Biblijne uzasadnienie inkwizycji
Autor |
Wiadomość |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Cz sty 14, 2010 12:50 pm Posty: 19207 Lokalizacja: Rzeczpostpolita Polska
wyznanie: katolik
|
 Re: Biblijne uzasadnienie inkwizycji
Jeżeli zostałaś ochrczona w Kościele katolickim, to tak. Należysz do Kościoła.
|
Pt lip 27, 2018 2:46 pm |
|
 |
Jockey
Czuwa nad wszystkim
Dołączył(a): Śr cze 05, 2002 9:54 pm Posty: 12049 Lokalizacja: Polska
|
_________________ Znalezione w sieci: "Dystans 2 m jest po to aby niektórzy spadli z ziemii. Przecież wszyscy się nie zmieszczą"
|
Pt lip 27, 2018 6:41 pm |
|
 |
towarzyski.pelikan
Niesamowity Gaduła
wyznanie: nie chcę podawać
|
ciach offtop -J
_________________ Jednoczmy siły już dziś, za późno nie robić nic!
|
Pt lip 27, 2018 6:51 pm |
|
 |
Barney
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 4:55 pm Posty: 15517 Lokalizacja: Gdynia
|
towarzyski.pelikan napisał(a): Jednak w podumowaniu swojego tekstu piszesz: Inkwizycja zawsze pozostanie nieuprawnioną próbą narzucenia wiary siłą. Czyli mam rozumieć, że Inkwizycja nawet oczyszczona z tych nadużyć, nie jest instytucją, którą warto kontynuoować w takiej formie, w jakiej funkcjonowała? Nie da się na to odpowiedzieć, bez popadania w błąd anachronizmu. Inkwizycja była bezpośrednią reakcją na praktykę ordaliów i tym podobne zjawiska. W tej chwili nie mamy tego problemu. Cytuj: Piszesz ponadto w tekście o swego rodzaju współczesnym kontynuatorze Inkwizycji - Kongregacja Doktryny Wiary, która jednak ma zupełnie inny zasięg oddziaływania. W zasadzie formalnie jest dokładnie tym samym - specjalizowaną instytucją orzekającą co jest zgodne z wiarą, a co nie. Być może mniej zajmuje się "pracą śledczą" co do konkretnych casusów (no i podobnie jak zmieniły się metody pracy śledczej w świecie świeckim, tak zmieniły się one i tu). No i teraz Kongregacja nie musi się zajmować takimi sprawami ja bigamią, kradzieżami w kosciołach, koniokradami, strażnikami więziennymi gwałcącymi aresztantki itp. - tym zajmuje się świecki wymiar sprawiedliwości. Jak czytam na wikipedii: Cytuj: Podstawowym zadaniem Kongregacji jest dbanie o prawowierne głoszenie i obronę wiary katolickiej w całym Kościele
A więc Inkwizycja, która próbowała narzucić wiarę ludziom spoza Kościoła zamieniła się w Kongregację, która dba o prawidłowe podejście do wiary wewnątrz Kościoła. Zawsze tak było. Inkwizycja nie miała w zasadzie prawa zajmować się ludźmi spoza Kościoła (były pewne wyjątki, o których piszę, ale nie dotyczyły narzucania im wiary). I.nie mogła się np. zajmować Żydami, którzy nie byli chrześcijanami (i w ogóle nieochrzczonymi). Pozwól na autocytat: http://analizy.biz/marek1962/inkwizycja.pdf napisał(a): Zasady zachowania zakresu działania bardzo pilnie przestrzegano – w książce Leszka Białego Dzieje Inkwizycji Hiszpańskiej przytoczony jest casus, kiedy to w 1623 roku w Valladolid pewna skazana kobieta prowadzona na miejsce egzekucji poczęła krzyczeć, jakoby nigdy nie została ochrzczona. Reakcją było natychmiastowe wstrzymanie egzekucji i śledztwo, czy tak jest w istocie.
Pt lip 27, 2018 6:59 pm |
|
 |
towarzyski.pelikan
Niesamowity Gaduła
|
Barney napisał(a): Zawsze tak było. Inkwizycja nie miała w zasadzie prawa zajmować się ludźmi spoza Kościoła (były pewne wyjątki, o których piszę, ale nie dotyczyły narzucania im wiary). I.nie mogła się np. zajmować Żydami, którzy nie byli chrześcijanami (i w ogóle nieochrzczonymi). Czy to oznacza, że Kongregacja Doktryny Wiary może ingerować w moją wiarę na tej podstawie, że zostałam ochrzczona?
|
Pt lip 27, 2018 7:08 pm |
|
 |
Barney
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 4:55 pm Posty: 15517 Lokalizacja: Gdynia
|
A jak sobie wyobrażasz "ingerowanie w wiarę"? I co to w ogóle znaczy?
Pt lip 27, 2018 7:53 pm |
|
 |
towarzyski.pelikan
Niesamowity Gaduła
|
Chodzi mi o ingerowanie w moje życie poprzez ingerowanie w prawo świeckie.
|
Pt lip 27, 2018 8:13 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Cz sty 14, 2010 12:50 pm Posty: 19207 Lokalizacja: Rzeczpostpolita Polska
|
Hę? Doprecyzuj co masz na myśli.
|
Pt lip 27, 2018 8:14 pm |
|
 |
towarzyski.pelikan
Niesamowity Gaduła
|
Yarpen Zirgin napisał(a): Hę? Doprecyzuj co masz na myśli. Będę nudna, weźmy pod uwagę choćby kwestię aborcji. Czy "zakazywanie aborcji" w ramach prawa świeckiego nie jest ingerowaniem w moje życie za pośrednictwem Kościoła, którego nauki stanowią podstawę takiego zakazu?
|
Pt lip 27, 2018 8:17 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
|
Nie zmieniaj tematu. Miałaś napisać w jaki sposób to Kongregacja Nauki Wiary zaingeruje w Twoją wiarę poprzez wpływanie na prawo świeckie.
|
Pt lip 27, 2018 8:23 pm |
|
 |
towarzyski.pelikan
Niesamowity Gaduła
|
Nie zmieniam tematu. Tak właśnie sobie to wyobrażam. Kongregacja przecież nie wpłynie na to, co ja sobie prywatnie myślę, ale na to, co praktykuję już tak...
|
Pt lip 27, 2018 8:42 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
|
Czyli żyjesz w świecie urojeń, bo Kongregacja Nauki Wiary nie ma wpływu na prawo stanowione przez dane państwo (np. RP).
|
Pt lip 27, 2018 8:43 pm |
|
 |
towarzyski.pelikan
Niesamowity Gaduła
|
To na co ma wpływ?
|
Pt lip 27, 2018 9:05 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
|
Wybacz, ale nie będę za Ciebie odrabiał pracy domowej. Wujek Google i ciocia Wikipedia działają bardzo sprawnie, więc te informacje sama możesz sobie znaleźć.
|
Pt lip 27, 2018 9:09 pm |
|
 |
towarzyski.pelikan
Niesamowity Gaduła
|
ciach offtop -J
|
Pt lip 27, 2018 9:46 pm |
|
|