Czy Jezus wstąpił do piekieł po swojej śmierci?
Autor |
Wiadomość |
MJ
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn kwi 07, 2003 6:53 pm Posty: 2637 Lokalizacja: USA
|
 Re: Czy Jezus wstąpił do piekieł po swojej śmierci?
kacperek29 napisał(a): MJ twierdzisz, że Kościół naucza od zawsze, że piekło jest pod ziemią. Tak. Dopiero w czasach herezji modernistycznej (od XX wieku) ludzie Kosciola sklonili sie ku bredniom, ktore temu zaprzeczaja. Cytuj: Pokaż to nauczanie.Podaj cytaty z dokumentów KK, które to potwierdzą.
Juz powiedzialem, ze niczego pokazywal nie bede. Cytuj: Możesz odnieść się do tego wpisu sahcima, chyba, że się odniosłeś a nie zauważyłem to mógłbyś podać link.
Moge, jezeli wy najpierw odniesiecie sie do tego FAKTU: Matka Boza, druga Osoba po Bogu, Krolowa Nieba, Matka Kosciola pokazala malym Dzieciom pieklo, ktore JEST gleboko w ziemi.Cytuj: MJ jak się żyje w świecie, gdzie wszyscy poza Tobą są debilami, wrogami Boga. Ty jedyny jesteś sprawiedliwy i wiesz wszystko najlepiej. Nawet papież nie ma szansy z takim oświeconym jak Ty.
Jak zyje sie komus (Tobie), ktory jest zlosliwym szyderca, szydzacym i falszywie innych oskarzajacym?
|
Pt sty 02, 2015 11:07 am |
|
 |
JolaSz
Gaduła
wyznanie: katolik
|
MJ napisał(a): Matka Boza, druga Osoba po Bogu, Krolowa Nieba, Matka Kosciola pokazala malym Dzieciom pieklo, ktore JEST gleboko w ziemi. W kontekście tej i innych Twoich wypowiedzi wypowiedz się MJ na temat: "Ojcze, jeśli chcesz, zabierz ode Mnie ten kielich ! Jednak nie moja wola, lecz Twoja niech się stanie." (Łk22.39-42)
|
So sty 03, 2015 4:25 pm |
|
 |
MJ
Niesamowity Gaduła
|
JolaSz napisał(a): MJ napisał(a): Matka Boza, druga Osoba po Bogu, Krolowa Nieba, Matka Kosciola pokazala malym Dzieciom pieklo, ktore JEST gleboko w ziemi. W kontekście tej i innych Twoich wypowiedzi wypowiedz się MJ na temat: "Ojcze, jeśli chcesz, zabierz ode Mnie ten kielich ! Jednak nie moja wola, lecz Twoja niech się stanie." (Łk22.39-42) Pan Jezus prosil Ojca by zabral od Niego kielich goryczy, ale wybor nalezy do Ojca. A jednak Ojciec pozwolil, aby i Wola Syna sie stala. Stało tam naczynie pełne octu. Nałożono więc na hizop gąbkę pełną octu i do ust Mu podano. A gdy Jezus skosztował octu, rzekł: «Wykonało się!» I skłoniwszy głowę oddał ducha. dali Mu pić wino zaprawione goryczą. Skosztował, ale nie chciał pić. Skosztowal wiec smierci, z kielicha goryczy, jak Ojciec chcial, ale smierc nad Nim nie zapanowala. Gorycz nie zwyciezyla. Nie wypil do konca.
Ale o co Ci w ogole chodzi?
|
So sty 03, 2015 4:40 pm |
|
 |
JolaSz
Gaduła
|
Chodzi mi o rozumienie danej wypowiedzi dosłownie, lub nie dosłownie. Bo ja słowa P. Jezusa w tym zdaniu traktuję nie dosłownie i dla mnie słowa: kielich goryczy to całość Męki Pańskiej. Dlatego pytam, jak Ty te słowa rozumiesz, bo jesteś zwolennikiem absolutnie dosłownego rozumienia PŚ.
|
So sty 03, 2015 4:53 pm |
|
 |
Małgosia
Niesamowity Gaduła
|
MJ napisał(a): Skosztowal wiec smierci, z kielicha goryczy, jak Ojciec chcial, ale smierc nad Nim nie zapanowala. Bo zmartwychwstał. MJ napisał(a): Gorycz nie zwyciezyla. Bo zmartwychwstał. MJ napisał(a): Nie wypil do konca. Wypił. Umarł prawdziwie. Sądzisz, że to była śmierć pozorna, jak swego czasu twierdzili ŚJ? Że to letarg? Trudno o większą herezję!
_________________ "Tylko miłość jest twórcza. Nienawiść prowadzi donikąd". /Maksymilian Kolbe/
|
So sty 03, 2015 5:00 pm |
|
 |
MJ
Niesamowity Gaduła
|
JolaSz napisał(a): Chodzi mi o rozumienie danej wypowiedzi dosłownie, lub nie dosłownie. Bo ja słowa P. Jezusa w tym zdaniu traktuję nie dosłownie i dla mnie słowa: kielich goryczy to całość Męki Pańskiej. Dlatego pytam, jak Ty te słowa rozumiesz, bo jesteś zwolennikiem absolutnie dosłownego rozumienia PŚ. Ale Pan Jezus WIDZIAL, co sie stanie. I widzial ten kielich goryczy, jak Mu podawano. Zanim Mu podano. Wlasnie wtedy (gdy widzial) powiedzial te Slowa.
Gdzie wiec widzisz " niedoslownosc"? Gdzie " przenosnie"? Cala Meke Swoja widzial. A gdy widzial jak Mu podaja gorycz do picia, jak szydza z Niego, z Jego Ofiary- wtedy wlasnie powiedzial to, o co pytasz. Coz wy ma cie z tym " symbolizmem" z tymi " przenosniami"? Ludzie, opamietajcie sie ! Zacznijcie wierzyc Bogu, a zrozumiecie dlaczego, co i kiedy Bog mowi (mowil)
Jezeli wy wszystko widzicie " w przenosni", to ja wam mowie, a to pozwolono mi poznac na pewno, bez zwatpienia- " w przenosni" bedzie i wasze Zbawienie. Symboliczne. Jaka wiara takie i zwyciestwo.
Ostatnio edytowano So sty 03, 2015 8:12 pm przez merss, łącznie edytowano 1 raz
wielka litera w zaimku
|
So sty 03, 2015 5:04 pm |
|
 |
Małgosia
Niesamowity Gaduła
|
MJ napisał(a): Jezeli wy wszystko widzicie "w przenosni", to ja wam mowie, a to pozwolono mi poznac na pewno, bez zwatpienia- "w przenosni" bedzie i wasze Zbawienie. Jak wyglądał ten kielich goryczy? Co zawierał? Wino z trucizną czy coś innego?  (bo tylko tak trzeba sobie wyobrazić dosłowne rozumienie tego tekstu)
_________________ "Tylko miłość jest twórcza. Nienawiść prowadzi donikąd". /Maksymilian Kolbe/
|
So sty 03, 2015 5:08 pm |
|
 |
JolaSz
Gaduła
|
MJ Dziękuję za wyjaśnienia i za reprymendę też  Masz rację. Bóg wiedział o wszystkim co się stanie.
|
So sty 03, 2015 5:14 pm |
|
|