Kościoły w których można przyjąć Ciało Chrystusa bezpośred-
Autor |
Wiadomość |
Jockey
Czuwa nad wszystkim
Dołączył(a): Śr cze 05, 2002 9:54 pm Posty: 12075 Lokalizacja: Polska
wyznanie: katolik
|
 Re: Kościoły w których można przyjąć Ciało Chrystusa bezpoś
koziels napisał(a): "Cały bowiem i całkowity Chrystus jest pod postacią chleba i pod każdą cząstką tej postaci, i cały pod postacią wina i pod jej cząstkami" To jest dogmat. Przyjmując na rękę prawie zawsze zostają drobne cząstki, które później m.in. lądują na podłodze. A później pod butami. Jeśli wierzymy w prawdziwa obecność Pana Jezusa pod postacią chleba, zrobimy wszystko żeby przyjąć Go z wielką ostrożnością, czcią i ochronić przed profanacją. A widziałeś ministrantów sieroty, którzy patenę na wszystkie strony wyginali. I jak były tam mikrocząsteczki to wylądowały na ziemi. Jak byłem ministrantem widziałem jak ministrant sierota tak wyginał patenę że Komunia upadła na ziemię. Ksiądz wziął ze czcią podniósł i zaniósł na ołtarz. Nie sprawdzał czy na dywanie nie było okruszków. Skoro ty uważasz, że na palcach są to ile wyodrębniło się kiedy komunikant spadał z wysokości ponad metr.
_________________ Znalezione w sieci: "Dystans 2 m jest po to aby niektórzy spadli z ziemii. Przecież wszyscy się nie zmieszczą"
|
Cz mar 26, 2020 9:08 pm |
|
 |
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
Największe zastrzeżenia przeciw Komunii na rękę to tylko jeden przypadek - gdy ktoś bierze Komunię i z nią wychodzi, ale mamy tu wyraźne pouczenia jak się zachować.
|
Cz mar 26, 2020 9:12 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Cz sty 14, 2010 12:50 pm Posty: 19238 Lokalizacja: Rzeczpostpolita Polska
|
koziels:koziels napisał(a): Yarpen Zirgin napisał(a): Wg. Ciebie apostołowie też używali paten i trzymali zaciśnięte palce? Pius XII, encyklika Mediator Dei "Nie jest rzeczą ani mądrą, ani godną pochwały wracać we wszystkim i za wszelką cenę do starożytności". Śliczny unik, ale proszę o odpowiedź. bergamotka:bergamotka napisał(a): @ merss - Ok, ale zasada pozostaje zasadą. trudno mi też uwierzyć że w parafii Yarpena Zirgin na każdej Mszy zachodzi taka sytuacja, co miałoby tłumaczyć dlaczego tam się "paten nie używa". Po prostu się nie używa. I tyle. To nie jest obowiązek.
|
Cz mar 26, 2020 9:14 pm |
|
 |
mniszek_pospolity
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): So mar 30, 2019 12:55 pm Posty: 2626 Lokalizacja: Lublin
|
Ta dyskusja sprawia, że cofam się wstecz o 20 lat...  Tak, są ministranci "sieroty". Tak właśnie było wtedy - starszy kapłan upuścił, bo reakcja ministranta była...byle jaka. I teraz znowu mi się przypomniało, że i ja miałem "dyżur" przy tym księdzu (bardzo pobożnym zresztą, zasłużonym) i to samo. Tyle, że dobrze "operowałem" pateną, tak, że Komunia spadła na patenę, a nie na podłogę... Wtedy powiedział do mnie (już po Komunii): "Widzisz? Od tego właśnie jest ministrant, żeby w porę reagować jak księdzu upadnie..." No cóż, ręce mu się trzęsły, obchodził 50-lecie kapłaństwa jakiś czas wcześniej, więc wiek już naprawdę "sędziwy". Był na pewno tym kapłanem, który odprawiał Mszę Świętą w klasycznym rycie rzymskim.
_________________ "Cierpliwość jest codzienną formą miłości." - Benedykt XVI
|
Cz mar 26, 2020 9:19 pm |
|
 |
bergamotka
Niesamowity Gaduła
|
Yarpen Zirgin napisał(a): Po prostu się nie używa. I tyle. To nie jest obowiązek. A co takiego - jeśli nie obowiązek, powinność, stosowność - wyraża czasownik "należny"? BTW, przy kolejnej lekturze tej instrukcji policzę ile razy użyto tam słowa "obowiązek". naprawdę mnie to zaciekawiło - możne okaże się że nic z tego co tam pisze nie trzeba stosować. I tyle.
|
Cz mar 26, 2020 9:22 pm |
|
 |
merss
Czuwa nad wszystkim
|
Proszę zajrzeć do mszy odprawianych przez abp. G.Rysia. Są codzienne, w internecie. Nie ma pateny. Kiedyś ktoś zapytał o pranie obrusów, które były/są na balaskach. Otóż one podlegają normalnemu praniu. Czy okruchy hostii tam nie mogły się posypać? Mogły. Co do zasady jednak nie mają bezpośredniej styczności z Ciałem Chrystusa, więc tak są traktowane.
|
Cz mar 26, 2020 9:26 pm |
|
 |
Jockey
Czuwa nad wszystkim
Dołączył(a): Śr cze 05, 2002 9:54 pm Posty: 12075 Lokalizacja: Polska
|
To ty merss nie wiesz że abp. Ryś to modernista...
_________________ Znalezione w sieci: "Dystans 2 m jest po to aby niektórzy spadli z ziemii. Przecież wszyscy się nie zmieszczą"
|
Cz mar 26, 2020 9:35 pm |
|
 |
koziels
Gaduła
|
Yarpen Zirgin napisał(a): koziels:koziels napisał(a): Yarpen Zirgin napisał(a): Wg. Ciebie apostołowie też używali paten i trzymali zaciśnięte palce? Pius XII, encyklika Mediator Dei "Nie jest rzeczą ani mądrą, ani godną pochwały wracać we wszystkim i za wszelką cenę do starożytności". Śliczny unik, ale proszę o odpowiedź. Najpierw odpowiedz czy Kościół mylił się przez kilkanaście wieków podchodząc z taka starannością do Komunii Świętej.
|
Cz mar 26, 2020 9:41 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Cz sty 14, 2010 12:50 pm Posty: 19238 Lokalizacja: Rzeczpostpolita Polska
|
Jockey:Na Mszy odprawianej przez św. Jana Pawła II w roku 1999 w Warszawie też najwyraźniej Komunii Świętej udzielali moderniści, bo jak wół widać, że paten nie używano. Ba! Nawet św. Jan Paweł II udzielał Komunii Świętej bez pateny. koziels:koziels napisał(a): (ciacho) Przykro mi nie bardzo, ale odwracanie kota ogonem na mnie nie działa. Zadałem Ci pytanie i proszę o odpowiedź: Wg. Ciebie apostołowie też używali paten i trzymali zaciśnięte palce?
|
Cz mar 26, 2020 9:43 pm |
|
 |
koziels
Gaduła
|
Nie udawaj, że nie zauważyłeś co do ciebie wcześniej napisałem. Nie odniosłeś się tylko wyskoczyłeś o Apostołach. Więc to nie ja odkręcam kota ogonem.
|
Cz mar 26, 2020 9:45 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
|
I zaczyna się udawanie Greka, co pokazuje, że odpowiedź jest niewygodna. 
|
Cz mar 26, 2020 9:51 pm |
|
 |
Arytmetyka
Zagadywacz
|
Yarpen Zirgin napisał(a): Wg. Ciebie apostołowie też używali paten i trzymali zaciśnięte palce? Bardzo prawdopodobne. Skąd by się wzieła tradycja paten i złączonych palców.
|
Cz mar 26, 2020 9:55 pm |
|
 |
koziels
Gaduła
|
Yarpen Zirgin napisał(a): I zaczyna się udawanie Greka, co pokazuje, że odpowiedź jest niewygodna.  Nie jest trudna. Nie wiem jak przyjmowali. Ty też nie wiesz. Poniżej masz link, jest możliwość, że przyjmowali bezpośredni do ust. https://gloria.tv/post/tFsQh7Qfh1as4gM9A2QE8ez6cTeraz ja proszę o odpowiedź: Czy Kościół mylił się i był przesadnie skrupulatny podchodząc z taką starannością do Komunii Świętej?
|
Cz mar 26, 2020 9:55 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
|
koziels napisał(a): Yarpen Zirgin napisał(a): I zaczyna się udawanie Greka, co pokazuje, że odpowiedź jest niewygodna.  Nie jest trudna. Nie wiem jak przyjmowali. Nie wiesz? Dziwne. W Internecie łatwo znaleźć informację, że np. pateny pojawiły się około IV wieku n.e., więc... Nie rżnij głupa.
|
Cz mar 26, 2020 9:58 pm |
|
 |
koziels
Gaduła
|
Bo o pierwszych kilku wiekach w ogóle mało co wiadomo. Były to wieki prześladowań chrześcijan. Teraz odpowiedz na moje pytanie.
|
Cz mar 26, 2020 10:01 pm |
|
|