Na dziedzińcu pogan - wydzielony
Autor |
Wiadomość |
HeresJohnny
Gaduła
|
 Re: Na dziedzińcu pogan - wydzielony
Nie odpowiadasz na moje pytanie. Jeśli będę chciał zrobić coś, co Bóg uważa za złe, będę to mógł zrobić w Niebie, czy nie?
_________________ "What’s the point of a f***ing window if you can’t jump out of it?" - Patrick Melrose
|
So kwi 13, 2019 2:42 pm |
|
 |
Andy72
Niesamowity Gaduła
wyznanie: katolik
|
Jak zamierzasz robić w Niebie złe rzeczy to znaczy że jeszcze nie nadajesz się do Nieba, droga do piekła stoi otworem.
|
So kwi 13, 2019 2:50 pm |
|
 |
HeresJohnny
Gaduła
|
Nie zamierzam. Ale ludzie czasami popełniają złe czyny, nawet jeśli ich nie planowali. Dlaczego mając wolną wolę w Niebie, mam być niezdolny do popełnienia złego czynu?
_________________ "What’s the point of a f***ing window if you can’t jump out of it?" - Patrick Melrose
|
So kwi 13, 2019 2:52 pm |
|
 |
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
Bo będzie jedna wielka decyzja Dobro albo zło: na cała wieczność. Po tej decyzji nie będzie już konieczności wybierać zła lub Dobra. Tak jak aniołowie. Ale my mamy lepiej, bo nawet wybierając w życiu wielokrotnie zło, mamy jeszcze szansę na Niebo.
|
So kwi 13, 2019 2:57 pm |
|
 |
HeresJohnny
Gaduła
|
Czyli ludzie nie będą mieli wolnej woli w Niebie, jeśli nie będą mieli możliwości dokonywania wyborów.
|
So kwi 13, 2019 3:43 pm |
|
 |
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
Czy ktoś kto z własnej woli nie popełnia grzechów , nie ma wolnej woli??
|
So kwi 13, 2019 3:51 pm |
|
 |
jedwab
Dyskutant
wyznanie: nie chcę podawać
|
Zdzielic was batem, to za mało. Wymyślanie bzdurnych pytań i udzielania bzdurnych odpowiedzi, to wasza specjalność. Nikt z was nie czyta biblii, nie chodzicie do Kościoła, opieracie się na własnej filozofii lub cudzej. Szkoda na was czasu.
|
N kwi 14, 2019 1:27 pm |
|
 |
HeresJohnny
Gaduła
|
Andy72 napisał(a): Czy ktoś kto z własnej woli nie popełnia grzechów , nie ma wolnej woli?? Znasz chociaż jedną osobę, która by w swoim życiu nie popełniła ani jednego złego uczynku?
|
N kwi 14, 2019 4:21 pm |
|
 |
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
HeresJohnny napisał(a): Andy72 napisał(a): Czy ktoś kto z własnej woli nie popełnia grzechów , nie ma wolnej woli?? Znasz chociaż jedną osobę, która by w swoim życiu nie popełniła ani jednego złego uczynku? W Niebie nie będziemy popełniali grzechów z własnej woli. Dlaczego? Otrzymamy nową świadomość: Katarzyna z Genui: Nie lękam się Panie, żebyś mi, gdy umrę, pokazał złych duchów z całą grozą i ze wszystkimi ich mękami, bo za nic mam to sobie, ilekroć wspomnę na grzech choćby najmniejszy. Tam, gdzie obrażon Twój Majestat, nie można mówić o obrazie małej (…). Gdyby mnie zanurzono w staw pełen ołowiu roztopionego i gdybym mogła wydobyć się jedynie za popełnieniem grzechu powszedniego, wolałabym cierpieć w nim męki przez wieczność całą.
|
N kwi 14, 2019 4:27 pm |
|
 |
HeresJohnny
Gaduła
|
Andy72 napisał(a): W Niebie nie będziemy popełniali grzechów z własnej woli.
Skąd ta pewność? A jeśli rzeczywiście tak będzie, dlaczego Bóg nie mógł stworzyć od razu takiego świata, zamiast skazywać ludzi na cierpienie? Jeśli miał możliwość zapobieżenia temu i tego nie zrobił, jest sadystą.
|
N kwi 14, 2019 4:29 pm |
|
 |
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
Zobacz co było z aniołami. Anioł w swoim życiu tylko raz wybiera. Gdyby nie wybierał , nie miał by wolnej woli. My możemy wiele razy wybierać zło, a w końcu Dobro. Jeszcze ci źle? Jak wybierzemy Dobro lub zło ostatecznie, dalsze wybory nie mają sensu.
|
N kwi 14, 2019 4:33 pm |
|
 |
Orfeusz
Dyskutant
|
Andy72 napisał(a): To wynika z prawd wiary Z jakich prawd wiary - katolickich? Chyba nie sugerujesz, że ludzie staną się robotami zaprogramowanymi przez Boga?
|
N kwi 14, 2019 7:15 pm |
|
 |
Orfeusz
Dyskutant
|
Andy72 napisał(a): HeresJohnny napisał(a): Andy72 napisał(a): Czy ktoś kto z własnej woli nie popełnia grzechów , nie ma wolnej woli?? Znasz chociaż jedną osobę, która by w swoim życiu nie popełniła ani jednego złego uczynku? W Niebie nie będziemy popełniali grzechów z własnej woli. Dlaczego? Otrzymamy nową świadomość: Katarzyna z Genui: Nie lękam się Panie, żebyś mi, gdy umrę, pokazał złych duchów z całą grozą i ze wszystkimi ich mękami, bo za nic mam to sobie, ilekroć wspomnę na grzech choćby najmniejszy. Tam, gdzie obrażon Twój Majestat, nie można mówić o obrazie małej (…). Gdyby mnie zanurzono w staw pełen ołowiu roztopionego i gdybym mogła wydobyć się jedynie za popełnieniem grzechu powszedniego, wolałabym cierpieć w nim męki przez wieczność całą. Grzech z definicji musi mieć udział naszej woli, inaczej nie jest grzechem. Pisanie o nowej świadomości to już spekulacje. Jeśli po śmierci nie będziemy doskonali i wciąż wyposażeni w wolną wole, to choćby potencjalnie mamy zdolność do czynienia zła. Oczywiscie, to nie znaczy, że będzie to jakichś przymus wewnętrzny, czy zewnętrzny, ale możliwość.
|
N kwi 14, 2019 7:24 pm |
|
 |
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
Grzech to wybór zła a nie Dobra, gdy jest wybór. Wyobraź sobie że wszystkie wybory , które mógłbyś robić w Niebie są skondensowane do jednego wyboru. Wyboru po śmierci: za Bogiem czy przeciw Bogu.
|
N kwi 14, 2019 7:27 pm |
|
 |
Orfeusz
Dyskutant
|
Andy72 napisał(a): Grzech to wybór zła a nie Dobra, gdy jest wybór. Wyobraź sobie że wszystkie wybory , które mógłbyś robić w Niebie są skondensowane do jednego wyboru. Wyboru po śmierci: za Bogiem czy przeciw Bogu. Nie odpowiedziałeś mi na pytanie. 
|
N kwi 14, 2019 7:30 pm |
|
|