Autor |
Wiadomość |
Andy72
Niesamowity Gaduła
wyznanie: katolik
|
 Re: Pytanie dręczące głowę
Z tym Belzebubem - nie rozumiesz tekstu pisanego?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pt paź 09, 2015 9:27 am |
|
 |
donchichot
Gaduła
|
On rozumie, tylko że wszystko musi pasować do tego co mówi. @ja Żydzi mówili też, że Jezus jest Samarytaninem - bo pewnie nie wiedzieli kim jest, skąd pochodzi - na pewno wiedzieli, że jest archaniołem - bo @ja i ŚJ właśnie tak uważają (zresztą SJ uważają akurat jakim tam pasuje).
_________________ Chwalę Boga każdym przebiegniętym metrem - JarStary I watched the small free birds fly. ישוע
|
Pt paź 09, 2015 9:46 am |
|
 |
Małgosia
Niesamowity Gaduła
|
Zaprzestań gierek słownych, ale swoimi słowami napisz co to jest LXX. Cytuj: A teraz poproszę o podanie tego wersetu z septuaginty i wulgaty. Mogłabym też podać Ci link, skoro masz problem ze znalezieniem, ale ja, w przeciwieństwie do Ciebie, odpowiadam na pytania nie bawiąc się w gierki słowne. A więc proszę bardzo: LXX(niestety mój komp nie kopiuje oryginalnie, ale możesz to sobie sprawdzić w necie licząc wytazy, a zobaczysz oryginalną pisownię): kai wfqhn pros abraam kai isaak kai iakwb qeos wn autwn kai to onoma mou kurios ouk edhlwsa autoisi tlumaczenie: "i objawiełem się Abrahamowi i Izaakowi, i Jakubowi, który jestem ich Bogiem, i nie ujawniłem im swego imienia, [czyli] Pan"Wulgata: qui apparui Abraham Isaac et Iacob in Deo omnipotente et nomen meum Adonai non indicavi eisi tłumaczenie: i ukazał się Abrahamowi , Izaakowi i Jakubowi jako Bóg Wszechmocny , ale na moje imię Jahwe , i nie ujawniłem im swego imienia
_________________ "Tylko miłość jest twórcza. Nienawiść prowadzi donikąd". /Maksymilian Kolbe/
|
Pt paź 09, 2015 11:17 am |
|
 |
Tek de Cart
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Wt mar 04, 2008 1:11 am Posty: 1747 Lokalizacja: Warszawa, Przyjaciele Oblubieńca
|
no to akurat tłumaczenie z Wulgaty na polski jest z błędem  bo użyto tam słowa 'Adonai' - więc powinno być przetłumaczone jako 'Pan' i wtedy byłaby też zgodność z Septuagintą gdzie też jest słowo 'Pan'
_________________ Nie sprzedawaj duszy diabłu, Bóg da Ci za nią więcej!
|
Pt paź 09, 2015 12:15 pm |
|
 |
Małgosia
Niesamowity Gaduła
|
Tek de Cart napisał(a): no to akurat tłumaczenie z Wulgaty na polski jest z błędem  bo użyto tam słowa 'Adonai' - więc powinno być przetłumaczone jako 'Pan' i wtedy byłaby też zgodność z Septuagintą gdzie też jest słowo 'Pan' Masz rację. Miałam zaćmienie umysłu 
_________________ "Tylko miłość jest twórcza. Nienawiść prowadzi donikąd". /Maksymilian Kolbe/
|
Pt paź 09, 2015 12:21 pm |
|
 |
ja
Niesamowity Gaduła
|
Małgosia napisał(a): Małgosiu ty myslisz że nie ma internetu żeby nawet jesli nie wiem sprawdzic to . https://pl.wikipedia.org/wiki/Septuaginta[ Zaprzestań gierek słownych, ale swoimi słowami napisz co to jest LXX. A teraz poproszę o podanie tego wersetu z septuaginty i wulgaty. Mogłabym też podać Ci link, skoro masz problem ze znalezieniem, ale ja, w przeciwieństwie do Ciebie, odpowiadam na pytania nie bawiąc się w gierki słowne. A więc proszę bardzo: LXX(niestety mój komp nie kopiuje oryginalnie, ale możesz to sobie sprawdzić w necie licząc wytazy, a zobaczysz oryginalną pisownię): kai wfqhn pros abraam kai isaak kai iakwb qeos wn autwn kai to onoma mou kurios ouk edhlwsa autoisi tlumaczenie: "i objawiełem się Abrahamowi i Izaakowi, i Jakubowi, który jestem ich Bogiem, i nie ujawniłem im swego imienia, [czyli] Pan"Wulgata: qui apparui Abraham Isaac et Iacob in Deo omnipotente et nomen meum Adonai non indicavi eisi tłumaczenie: i ukazał się Abrahamowi , Izaakowi i Jakubowi jako Bóg Wszechmocny , ale na moje imię Jahwe , i nie ujawniłem im swego imienia Oczywiście ze mogłem i znalazłem sam. Jak widzisz oba tłumaczenia tłumaczą jak chcą. Wiadomo powszechnie ze Bóg nie ma na imię Pan tylko JHWH. Jehowa, Jahwe A oba tłumaczenia niestety oszukują wstawiając słowo Pan. Dlatego wszędzie tak mogli zrobić tłumacze tłumacząc pod swoją tezę.
_________________ Na pytanie czy ty jesteś JA? odpowiadam : JA JESTEM
|
Pt paź 09, 2015 2:24 pm |
|
 |
Małgosia
Niesamowity Gaduła
|
ja napisał(a): Wiadomo powszechnie ze Bóg nie ma na imię Pan tylko JHWH. Jehowa, Jahwe A oba tłumaczenia niestety oszukują wstawiając słowo Pan. Nadal nie odpowiedziałeś mi co to jest LXX, a zrzucasz kłamstwo. Odpowiedz, a wtedy porozmawiamy na temat ewentualnego fałszerstwa.
|
Pt paź 09, 2015 3:28 pm |
|
 |
ja
Niesamowity Gaduła
|
Małgosia napisał(a): ja napisał(a): Wiadomo powszechnie ze Bóg nie ma na imię Pan tylko JHWH. Jehowa, Jahwe A oba tłumaczenia niestety oszukują wstawiając słowo Pan. Nadal nie odpowiedziałeś mi co to jest LXX, a zrzucasz kłamstwo. Odpowiedz, a wtedy porozmawiamy na temat ewentualnego fałszerstwa. Pierwsze tłumaczenie ksiąg hebrajskich na grecki.
|
Pt paź 09, 2015 6:41 pm |
|
 |
Małgosia
Niesamowity Gaduła
|
ja napisał(a): Pierwsze tłumaczenie ksiąg hebrajskich na grecki. To nie wszystko. Kto tego dokonał i w jaki sposób?
|
Pt paź 09, 2015 6:42 pm |
|
 |
ja
Niesamowity Gaduła
|
Małgosia napisał(a): ja napisał(a): Pierwsze tłumaczenie ksiąg hebrajskich na grecki. To nie wszystko. Kto tego dokonał i w jaki sposób? Nie wiemy kto tego dokonał . Sa tylko przypuszczenia kto to robił ale to tylko basnie tysiaca i jednej nocy. A jak to robili . Pewnie czytali tekst hebrajski i tłumaczyli na grecki.
|
Pt paź 09, 2015 8:12 pm |
|
 |
Małgosia
Niesamowity Gaduła
|
ja napisał(a): Nie wiemy kto tego dokonał . Wiemy, chociaż nie znamy nazwisk. ja napisał(a): Sa tylko przypuszczenia kto to robił ale to tylko basnie tysiaca i jednej nocy. Na jakiej podstawie tak twierdzisz? I teraz pytanie zasadnicze: Z jakiego tekstu jest tłumaczona Biblia ŚJ?
|
Pt paź 09, 2015 8:58 pm |
|
 |
ja
Niesamowity Gaduła
|
Małgosia napisał(a): Nie wiemy kto tego dokonał . Wiemy, chociaż nie znamy nazwisk. Sa tylko przypuszczenia kto to robił ale to tylko basnie tysiaca i jednej nocy. Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Na poodstawie tego co czytałem. Cytuj: I teraz pytanie zasadnicze: Z jakiego tekstu jest tłumaczona Biblia ŚJ? Nie podałem żadnego wersetu z Biblii ŚJ.Więc to nie ma żadnego znaczenia w tej ani innej dyskusji.
|
Pt paź 09, 2015 10:05 pm |
|
 |
Małgosia
Niesamowity Gaduła
|
ja napisał(a): Na poodstawie tego co czytałem. a co czytałeś? ja napisał(a): Nie podałem żadnego wersetu z Biblii ŚJ.Więc to nie ma żadnego znaczenia w tej ani innej dyskusji. Ma i to bardzo duże. Zarzucasz bowiem LXX fałszerstwo, a posługujesz się przetłumaczona z jakiegos źródła Biblią.
|
Pt paź 09, 2015 10:23 pm |
|
 |
ja
Niesamowity Gaduła
|
Małgosia napisał(a): Na poodstawie tego co czytałem. a co czytałeś? Książki,czasopisma, publikacje online ja napisał(a): Nie podałem żadnego wersetu z Biblii ŚJ.Więc to nie ma żadnego znaczenia w tej ani innej dyskusji. Ma i to bardzo duże. Zarzucasz bowiem LXX fałszerstwo, a posługujesz się przetłumaczona z jakiegos źródła Biblią. Czy ty umiesz czytać co napisałem.? Jeszcze raz przytoczę. Nie podałem żadnego wersetu z Biblii ŚJ. Oznacza to że nie posługuje sie: a posługujesz się przetłumaczona z jakiegos źródła BibliąRozumiesz? Jesli nuie to wytłumaczę. Nie posługuje sie tą Biblia własnie ze wzgledu na takie zarzuty. Posługuje sie Biblia tysiaclecia,gdańska , warszawską. Wszystkie wersety które podałem były z tych przekładów. A LXX jest po prostu sfałszowana. I to świadomie . Własnie dlatego że powykreslano niektóre słowa i zamienieno je innym aby dopasować tłumaczenie do tezy.
|
Pt paź 09, 2015 11:36 pm |
|
 |
Małgosia
Niesamowity Gaduła
|
To co z Ciebie za ŚJ jeśli nie posługujesz się swoja Biblią? Ja nie mówiłam o posługiwaniu sie tu, na forum, ale w życiu. Dlatego nie ma znaczenia czy podałeś tu jakiś werset z Biblii ŚJ. Jesli jesteś ŚJ, to musisz posługiwać się swoją Biblią, musisz ją znać. Dlatego pytałam skąd jest to tlumaczenie, z jakich źródeł.
|
Pt paź 09, 2015 11:42 pm |
|
|