Kościoły w których można przyjąć Ciało Chrystusa bezpośred-
Autor |
Wiadomość |
margaritka
Niesamowity Gaduła
wyznanie: katolik
|
 Re: Kościoły w których można przyjąć Ciało Chrystusa bezpoś
[ciach... absolutnie nie na temat (PW)]
_________________ Zabiegaj o sprawiedliwość, wiarę, miłość, pokój - wraz z tymi, którzy wzywają Pana czystym sercem..."
|
Śr paź 28, 2020 2:58 pm |
|
 |
kurier
Milczek
|
Brak celebracji nie jest profanacją. Nawet problemy zdrowotne i w związku z tym zupełnie odmienny sposób przyjmowania komunii nie jest profanacją. Ale do kościoła chodzi się w określonym celu: zjednoczenia z Bogiem, prośby do Boga o powodzenie w życiu, realizację planów i.t.p. i tu może być problem ze spełnieniem koncertu życzeń, bez odpowiedniej celebracji. Bez celebracji i intencji, chodzenie do kościoła nie ma sensu, to tracenie czasu, poza tym, że celem może być jeszcze trening, czasem to też jest ważne, budowanie Kościoła na fizycznych fundamentach, bo jak się przestanie chodzić to kolejny start może być bardzo trudny i nie można sobie robić z tego niedzielnej rozrywki, bo to dewocjonalizm. Myślę, że więcej celebracji jest przy przyjmowaniu komunii do ust, ale nie jest to konieczne. Konieczne jest zrozumienie sensu celebracji i modlitwy . W Kościele jest to tajemnica, którą tylko jednostkom jest dane odkryć. Dla Boga modlitwa jest zupełnie zbędna, to nam modlitwa jest potrzebna, chociaż jest to bardzo praktyczna sprawa, ale Kościół tego rzetelnie nie tłumaczy, to i ja nie będę, księdzem nie jestem, piszę to na podstawie wiedzy, a nie jakiejś wyjątkowej wiary.
|
Pn lis 30, 2020 12:55 am |
|
 |
Maciek
Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 08, 2017 10:59 am Posty: 633 Lokalizacja: W myśli Boga, w mamie i tacie, później przez chwilę w brzuchu, a teraz w Warszawie i oby do Nieba ;)
wyznanie: nie chcę podawać
|
Problem ewoluował i w związku z tym pytanie teraz brzmi, czy jest kościół do którego można wejść bez namordnika? Oczywiście człowiekowi zdrowemu (bez okazywania papierka zaświadczającego dopuszczenie do nienoszenia maski). Tak po prostu, na słowo. Jeżeli o mnie chodzi, to czy w Warszawie jest taki kościół? Byłbym wdzięczny za pomoc.
_________________ https://www.youtube.com/watch?v=k86d1-2lQEU
|
Pt gru 04, 2020 6:26 pm |
|
|