pm
Posty: 7713
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Mam problem z...
U mnie obecnie dyskusje laduja sie tylko na telefonie, gdy wylacze wi-fi. flushdns pomoglo tylko raz na Firefox, ale potem znowu padlo i nie dalo sie powtorzyc. Dotyczy to tylko dyskusji, bo reszta zakladek katolika laduje sie bez zarzutu.


So maja 29, 2021 2:21 am
Zobacz profil
Gaduła
Gaduła

Dołączył(a): So lut 27, 2021 8:04 pm
Posty: 586
Płeć: mężczyzna
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Mam problem z...
Mi sam flushdns też nie pomagał. Mam wrażenie, że to winsock ma znaczenie kluczowe.


So maja 29, 2021 8:57 am
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): So lis 16, 2013 8:53 pm
Posty: 2369
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Mam problem z...
Wyczyszczenie tych ostawień nie pomaga na długo. Od piątku robiłam to trzy razy, z czego w sobotę nie pomogło i pisałam z telefonu. Teraz jednak na telefonie forum się przestało wczytywać, na komputerze też działało więc uruchomiłam ten "programik". Na Edge i Firefoxie forum teraz działa bez zarzutu. Chrome nie sprawdzałam.


N maja 30, 2021 9:13 pm
Zobacz profil
Gaduła
Gaduła

Dołączył(a): So lut 27, 2021 8:04 pm
Posty: 586
Płeć: mężczyzna
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Mam problem z...
Ten programik czyści tylko to, co obecnie mamy w systemie. On nie działa ciągle, ani nie wprowadza żadnych zabezpieczeń przed nowymi błędami. Te błędy powstają wskutek zwykłego użytkowania serwisu. Póki administratorzy nie rozwiążą problemu na serwerze, to można się nim posiłkować awaryjnie. Dziś po południu też mogłem wejść na forum, szczęśliwie odpalenie programik wystarczyło.


N maja 30, 2021 9:30 pm
Zobacz profil
Patrzy z daleka
Patrzy z daleka

Dołączył(a): Cz mar 21, 2002 6:07 pm
Posty: 264
Płeć: mężczyzna
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Mam problem z...
W razie problemów z wejściem na dyskusje.katolik.pl można się "poratować" wpisując adres:
https://www.dyskusje.radiokatolik.pl/
powinien zadziałać.


Pt cze 25, 2021 9:18 am
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): Pt cze 27, 2014 12:47 pm
Posty: 7713
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Mam problem z...
Admin napisał(a):
W razie problemów z wejściem na dyskusje.katolik.pl można się "poratować" wpisując adres:
https://www.dyskusje.radiokatolik.pl/
powinien zadziałać.


To rozwiązanie bardzo dobrze działa. Po prostu zrobiłam zakładkę do https://www.dyskusje.radiokatolik.pl/ w przeglądarce internetowej, której używam, i zawsze na nią wchodzę, aby dostać się na Dyskusje. Jednak, gdy z Dyskusji przeniosę się na np. News (klikając na zakładkę na zielonym pasku u góry), to z News nie mogę wejść z powrotem na Dyskusje (klikając na zielonym pasku), bo Dyskusje się nie załadują. Muszę znowu iść od mojej własnej zakładki w przeglądarce internetowej https://www.dyskusje.radiokatolik.pl/. Czyli to trochę tak jakby Dyskusje działały niezależnie od http://www.katolik.pl, co w sumie nie przeszkadza, gdy się już zna metodę poruszania się między działami http://www.katolik.pl.


Pn cze 28, 2021 7:04 pm
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL