Autor |
Wiadomość |
Jockey
Czuwa nad wszystkim
Dołączył(a): Śr cze 05, 2002 9:54 pm Posty: 12047 Lokalizacja: Polska
wyznanie: katolik
|
 Re: Konkordat fakty i mity
kurk napisał(a): towarzyski.pelikan napisał(a): Zagadka na dziś: Czy możliwy jest rozdział Kościoła od państwa, kiedy rządzący reprezentują Kościół?
Kwit można podpisać , a co się dzieje później to inny temat - najłatwiej to można zobaczyć na swoim podwórku ( w Polsce). Jak jest państwo wyznaniowe , nie ma takiej możliwości -Iran. Powiesz to samo o państwie które nazywa się Izrael? Tam nie możesz być obywatelem jeśli masz inne wyznanie. Jakoś nasi ateusze nigdy nie odważyli się powiedzieć o Izraelu ze to państwo wyznaniowe.
_________________ Znalezione w sieci: "Dystans 2 m jest po to aby niektórzy spadli z ziemii. Przecież wszyscy się nie zmieszczą"
|
Pn lip 30, 2018 3:42 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Cz sty 14, 2010 12:50 pm Posty: 19197 Lokalizacja: Rzeczpostpolita Polska
|
towarzyski.pelikan napisał(a): Yarpen Zirgin napisał(a): Teza o rządzących RP, którzy "w rzeczywistości reprezentują Kościół", a nie obywateli Polski, wymaga udowodnienia, a nie przedstawiania jako fakt. Nie rżnij głupa. Podesłałam Ci filmki, w których wypowiadają się reprezentanci Kościoła, od których zależy kształt RP. Masz jakieś urojenia. Na tych materiałach są zarejestrowane wypowiedzi przedstawicieli obywateli RP (poseł i minister edukacji), a nie reprezentantów Kościoła (papież, biskupi). Cytuj: Cytuj: Nauczanie religii w szkołach jest gwarantowane tak w Konstytucji (każda religia Kościoła czy związku wyznaniowego o uregulowanym statusie prawnym -Art. 53 p. 4), jak i w Konkordacie (katechezy katolickie). Co ma wobec tego śmierdzieć? Konstytucja nic gwarantuje nauczania religii w szkołach, a umożliwia. Natomiast nauczanie religii katolickiej w szkołach jest zagwarantowane przez konkordat. No i? Co w związku z tym? Cytuj: Zagadka nr. 2 Dlaczego państwo nie finansuje nauki buddzymu w szkołach? Niech pomyślę... A, no tak: Żadna wspólnota buddyjska nie zgłosiła się z potrzebą nauczania jej w szkołach, więc nie ma zapotrzebowania na to, aby ją finansować. towarzyski.pelikan napisał(a): A więc państwo nie organizując, ani nie finansując nauki buddyzmu w szkole narusza moją wolność religii gwarantowaną przez konstytucję. Naruszono by Twoją wolność gdyby szkoła odmówiła zorganizowania lekcji gnozy dla Twoich dzieci*, a nie na skutek tego, że z braku zapotrzebowania nie ma nauczania buddyzmu. Doucz się, ignorancie, kiedy są organizowane zajęcia z danej religii, bo znowu odnosisz się do swoich urojeń, a nie do rzeczywistości. I skończ ten offtop. Temat dotyczy Konkordatu, a nie Twoich żali, że nie nauczają gnostycyzmu w szkołach. *Oczywiście o ile istnieje gnostycka wspólnota wyznaniowa o uregulowanym statusie prawnym.
|
Pn lip 30, 2018 3:46 pm |
|
 |
kurk
Dyskutant
|
Jockey napisał(a): Powiesz to samo o państwie które nazywa się Izrael? Tam nie możesz być obywatelem jeśli masz inne wyznanie. Jakoś nasi ateusze nigdy nie odważyli się powiedzieć o Izraelu ze to państwo wyznaniowe. Trzeba by spytać przeciętnego Żyda czy mu przeszkadza religia . Bo to chodzi tak naprawdę . Gdybym był Żydem przeszkadzała by mi służba obowiązkowa wojskowa i obrzezanie. Niewiele wiem jak oni się z tym czują.
|
Pn lip 30, 2018 4:21 pm |
|
 |
towarzyski.pelikan
Niesamowity Gaduła
wyznanie: nie chcę podawać
|
Yarpen Zirgin napisał(a): Masz jakieś urojenia. Na tych materiałach są zarejestrowane wypowiedzi przedstawicieli obywateli RP (poseł i minister edukacji), a nie reprezentantów Kościoła (papież, biskupi). Mnie oni nie reprezentują. Czy to znaczy, że nie jestem obywatelem RP? Cytuj: No i? Co w związku z tym?
W związku z tym, gdyby nie konkordat, państwo nie miałoby żadnego obowiązku finansowania lekcji religii w szkołach publicznych. Cytuj: Niech pomyślę... A, no tak: Żadna wspólnota buddyjska nie zgłosiła się z potrzebą nauczania jej w szkołach, więc nie ma zapotrzebowania na to, aby ją finansować. Już to widzę, jak się zgłaszają wszystkie wspólnoty wyznaniowe w Polsce, żeby państwo sfinansowało lekcje ich religii. Trochę by to dużo kosztowało, nie sądzisz? I nie byłoby pieniążków na 500+ i wyprawki. A rozwiązanie tego problemu jest tak proste - zamienić religię na religioznawstwo, w ramach którego przekazywano by w szkołach publicznych wiedzę o każdej religii. No ale tutaj się pojawia nieszczęsny konkordat, gdzie jest wyraźnie mowa o lekcjach religii, które jak wiemy nie polegają na przekazywaniu wiedzy o religii katolickiej, a na wychowywaniu religijnym. Cytuj: Naruszono by Twoją wolność gdyby szkoła odmówiła zorganizowania lekcji gnozy dla Twoich dzieci*, a nie na skutek tego, że z braku zapotrzebowania nie ma nauczania buddyzmu. Jakie to proste. Wystarczy poprosić szkołe, a z kapelusza mi wyjmie osobe kompetentna do przeprowadzenia lekcji buddzymu i nawet pod stołem w wielkim worku znajdzie sie dla niej pensja. I to wszystko oczywiście nawet wtedy, jak moje dziecko bedzie jedynym chetnym uczniem buddyzmu w całej szkole. Ja nawet etyki nie mogłam wybrać w liceum, mimo że to zgłosiłam, ponieważ za mało uczniów było zainteresowanych, wszak żeby dostać 5 z religii wystarczylo ładnie pisac w zeszycie i pokazac katechecie podpis ksiedza, ktory chodzil po koledzie, a z etyka to było wielkie niewiadomo. Kto chciałby się tam uczyc, licza się stopnie Cytuj: I skończ ten offtop. Temat dotyczy Konkordatu, a nie Twoich żali, że nie nauczają gnostycyzmu w szkołach. A Ty nie wchodź, dziubuś, w kompetencje Moderacji. A przede wszystkim nie rżnij głupa.
_________________ Jednoczmy siły już dziś, za późno nie robić nic!
|
Pn lip 30, 2018 4:23 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Cz sty 14, 2010 12:50 pm Posty: 19197 Lokalizacja: Rzeczpostpolita Polska
|
Offtopy pomijam. Jak chcesz pogadać o kwestiach politycznych czy nauczania religii w szkołach, to przemieś swoje wypowiedzi do stosownych tematów. towarzyski.pelikan napisał(a): Cytuj: No i? Co w związku z tym?
W związku z tym, gdyby nie konkordat, państwo nie miałoby żadnego obowiązku finansowania lekcji religii w szkołach publicznych. Tekst Konkordatu znajduje się w tym miejscu. Zacytuj jego fragment, który wprowadza obowiązek finansowania katechez przez Rzeczpospolitą Polską.
|
Pn lip 30, 2018 4:42 pm |
|
 |
towarzyski.pelikan
Niesamowity Gaduła
|
Yarpen Zirgin napisał(a): Offtopy pomijam. Jak chcesz pogadać o kwestiach politycznych czy nauczania religii w szkołach, to przemieś swoje wypowiedzi do stosownych tematów. Nic nie będę przekładać, dziubuluś, bo to się wiąże z konkordatem. Jesli Tobie się nie wiąże, to możesz to potraktować jako "mit", wszak temat tego wątku brzmi "Konkordat fakty i mity". Yarpen Zirgin napisał(a): Zacytuj jego fragment, który wprowadza obowiązek finansowania katechez przez Rzeczpospolitą Polską. Nic takiego nie twierdzę, więc Twoja prośba jest absurdalna.
|
Pn lip 30, 2018 4:47 pm |
|
 |
Jockey
Czuwa nad wszystkim
|
kurk napisał(a): Trzeba by spytać przeciętnego Żyda czy mu przeszkadza religia . Bo to chodzi tak naprawdę . Gdybym był Żydem przeszkadzała by mi służba obowiązkowa wojskowa i obrzezanie. Niewiele wiem jak oni się z tym czują. Jak rozumiem zaczniesz głośno krzyczeć, że Izrael to Państwo wyznaniowe... żadne lewicowe bojówki nie zrobią tego. Bo zaraz zostaniecie oskarżeni o antysemityzm. W Izraelu jak chcesz dostać pozwolenie na pobyt to rabin musi się zgodzić, ślubu nie weźmiesz u urzędnika bo tylko rabini udzielają ślubów itd. itp. Ale w Polsce gdzie mamy tylko konkordat to już jesteśmy państwem wyznaniowym. Absurd. towarzyski.pelikan napisał(a): Mnie oni nie reprezentują. Czy to znaczy, że nie jestem obywatelem RP? Mówisz o politykach PiS? Tak jak innych nie reprezentowali politycy SLD, PSL, PO itp. Przyjdą kolejne wybory i jak wybiorą innych to inni będą nie reprezentować tych którzy dzisiaj identyfikują się z PiS. towarzyski.pelikan napisał(a): W związku z tym, gdyby nie konkordat, państwo nie miałoby żadnego obowiązku finansowania lekcji religii w szkołach publicznych. Finansuje też etykę na którą chodzą ci którzy nie chcą chodzić na religię. towarzyski.pelikan napisał(a): Już to widzę, jak się zgłaszają wszystkie wspólnoty wyznaniowe w Polsce, żeby państwo sfinansowało lekcje ich religii. Trochę by to dużo kosztowało, nie sądzisz? I nie byłoby pieniążków na 500+ i wyprawki. A nie słyszałaś że z tego co gwarantuje konkordat korzystają też inne gminy wyznaniowe niż katolicy? towarzyski.pelikan napisał(a): A rozwiązanie tego problemu jest tak proste - zamienić religię na religioznawstwo, w ramach którego przekazywano by w szkołach publicznych wiedzę o każdej religii. Na zasadzie żeby zlikwidować potrzebę noszenia butów trzeba obciąć stopy. towarzyski.pelikan napisał(a): No ale tutaj się pojawia nieszczęsny konkordat, gdzie jest wyraźnie mowa o lekcjach religii, które jak wiemy nie polegają na przekazywaniu wiedzy o religii katolickiej, a na wychowywaniu religijnym. Gdzie ustawa mówi, że nauczanie religii jest wtedy gdy co najmniej 7 osób będzie chciała posłać swoje dzieci na religię towarzyski.pelikan napisał(a): Jakie to proste. Wystarczy poprosić szkołe, a z kapelusza mi wyjmie osobe kompetentna do przeprowadzenia lekcji buddzymu i nawet pod stołem w wielkim worku znajdzie sie dla niej pensja. I to wszystko oczywiście nawet wtedy, jak moje dziecko bedzie jedynym chetnym uczniem buddyzmu w całej szkole. Gmina wyznaniowa zabezpiecza nauczyciela. Warunek minimum 7 osób w klasie. towarzyski.pelikan napisał(a): Ja nawet etyki nie mogłam wybrać w liceum, mimo że to zgłosiłam, ponieważ za mało uczniów było zainteresowanych, wszak żeby dostać 5 z religii wystarczylo ładnie pisac w zeszycie i pokazac katechecie podpis ksiedza, ktory chodzil po koledzie, a z etyka to było wielkie niewiadomo. Kto chciałby się tam uczyc, licza się stopnie Ale to już twój problem a nie Kościoła. Nie jest to też problem z konkordatem a z tym, że nie ma chętnych na naukę etyki czyli religii dla ateistów towarzyski.pelikan napisał(a): A Ty nie wchodź, dziubuś, w kompetencje Moderacji. A przede wszystkim nie rżnij głupa. MODERACJA też WIDZI i też mówi wracamy do tematu KONKORDAT FAKTY i MITY. Jak widać po stronie przeciwników konkordatu to same mity a faktów zero
_________________ Znalezione w sieci: "Dystans 2 m jest po to aby niektórzy spadli z ziemii. Przecież wszyscy się nie zmieszczą"
|
Pn lip 30, 2018 4:51 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
|
towarzyski.pelikan napisał(a): Yarpen Zirgin napisał(a): Zacytuj jego fragment, który wprowadza obowiązek finansowania katechez przez Rzeczpospolitą Polską. Nic takiego nie twierdzę, więc Twoja prośba jest absurdalna. No to przypomnę Twoje własne słowa: (...)gdyby nie konkordat, państwo nie miałoby żadnego obowiązku finansowania lekcji religii w szkołach publicznych. Nie rżnij więc głupa, tylko przytocz fragment Konkordatu, który wprowadza taki obowiązek finansowania katechez (pot. "lekcji religii") przez państwo.
|
Pn lip 30, 2018 4:53 pm |
|
 |
kacperek29
Niesamowity Gaduła
|
towarzyski.pelikan napisał(a): W związku z tym, gdyby nie konkordat, państwo nie miałoby żadnego obowiązku finansowania lekcji religii w szkołach publicznych.
Yarpen napisał(a): Zacytuj jego fragment, który wprowadza obowiązek finansowania katechez przez Rzeczpospolitą Polską. towarzyski.pelikan napisał(a): Nic takiego nie twierdzę, więc Twoja prośba jest absurdalna. Czy tylko ja czegoś nie rozumiem?
|
Pn lip 30, 2018 4:55 pm |
|
 |
Jockey
Czuwa nad wszystkim
|
kacperek29 napisał(a): towarzyski.pelikan napisał(a): W związku z tym, gdyby nie konkordat, państwo nie miałoby żadnego obowiązku finansowania lekcji religii w szkołach publicznych.
Yarpen napisał(a): Zacytuj jego fragment, który wprowadza obowiązek finansowania katechez przez Rzeczpospolitą Polską. towarzyski.pelikan napisał(a): Nic takiego nie twierdzę, więc Twoja prośba jest absurdalna. Czy tylko ja czegoś nie rozumiem? Szach MAT Pelikanie
|
Pn lip 30, 2018 5:07 pm |
|
 |
kurk
Dyskutant
|
Jockey napisał(a): Jak rozumiem zaczniesz głośno krzyczeć, że Izrael to Państwo wyznaniowe... żadne lewicowe bojówki nie zrobią tego. Bo zaraz zostaniecie oskarżeni o antysemityzm. W Izraelu jak chcesz dostać pozwolenie na pobyt to rabin musi się zgodzić, ślubu nie weźmiesz u urzędnika bo tylko rabini udzielają ślubów itd. itp. Ale w Polsce gdzie mamy tylko konkordat to już jesteśmy państwem wyznaniowym. Absurd. Gdybym był żydem , nie mieszkał bym w Izraelu , nie będę brał udziału w jakiś wojnach -olewam to . Ślubu nie biorę bo chcę mieć 4 żony , ani tam , ani w Polsce żaden urząd nie pozwoli mi na to (jeszcze mnie do lochu dziady wsadzą). Piszesz jakieś teksty, jakby mi przeszkadzało że jakieś państwo jest wyznaniowe czy też nie . Co ja mam do Izraela ? jak ja w Polsce mieszkam .
|
Pn lip 30, 2018 5:09 pm |
|
 |
towarzyski.pelikan
Niesamowity Gaduła
|
Jockey napisał(a): Mówisz o politykach PiS? Tak jak innych nie reprezentowali politycy SLD, PSL, PO itp. Przyjdą kolejne wybory i jak wybiorą innych to inni będą nie reprezentować tych którzy dzisiaj identyfikują się z PiS. I uważasz, że to jest normalne? Że reprezentant wszystkich obywateli reprezentuje tylko ich część, bo zamiast o dobro ogółu dba o dobro swojej grupy wyznaniowej? Cytuj: Finansuje też etykę na którą chodzą ci którzy nie chcą chodzić na religię. Etyka to w ogóle kiepska alternatywa dla lekcji religii katolickiej. Etyka nie jest powiązana z żadną religią. Alternatywą dla lekcji religii katolickiej są lekcje innych religii. A etyka to swoją drogą. Cytuj: A nie słyszałaś że z tego co gwarantuje konkordat korzystają też inne gminy wyznaniowe niż katolicy? Moja nie korzysta. Cytuj: Na zasadzie żeby zlikwidować potrzebę noszenia butów trzeba obciąć stopy. Potrzebę wychowywania religijnego wypełniają kościoły i rodziny. Szkoła nie jest od wychowywania, tylko przekazywania wiedzy. Cytuj: Gmina wyznaniowa zabezpiecza nauczyciela. Warunek minimum 7 osób w klasie.
Czyli dyskryminacja ze względu na liczebność grupy. Jeśli będę jednym z 6 rodziców, które dziecko chcą posłac na lekcje buddyzmu, to wolność religii mojego dziecka nie zostanie zagwarantowana. Co jest sprzeczne z konstytucją. Cytuj: Ale to już twój problem a nie Kościoła. Nie jest to też problem z konkordatem a z tym, że nie ma chętnych na naukę etyki czyli religii dla ateistów Tego, ze to nie jest problem Kościola to ja jestem pewna  Jest to problem ze świadomością społeczną i degrengoladą systemu edukacji, o czym szeroko pisalam w wątku "Im trudniej tym lepiej".
|
Pn lip 30, 2018 5:10 pm |
|
 |
towarzyski.pelikan
Niesamowity Gaduła
|
Jockey napisał(a): kacperek29 napisał(a): towarzyski.pelikan napisał(a): W związku z tym, gdyby nie konkordat, państwo nie miałoby żadnego obowiązku finansowania lekcji religii w szkołach publicznych.
Yarpen napisał(a): Zacytuj jego fragment, który wprowadza obowiązek finansowania katechez przez Rzeczpospolitą Polską. towarzyski.pelikan napisał(a): Nic takiego nie twierdzę, więc Twoja prośba jest absurdalna. Czy tylko ja czegoś nie rozumiem? Szach MAT Pelikanie Żadne szach mat. Cytuj: W związku z tym, gdyby nie konkordat, państwo nie miałoby żadnego obowiązku finansowania lekcji religii w szkołach publicznych. W tym tekście nie jest napisane, że w tekscie konkordatu jest mowa o obowiązku. Ten obowiązek wynika z tego, że konkordat GWARANTUJE organizację lekcji religii katolickiej. A żeby to zagwarantować, to trzeba ją zdaniem rządu sfinansować z budżetu państwa.
|
Pn lip 30, 2018 5:17 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
|
towarzyski.pelikan napisał(a): Cytuj: W związku z tym, gdyby nie konkordat, państwo nie miałoby żadnego obowiązku finansowania lekcji religii w szkołach publicznych. W tym tekście nie jest napisane, że w tekscie konkordatu jest mowa o obowiązku. Ten obowiązek wynika z tego, że konkordat GWARANTUJE organizację lekcji religii katolickiej. A żeby to zagwarantować, to trzeba ją zdaniem rządu sfinansować z budżetu państwa. Nie ośmieszaj się. Twoje "wynika", to jedynie to, co sobie wymyśliłeś na temat związku między finansowaniem nauczania religii w szkołach, a Konkordatem. W dodatku totalnie oderwane od rzeczywistości, bo katechezy do szkół wróciły w roku 1990, zaś Konkordat zaczął obowiązywać od 1998 r. Gdzie więc Rzym, a gdzie Krym?
|
Pn lip 30, 2018 5:48 pm |
|
 |
Adam M.
Niesamowity Gaduła
|
Art. 14 Konkordatu :
" 1. Kościół Katolicki ma prawo zakładać i prowadzić placówki oświatowe i wychowawcze, w tym przedszkola oraz szkoły wszystkich rodzajów, zgodnie z przepisami prawa kanonicznego i na zasadach określonych przez odpowiednie ustawy. < 4. Szkoły i placówki wymienione w ustępie 1 będą dotowane przez Państwo lub organy samorządu terytorialnego w przypadkach i na zasadach określonych przez odpowiednie ustawy."
Dlaczego ?
Samo wprowadzenie religii katolickiej do szkol bylo jasnym faworyzowaniem jednej religii w stosunku do innych, postanowienie o finansowaniu tych lekcji z finansow publicznych jest wykorzystaniem calej reszty spoleczenstwa na rzecz Kosciola Katolickiego. Dotyczy to rowniez finansowania kaplanow wojskowych, wieziennych itp. W mojej opinii Kosciol i jego dzialalnosc powinna byc finansowana ze skladek czy odpisow podatkowych wiernych
Ciekawe jest rowniez to co nie zostalo w Konkordacie jasno zapisane, a mianowicie Art 22 mowi:
" 2. Przyjmując za punkt wyjścia w sprawach finansowych instytucji i dóbr kościelnych oraz duchowieństwa obowiązujące ustawodawstwo polskie i przepisy kościelne. Układające się Strony stworzą specjalną komisję, która zajmie się koniecznymi zmianami. Nowa regulacja uwzględni potrzeby Kościoła biorąc pod uwagę jego misję oraz dotychczasową praktykę życia kościelnego w Polsce."
Komisja powstala ( nie jedna ) i dzialala w taki sposob by Kosciol odzyskal jak najwiecej swoich dobr bez mozliwosci protestu czy odwolania od decyzji dotychczasowych wlascicieli. Przekazano wg dokumentow samej Komisji 500 nieruchomosci o powierzchni 60 tys ha i ziemie rolne o powierzchni 76 tys ha w tym kilkadziesiąt przedszkoli, szkół podstawowych, ponadpodstawowych, Domów Dziecka, Domów Pomocy Społecznej, 19 szpitali, obiektów służby zdrowia, czyli tzw. ZOZ-y, muzea, teatry.
W swietle tego zapis konstytucyjny o rozdziale panstwa i Kosciola pozostaje wg mnie martwym zapisem. Rowniez wg mnie wszystkie te dzialania, jak rowniez stala obecnosci polskiego Kosciola Katolickiego w polityce w dluzszym okresie czasu zaszkodzi przede wszystkim Kosciolowi.
|
Pn lip 30, 2018 6:02 pm |
|
|