Autor |
Wiadomość |
Gregor
Niesamowity Gaduła
wyznanie: chrześcijanin, inne (trynitarny i biblijny)
|
 Re: Jak się nawrócić?
Trefl napisał(a): Stąd moje pytanie, jak mam się nawrócić, pomimo przeczytania Biblii nadal tego nie wiem, a czuję, że jednak brakuje mi Boga, chociaż nigdy w niego nie wierzyłem (i okropnie grzeszyłem), jednak teraz uwierzyłem, że to nie jest przypadek, że jednak Bóg istnieje i chcę go poznać, dodam, że mam 24 lataDziękuję za pomoc Cześć. Mam dla ciebie złą i dobrą wiadomość: Zła: - sam z siebie się nie nawrócisz, - sam w sobie nie wzbudzisz wiary w Boga Dobra: - do tych powyższych rzeczy doprowadzi Cię sam Jezus. On jest blisko każdego z nas. Jak bardzo to pięknie opisuje Ps.139 - polecam. Porozmawiaj z Nim ja z przyjacielem - o wszystkim, bo Jezus zna Cię doskonale, zna całe Twoje życie, więc nie musisz przed Nim udawać. Nazwij to jak chcesz: rozmową, modlitwą. Na zachętę przytoczę Jego słowa [Obj.3.20]: Oto stoję u drzwi i kołaczę; jeśli ktoś usłyszy głos mój i otworzy drzwi, wstąpię do niego i będę z nim wieczerzał, a on ze mną.Może to poczucie braku, które jest w Tobie to Jego pukanie?
|
Pn lip 02, 2018 10:49 pm |
|
 |
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
Jockey napisał(a): Najpierw udowodnij że chcę kogokolwiek kamienować. Chyba nie zrozumiałeś. Chodziło mi o postawę Jezusa, a nie uczonych Piśmie. On wyszedł bez osądzania i z zachętą do zmiany grzesznego życia. Tu jest sedno jakiejkolwiek zmiany, a nie wymachiwanie spisem grzechów. Jockey napisał(a): A teraz do dzieła i udowadniaj że czyny homoseksualne są OK. Macie pewne doświadczenia. Np. luteranie w Szwecji. Smutno się robi czytając takie teksty. 
|
Pn lip 02, 2018 10:54 pm |
|
 |
Jockey
Czuwa nad wszystkim
Dołączył(a): Śr cze 05, 2002 9:54 pm Posty: 12063 Lokalizacja: Polska
wyznanie: katolik
|
Gregor napisał(a): Jockey napisał(a): Najpierw udowodnij że chcę kogokolwiek kamienować. Chyba nie zrozumiałeś. Chodziło mi o postawę Jezusa, a nie uczonych Piśmie. On wyszedł bez osądzania i z zachętą do zmiany grzesznego życia. Tu jest sedno jakiejkolwiek zmiany, a nie wymachiwanie spisem grzechów. : Na braki we wzroku okulista. Jezus nie był hipisem i nie był sama łagodnością. Mówił ostro to co miało być powiedziane. Do jednych ostro do innych łagodnie. Byli tacy co słyszeli o sobie groby pobierane. Każdemu mówił idź i nie grzesz więcej. A co innego mówimy tutaj. To jest grzech. A z życia w grzechu trzeba się nawracać. Forum dyskusyjne to nie jest konfesjonał. Tam jest miejsce na spowiedź i miłosierdzie tutaj rozmawiamy o standardach. Gregor napisał(a): Jockey napisał(a): A teraz do dzieła i udowadniaj że czyny homoseksualne są OK. Macie pewne doświadczenia. Np. luteranie w Szwecji. Smutno się robi czytając takie teksty.  To może czas się nawrócić. Całym protestantyzmem. W końcu to protestanci błogosławią związki jednopłciowe.
_________________ Znalezione w sieci: "Dystans 2 m jest po to aby niektórzy spadli z ziemii. Przecież wszyscy się nie zmieszczą"
|
Pn lip 02, 2018 11:44 pm |
|
 |
Jaśminowa
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): N sie 16, 2015 4:02 pm Posty: 2644 Lokalizacja: Północ
|
Trefl na początku zdecyduj ile masz lat, 22 czy 24? Skoro nie chodzisz do kościoła to może zacznij się modlić o dar wiary, przejdź się do wybranego przez Ciebie Kościoła choćby pustego, przed mszą świętą uklęknij i porozmawiaj po cichu z Panem Bogiem powiedz mu o swoich rozterkach, wątpliwościach, uczyń znak krzyża. Zdecyduj się na uczestnictwo we mszy posłuchaj kazania, bo samo czytanie Biblii Ci nie pomoże.
|
Wt lip 03, 2018 7:55 am |
|
 |
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
Jockey napisał(a): To może czas się nawrócić. Całym protestantyzmem. W końcu to protestanci błogosławią związki jednopłciowe. W kwestii moralności niektórzy protestanci robią źle, ale i w Twoim kościele dzieją się rzecz złe moralnie - cały świat o tym wie. Tu i tu dzieją się też rzeczy dobre, więc może skupmy się na tym. 
|
Wt lip 03, 2018 7:53 pm |
|
 |
Jockey
Czuwa nad wszystkim
Dołączył(a): Śr cze 05, 2002 9:54 pm Posty: 12063 Lokalizacja: Polska
|
Ale nikt nie mówi ze dobro jest złem a zło dobrem jak to czynione jest u protestantów. Nawet grzesznicy nie próbują zmienić przykazań. U luteran i anglikanów jest inaczej.
_________________ Znalezione w sieci: "Dystans 2 m jest po to aby niektórzy spadli z ziemii. Przecież wszyscy się nie zmieszczą"
|
Wt lip 03, 2018 8:06 pm |
|
 |
PeterW
Czuwa nad wszystkim
|
Gregor napisał(a): W kwestii moralności niektórzy protestanci robią źle, ale i w Twoim kościele dzieją się rzecz złe moralnie - cały świat o tym wie. Tu i tu dzieją się też rzeczy dobre, więc może skupmy się na tym.  A masz na to jakieś wsparcie? To dosyć poważne oskarżenia. Czekam - albo dasz dowody, albo odszczekasz..
_________________ "Bo myśli moje nie są myślami waszymi, ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana." Iz 55
|
Wt lip 03, 2018 8:31 pm |
|
 |
Jozek
Niesamowity Gaduła
|
Trefll, zgadzam sie z P524, że potrzebujesz wspólnoty bo na tym polega nawrócenie. Jezus czytał i pisał, ale nie napisał własnorecznie żadnego kazania. Wszystko przekazał w spotkaniu z drugim człowiekiem. Nie do końca jestem przekonany akurat co do tej grupy, o której nasz forumowy protestant pisał. Jeśli jest to grupa wzajemnego wsparcia, która z serdecznością i łagodnością pomaga najpierw w dźwiganiu, a poźniej o ile to możliwe wyciąganiu z homoseksualizmu, to jest to dobra grupa. Jeśli jednak próbuje pogodzić Pismo Święte z własną słaboscią i w niej utwierdza prowadząc do akceptacji i wewnętrznej harmonii, to jest to niepokojące. Dlatego jeżeli zdecydujesz się z nimi związać, najpierw porozmawiaj z kapłanem, chociażby tym który tam posługuje.
_________________ Panie, nie wywyższa się serce moje, oczy moje nie chcą patrzeć z góry. Ps 131
|
Wt lip 03, 2018 9:25 pm |
|
 |
Trefl
Milczek
|
Właśnie to mi przeszkadza w kościele, mówienie, że da się wyjść z homoseksualizmu i, że jest to słabość kogoś, to mnie tak bardzo odrzuca, zwłaszcza, że nie dysponujemy (rasa ludzka) wiarygodnymi dowodami, że to,, problem " jedynie społeczeństwo nie jest zbyt tolerancyjne, aby akceptować kogoś kto jest odmienny
|
Wt lip 03, 2018 10:53 pm |
|
 |
f.kos
Dyskutant
|
Zacznij się modlić o nawrócenie. Ja też chcę się nawrócić ale uważam, że Bóg jest niesprawiedliwy i nie mogę w niego wierzyć, to jest niezależne ode mnie. Denerwujące musi być to, że ktoś chce sie nawrócić a nie ma takiej możliwości!
|
Wt lip 03, 2018 10:53 pm |
|
 |
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
Jockey napisał(a): Ale nikt nie mówi ze dobro jest złem a zło dobrem jak to czynione jest u protestantów. Nawet grzesznicy nie próbują zmienić przykazań. U luteran i anglikanów jest inaczej. To ich sprawa i odpowiedzialność. PeterW napisał(a): Gregor napisał(a):W kwestii moralności niektórzy protestanci robią źle, ale i w Twoim kościele dzieją się rzecz złe moralnie - cały świat o tym wie.Tu i tu dzieją się też rzeczy dobre, więc może skupmy się na tym. A masz na to jakieś wsparcie? To dosyć poważne oskarżenia. Czekam - albo dasz dowody, albo odszczekasz.. No proszę Cię. Nie udawaj, że nie wiesz. Szkoda tutaj rozwijać tą kwestię. Nazwa problemu w KRK zaczyna się na literę 'p'. Resztę możesz dopisać sam. Ale i tak szkoda na to czasu - wątek o czym innym.
|
Wt lip 03, 2018 11:31 pm |
|
 |
PeterW
Czuwa nad wszystkim
|
Gregor napisał(a): No proszę Cię. Nie udawaj, że nie wiesz. Szkoda tutaj rozwijać tą kwestię. Nazwa problemu w KRK zaczyna się na literę 'p'. Resztę możesz dopisać sam.
Ale i tak szkoda na to czasu - wątek o czym innym. Nie nie nie. Cytuj: W kwestii moralności niektórzy protestanci robią źle, ale i w Twoim kościele dzieją się rzecz złe moralnie - cały świat o tym wie Nawijaj - albo odszczekaj - mówię poważnie - i nie, nie chodzi mi o grzechy pojedynczych ludzi, ale o systemowe "rzeczy złe moralnie". Czekam.
_________________ "Bo myśli moje nie są myślami waszymi, ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana." Iz 55
|
Śr lip 04, 2018 8:11 am |
|
 |
Trefl
Milczek
|
PeterW napisał(a): Cytuj: W kwestii moralności niektórzy protestanci robią źle, ale i w Twoim kościele dzieją się rzecz złe moralnie - cały świat o tym wie Nawijaj - albo odszczekaj - mówię poważnie - i nie, nie chodzi mi o grzechy pojedynczych ludzi, ale o systemowe "rzeczy złe moralnie". Czekam. Chociażby zakazywanie aborcji, chamowanie rozwoju nauki, wymordowanie całej Ameryki Południowej, niszczenie kultury oceani, Afryki Mało?
|
Śr lip 04, 2018 12:56 pm |
|
 |
robaczek2
Niesamowity Gaduła
|
PeterW napisał(a): Cytuj: W kwestii moralności niektórzy protestanci robią źle, ale i w Twoim kościele dzieją się rzecz złe moralnie - cały świat o tym wie Nawijaj - albo odszczekaj - mówię poważnie - i nie, nie chodzi mi o grzechy pojedynczych ludzi, ale o systemowe "rzeczy złe moralnie". Czekam. Ja mysle, ze Gregor ma racje - "w Twoim kosciele dzieja sie rzeczy zle moralnie" moze przeciez oznaczac grzechy pojedynczych ludzi. Druga sprawa to trudno o "systemowe" tam gdzie nie ma systemu.
|
Śr lip 04, 2018 1:34 pm |
|
 |
Jozek
Niesamowity Gaduła
|
Trefl napisał(a): Właśnie to mi przeszkadza w kościele, mówienie, że da się wyjść z homoseksualizmu i, że jest to słabość kogoś, to mnie tak bardzo odrzuca, zwłaszcza, że nie dysponujemy (rasa ludzka) wiarygodnymi dowodami, że to,, problem " jedynie społeczeństwo nie jest zbyt tolerancyjne, aby akceptować kogoś kto jest odmienny Nie znam się na filozofiach tego świata i o dowodach naukowych, których się domagasz. Kościół o Bogu naucza, że wszystkie prawa, nakazy i zakazy, są tak na prawdę ukierunkowane na nas i nasze dobro. Wiarygodnym dowodem na to, że homoseksualizm krzywdzi człowieka i odbiera mu coś pięknego, jest ten najbardziej oczywisty. Brak rodziny.
_________________ Panie, nie wywyższa się serce moje, oczy moje nie chcą patrzeć z góry. Ps 131
|
Śr lip 04, 2018 2:08 pm |
|
|